Експерти казват, че един от начините да се попречи на руския президент Владимир Путин да превземе Украйна е да се спре достъпа на Русия до глобалната банкова система. Това уж трябва да лиши Русия от достъп до твърда валута и заради това Путин да започне постепенно да изтегля руските войските от украинската граница. Въпреки това, според колумниста на Forbes Джон Тамни, истината е, че нито САЩ, нито която и да е друга страна имат разумен начин да изключат Русия от глобалните финанси.

Както продължава авторът на материала, американският долар и други надеждни световни валути, всъщност, както и самите финанси, придават ново значение на стоките и всичко, което може да бъде измерено физически. Разглеждайки всичко това от гледна точка на едно относително свободно от санкции настояще, Русия има достъп до глобалната банкова система и долари, не защото Съединените щати го позволяват, а защото икономиката й е достатъчно силна и източниците на финансиране активно се стремят да превърнат в пари икономическата дейност, която се извършва там. Ето защо, ако приемем, че Съединените щати са в състояние да лишат Русия от достъп до американски източници на финансиране, не трябва да забравяме, че повече от половината от американските долари в обръщение днес циркулират извън Съединените щати.

"Парите отиват там, където се отнасят добре с тях и ако смятат, че е безопасно за тях в Русия, те ще се втурнат там, напълно игнорирайки желанията на американския вътрешен и външен политически елит“, пише авторът на "Форбс“.

Той отбелязва, че ако например президентът Байдън поиска от банките J.P. Morgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley да спрат операциите си в Русия, това няма да направи голямо впечатление на финансовите институции, с които работят горепосочените банки. Ако Morgan и Goldman Sachs спрат да финансират икономическата дейност в Русия, всички други международни източници на финансиране ще се подредят на опашка, за да заемат мястото им в Русия.

Пазарният дял се печели с голяма трудност. В "затворена икономика“ каквато световната икономика е невъзможно да се прекъснат финансовите потоци. Тези, които излизат от бизнеса, бързо ще бъдат заменени, пише Джон Тамни.

Той смята, че по същия повод не трябва да има опасения, че в отговор на санкциите Русия ще спре доставките на газ за Европа през зимата. Москва има нужда от пари, така че е малко вероятно да се откаже от толкова ценен пазар, чийто дял ще бъде много трудно да се възвърне.

"Всъщност всякакви икономически санкции, насочени към решаване на определени външнополитически проблеми, са символични. С други думи, невъзможно е да се изключи достъпът на Русия до банките и тя не може да спре да изнася своя газ по същия начин. Как всичко това заплашва Украйна? Отговор няма, тъй като няма нито външнополитически знания, нито опит. Но може да се отговори на друг въпрос. Всички опити на експерти, политици и външни политици да си играят на икономика, за да овладеят амбициите на Путин, няма да доведат до нищо“, заключава авторът на материала.

***

Ерусалим. Израел постави нов дневен рекорд от 65 259 нови инфекции, но същевременно в една от най-ваксинираните страни в света се води сериозна дискусия за премахването на Ковид-сертификатите. Финансовият министър на еврейската държава Авигдор Либерман се обяви срещу здравните пропуски, които в Израел се наричат зелени пропуски, съобщава Jerusalem Post.

Либерман, който бе в основата на свалянето на Бенямин Нетаняху от властта, след като неговата партия "Наш дом Израел“ излезе от дясната коалиция на "Ликуд“, се обърна към обществеността заедно с премиера Нафтали Бенет и министъра на здравеопазването Никан Хоровиц, като каза, че над 25 милиона вътрешни бързи антигенни тестове ще бъдат раздадени на израелците. След това той писа в "Туитър“ за Ковид-сертификатите.

"В зелените пропуски няма нито медицинска, нито епидемиологична логика, както заключават много експерти. Това, което съществува, е директна щета за икономиката, за ежедневното функциониране и освен това значително допринася за обществената паника. Работя с всички заинтересовани страни, за да елиминираме зелените пропуски и да поддържаме нормална рутина за всички нас“, написа той.

Съгласно режима на Ковид-паспортите който в момента все още е в сила в Израел, само хора, които са били ваксинирани, преболедували или тествани (през последните 72 часа в изключителни случаи), имат достъп до определени дейности и съоръжения, а в някои случаи до работното място.

С разпространението на Омикрон броят на заразените рязко нарасна, въпреки огромното мнозинство от населението вече е ваксинирано с поне две дози. Съгласно данните на Our World In Data, 72,5% от населението на Израел, или 6 681 132 души, имат поставена поне една доза, а 54,2%, близо 5 милиона души, са с поставен бустер.

Здравни служители и експерти, включително генералният директор на Министерството на здравеопазването Нахман Аш, заявиха, че ваксинациите и преболедуването продължават да предлагат известна степен на защита и че системата на ковид-паспортите трябва да се поддържа. Те обаче също така признаха, че в един момент може да се наложи въпросът да бъде преразгледан.

Ако зеленият пропуск бъде отменен, това ще бъде една от най-драматичните промени в начина, по който страната се бори с пандемията.

По-рано през деня Аш каза, че Израел все още не е стигнал пика на Омикрон-вълната.

"Вярвам, че пикът ще дойде след седмица или повече“, каза той пред Радио FM103. "Виждаме обаче също, че броят на хоспитализираните все още расте, но растежът се забавя“, каза той.

Сирил Коен, съветник на израелското правителство по въпросите на ваксинацията и ръководител на катедрата по имунология в университета Бар Илан заяви, че зелените пропуски са станали "неуместни“ по време на последната вълна и че очаква скоро те да бъдат отменени.

"Когато става въпрос за Омикрон, не виждаме на практика никаква разлика между ваксинираните и неваксинираните и те могат да бъдат заразени повече или по-малко еднакво“, каза той.

"Трябва да разберете, че зелените пропуски, което не е тайна, не са необходими само за предотвратяване на предаването на вируса. Те също така съществуват, за да насърчат хората да се ваксинират. Не бих искал да говоря за политическите аспекти на зелените пропуски, но това е реалност“, заяви Коен.

***

Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън е предизвикал объркване и интензивни критики с думите си, че Русия ще претърпи по-малки последствия, ако предприеме "малка“ атака срещу Украйна, което след това беше разяснено от Белия Дом, пише The Hill.

"От това какво ще направи той (президентът на Русия Владимир Путин - бел. "Фокус“) зависи до каква степен ще успеем да постигнем пълно единство в НАТО“, каза президентът по време на пресконференция в Белия дом, имайки предвид съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор.

"Мисля, че това, което ще видите, е, че Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе, и зависи от това какво ще прави. Друго ще е, ако това е незначително нахлуване и в крайна сметка трябва да се караме какво да правим и какво да не правим“, каза Байдън.

Белият дом бързо се опита да изясни позицията на Байдън и да потуши опасенията сред съюзниците и украинските официални лица на фона на предупрежденията, че Русия може да предприеме действия в най-близко бъдеще.

"Президентът Байдън беше пределно ясен пред руския президент: Ако някакви руски военни сили преминат през украинската граница, това е подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с бърз, сериозен и обединен отговор от Съединените щати и нашите съюзници“, уточни в изявление прессекретарят на Белия дом Джен Псаки веднага след края на пресконференцията.

"Президентът Байдън също знае от дългогодишен опит, че руснаците имат дебел учебник по агресия, освен военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики. И днес той потвърди, че тези актове на руска агресия ще бъдат посрещнати с решителен, реципрочен и единен отговор“, добави Псаки.

Изявлението на Псаки дойде малко след като Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност, публикува туит, в който се подчертава, че Байдън прави разлика между военни и невоенни действия, като кибератаки, които ще бъдат посрещнати с реципрочен отговор.

Самият Байдън се опита да изясни забележките си, когато му беше дадена възможност по време на почти двучасовата си пресконференция, когато репортер попита дали е възнамерявал ефективно да даде зелена светлина на Путин да предприеме настъпателни действия, като каза, че "незначително нахлуване“ може да не е бъде толкова посрещнато толкова категорично.

"Сериозното налагане на санкции по отношение на транзакции в долари и други неща са неща, които ще имат отрицателно въздействие върху Съединените щати и негативно въздействие върху икономиките на Европа“, каза Байдън. "Така че трябва да се уверя, че всички са на една и съща страница, за да вървим напред“.

Освен това той обясни, че ако Путин не се реши на пълномащабна военна инвазия и, например, предприеме кибератака, отговорът може да бъде ответна кибератака от САЩ и техните съюзници.

Все пак забележките предизвикаха объркване и критики сред експертите и отхвърляне от страна на републиканците. Объркването дойде в неподходящ момент за администрацията на Байдън, като държавният секретар Антони Блинкен се готвеше да се срещне с руския си колега в Женева по-късно тази седмица.

"Много съм загрижен от слабото, непоследователно съобщение, което току-що чухме от [президента Байдън] относно Украйна“, написа в Туитър сенатор Джеймс Инхоф от Републиканската партия, високопоставен член на комисията по въоръжените сили на Сената и който е направил брифинг на президента по-рано в сряда за неговата двупартийна делегация на Конгреса, която беше в Украйна през почивните дни.

CNN съобщи, че украински служител е "шокиран“ от коментарите на Байдън, които изглежда правят разлика между инвазия и незначително нахлуване.

Русия беше честа тема за въпроси по време на пресконференцията на Байдън по повод изтичането на първата година от мандата му, а администрацията отправя все по-страшни предупреждения през последните дни, че Москва е готова да нахлуе още повече в Украйна непосредствено.

В един момент Байдън прогнозира, че Путин ще нахлуе в Украйна, но по-късно каза, че администрацията му все още не е направила преценка, дали Путин е взел решение в посока дипломация, или конфронтация.

Забележките на президента вероятно ще подхранят още повече опасения сред украинските официални лица дали САЩ и техните съюзници ще отговорят с достатъчна сила, ако Русия премине в настъпление.

Забележките също изглежда посяват съмнение в единството на съюзниците въпреки повече от седмица интензивна дипломация лице в лице от висши дипломати. САЩ проведоха три срещи в Европа със съюзници и партньори, включително с НАТО, за да призоват за единство срещу руската агресия.

Блинкен пътува до Украйна и се срещна с украинския президент Владимир Зеленски в сряда в демонстрация на единство с Киев, като същевременно обяви, че САЩ предоставят 200 милиона долара военна помощ на украинците.

Секретарят се срещна в Берлин с германски, британски и френски официални лица, т. нар. трансатлантически четворка, преди дипломатическата среща с високи залози с руския външен министър Сергей Лавров в Женева в петък.