Специалните пратеници на Турция и Армения ще проведат първата си среща в Москва през януари за нормализиране на отношенията между двете съседни страни, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, призовавайки арменската страна да не саботира процеса, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

Чавушоглу в телевизионно интервю късно на 30 декември информира, че преговорите между специалния пратеник на Турция Сердар Кълъч и специалния пратеник на Армения Рубен Рубенян ще се проведат през януари в руската столица, като каза, че точната дата не е договорена. Чавушоглу описва Рубенян като добронамерен човек с добро познаване на Турция.



"Когато погледнем стъпките, предприети от Армения, можем да кажем, че има положителна перспектива. Тя трябва да остане постоянна. Няма предразсъдъци. Но също така е факт, че не можем да бъдем на една и съща страница по определени въпроси“, каза Чавушоглу.

Първата среща ще се проведе в трета страна и това ще бъде Русия, с която отношенията на Турция също са добри, каза външният министър, като информира, че специалните пратеници ще обсъдят как да продължи нормализирането на отношенията.

Турция призна Армения в началото на 90-те години, но не установи дипломатически отношения, след като Ереван окупира азербайджанските територии в Нагорни Карабах. Процесът на нормализиране предполага установяване на дипломатически отношения, отваряне на границите и започване на икономически, търговски и транспортни проекти между двете нации.

Като част от мерките за изграждане на доверие Турция ще възобнови чартърните полети до Ереван, докато Армения реши да вдигне ембаргото за турски стоки. "Беше взето решение да не се удължава ембаргото върху вноса на турски стоки в страната“, казаха от Министерството на икономиката на Армения. Ембаргото беше наложено след силната подкрепа на Турция за Азербайджан в шестседмичната война с Армения, която завърши с освобождението на окупирани азербайджански територии.

***

Абу Даби. Много постижения влязоха в Книгата на рекордите на Гинес през 2021 г. Някои са странни, а други впечатляващи, обобщава изданието от Обединените арабски емирства Al-Ain

Идеята за Книгата на световните рекорди на Гинес възниква в началото на 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър (1890-1967), управляващ директор на пивоварната компания Гинес, участва в лов в графство Уексфорд.

По време на лова избухнал спор между сър Бивър и останалите участници за най-бързата птица в Европа. Ловците така и не стигнаха до споразумение, не намериха отговор в нито един справочник.

През 1954 г., спомняйки си за спора, той решава да създаде Книга на рекордите на Гинес, която трябваше да бъде поставена в кръчмите, за да могат посетителите лесно да разрешават всякакви спорове.

Сър Бийвър помоли близнаците Норис (1925-2004) и Рос МакУиртър (1925-1975) и тези, които се интересуват от събиране на факти, да съставят книга, съдържаща необичайни постижения и числа.

През последните 60 години Книгата на рекордите на Гинес зае важно място в сърцата на хората, интересуващи се от необичайни постижения и числа. Освен това тя продължава да бъде абсолютен бестселър по целия свят.

По-долу са представени най-необичайните постижения, които попаднаха в Книгата на рекордите на Гинес през 2021 г.

Декември

През 2021 г. пързалка на булевард Рияд в столицата на Саудитска Арабия счупи два рекорда наведнъж.

Тя стана най-дългата пързалка в света - 22,136 метра, а броят на коридорите й - 24.

По време на честването на 50-ия национален ден на ОАЕ бяха счупени два световни рекорда, а именно най-голямата дума, изписана с 11 129 цветя и най-голямата инсталация с 5 362 цветя. Височината и е 3,6 метра.

Ноември

Най-високото коледно дърво беше поставено в петък, 26 ноември, в центъра на Енид, Оклахома. Тo е високo приблизително 23 метра и широко 44 метра.

Австралиецът Невил Шарп постави рекорда за най-силно оригване в света със 112,4 децибела, счупвайки предишния рекорд от 109,9 децибела.

Британецът Джордж Бел влезе в Книгата на рекордите на Гинес, слагайки 10 медицински маски само за 7,35 секунди.

Oктомври

Няколко рекорда са поставени на Националното първенство по гигантски зеленчуци на Обединеното кралство, което се провежда ежегодно в Малвърн.

Фермерът от Нотингамшир Питър Глейзбрук отгледа най-тежката тиквичка, попадала някога в Книгата на рекордите на Гинес. Теглото й е 3,12 кг.

Най-тежката шушулка боб в света също беше представена, с тегло 106 грама.

Праз счупи още един рекорд. Дължината му беше 1,36 метра.

Септември

Пречиствателната станция в египетския регион Бахр ел-Бакар, която беше завършена на 27 септември 2021 г., е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата в света. Капацитетът й е 5 милиона кубически метра на ден, а изграждането й струва 20 милиарда египетски лири (2,2 милиарда лева) .

15-годишният канадец Оливие Рио бе обявен за най-високия тийнейджър в света. Той е висок 226,9 см.

Градинарят Дъглас Смит от Станстед Абътс, Англия, е обрал рекордните 839 домата от храст, почти двойно повече от друг британски градинар с 448 домата миналата година.

Август

Американецът Ерик Букър влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като изпи два литра сода само за 18,45 секунди.

На 100-ия си рожден ден американката Едит Мерви-Трейн постави световен рекорд за това, че е най-възрастната жена силов атлет. През септември 2019 г. тя постави рекорд за вдигане на тежести, вдигайки над 68 килограма на 98-годишна възраст.

Юли

31-годишната американка Саманта Рамсдел има най-голямата уста в света. Тя я отваря на 6,52 см. Американката стана широко известна благодарение на TikTok, където вече има 1,7 милиона фенове. Рамсдел прави над 11 000 британски лири на видео.

Юни

Клои (162 см) и нейният съпруг Джеймс Лъстед (109см) бяха признати за семейна двойка с най-голяма разлика във височината 55 см.

Едно от най-необичайните постижения, включени в Книгата на рекордите на Гинес през 2021 г., е на Зоуи Елис от Австралия. Тя спря с езика си перките на 32 електрически вентилатора за една минута.

Май

Ветеранът от морската пехота на САЩ Шейн Джонсън неофициално счупи световния рекорд за най-много лицеви опори. Той направи общо 3050 лицеви опори за един час и събра 15 000 долара.

Жителка на Китай счупи собствения си рекорд като притежател на най-дългите мигли в света - 20,5 см. Предишният рекорд, който тя постави през 2016 г., беше 12,4 см.

Aприл

Колумбийски фермери в Гуаята счупиха световния рекорд, отглеждайки най-голямото манго в света. Теглото му е 4,25 кг.

Март

През 2021 г. 56-годишният хърватски спортист Будимир Собат счупи собствения си рекорд, като остана 24 минути и 37 секунди под вода.

Февруари

На 16 февруари 2021 г. центаврианският мед от Турция беше признат за най-скъпия мед в света. Цената му е 10 хиляди евро/кг.

Януари

12-годишният Олдин Максуел счупи световния рекорд за полагане на блокове Дженга. Той построи кулата, като балансира 1400 блока само върху едно вертикално парче, счупвайки предишния си рекорд от 693 блока.

***

Киев. В четвъртък се проведе телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия. Този път инициатор беше Владимир Путин - обикновено преди Джо Байдън се обаждаше пръв, пише украинското издание “Страна“ в материал, представен без редакторска намеса.

Предмет на разговора бяха Украйна и предложенията на Русия за деескалация с НАТО. Изданието анализира разговора на двамата президенти.

Позиция на САЩ

Първо, Белият дом издаде кратко съобщение. В него се казва, че Русия трябва "да спре нахлуването“ в Украйна, в противен случай от САЩ ще последва "решителен отговор“. Но след това Байдън приветства предстоящите преговори през януари и каза, че е необходима деескалация.

По-късно даде брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Тя конкретизира много точки. Според нея Байдън е очертал два сценария на Путин.

"Единият е дипломатически път, водещ до деескалация на ситуацията, а другият е път, който е по-фокусиран върху сдържането, включително сериозни разходи и последици, ако Русия реши да продължи инвазията си в Украйна. Те включват икономически мерки, увеличаване на броя на силите на НАТО в съюзническите страни, както и допълнителна помощ за Украйна, която да й позволи да продължи да защитава себе си и своята територия“, каза Псаки..

С други думи, Америка няма да се бие за Украйна, което за пореден път беше потвърдено от Байдън с думите "да се защитава сама“.

Американците, в унисон с руснаците, обявиха, че предстоящите преговори през януари трябва да бъдат ориентирани към резултатите. Но Байдън каза, че ще обсъди всички ключови моменти със своите съюзници - към което Путин, според Белия дом, се отнася с разбиране.

По-нататък са били засегнати предложенията на Русия към САЩ и НАТО. "И двамата лидери признаха, че има области, в които могат да постигнат значителен напредък, както и области, в които вероятно е невъзможно да се постигне споразумение. Предстоящите преговори ще определят по-точно контурите на всяка от тези категории", каза Псаки.

Има още десет дни за изясняване на тези въпроси преди началото на преговорите по същество. През това време страните ще свършат подготвителна работа, съобщиха от администрацията на Байдън.

Очевидно това е била основната цел на сегашния разговор на президентите – да се определи кръгът от въпроси, които преди всичко ще бъдат обсъдени между Русия и САЩ в Женева. Поне това предположение има много по-практично значение, отколкото поредните заплахи за санкции или напомняне за "червените линии“.

Псаки също потвърди това: "Основната цел на разговора беше да се даде един вид тон и да се определи същността на предстоящите дипломатически срещи“. И да се определи какви въпроси ще се разглеждат на различни платформи за преговори: между Русия и САЩ и между Москва и НАТО и ОССЕ.

Характерно е, че въпросите и по трите писти бяха разпределени от Путин и Байдън. Тоест ролята на американците тук, въпреки уверенията за консултации със съюзниците, ще бъде ключова.

Позицията на Кремъл

Путин също така казва, че настоящият разговор е в подготовка за януарските преговори относно предложенията на Русия.

"Резултатът от съвместната работа трябва да бъдат твърди правни гаранции, които изключват разширяването на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници“, каза Кремъл.

Байдън, според руската страна, е казал в този контекст, че "Вашингтон няма намерения да разгръща нападателни ударни оръжия на територията на Украйна.

Русия потвърди, че Байдън е заплашил със санкции, ако ситуацията около Украйна ескалира. На което Путин "дава изчерпателен отговор“, че "това би било сериозна грешка, заплашваща на практика с пълен разрив на руско-американските отношения“.

Освен официалното прессъобщение, обяснения за разговора даде помощникът на Путин Юрий Ушаков. Той уточни, че преговорите не може да продължат дълго.

"Преговорите за гаранции не трябва да се превръщат в бърборене, ние не чакаме самия процес, а резултатите, ще изчакаме 2-3 рунда и тогава ще направим изводи“, каза Ушаков.

Освен това Путин, каза той, е казал на Байдън, че Русия ще се държи така, както ще се държат Съединените щати по въпросите на сигурността на своите граници. Американският президент пък каза на руския, че не трябва да се допуска ядрена война, която "не може да бъде спечелена“.

Важен момент – преките преговори с американците в Женева се смятат за ключови в Русия. Съдейки по тоналността никой не очаква особена конструктивност от консултациите с НАТО и ОССЕ.

Пет извода

1. Целта на този разговор е да се проведе дипломатическа подготовка за предстоящите преговори през януари. Те трябва да се съсредоточат върху теми, които имат перспективи. И трябва да се разпредели това, което ще се обсъжда между американците и руснаците директно, и това, което ще се обсъжда чрез НАТО и ОССЕ.

2. Сред най-реалистичните теми вече е възможно да се отдели отказът за разполагане на ударни оръжия в Украйна, както заяви Байдън според версията на руската страна. Очевидно този въпрос ще бъде един от ключовите на преговорите през януари.

3. Много важен момент е диалогът за санкциите при нападение срещу Украйна.

Байдън каза, че в случай на инвазия те ще наложат икономически ограничения на Русия и ще започнат да увеличават групировката на НАТО близо до нейните граници. Но отговорът на Путин е характерен: Кремъл заплаши САЩ с прекъсване на отношенията.

4. В същото време диалогът все още не е отхвърлен. САЩ потвърдиха, че в руските предложения има приемливи точки, които ще бъдат обсъдени в преговорите. Може да се предположи, че ако наистина има напредък в тази посока, заплахата от ескалация рязко ще намалее.

5. Този път страните не казаха нищо за Минските споразумения - въпреки че на предишната среща тази тема беше една от основните. Но това едва ли означава, че въпросът за уреждането в Донбас е поставен на пауза. Спирането на усилията на САЩ тук би било очевиден сигнал за Москва, че американците наистина не са готови за разведряване. И това би обезсмислило останалите преговори.