Властите на американския щат Айова одобриха бюджет от над 9 милиона долара за набиране на медицински сестри извън щата, тъй като хоспитализациите, свързани с COVID-19, продължават да нарастват, пише Washington Examiner. Айова предлага на базирана в Канзас компания приблизително 0 на час за медицинските сестри, които успее да изпрати.

Очаква се медицинските сестри да работят 20 часа извънреден труд при 0 на час. Като цяло преместването ще струва на Айова над 15 000 долара на медицинска сестра седмично, а поне 100 респираторни терапевти и медицински сестри вече са пристигнали в Айова, след като са разбрали новината.

Работниците извън щата ще получават платен хотелски престой и бонус за транспорт. Агенцията за персонал, наета от щата, е била използвана през декември 2020 г. и януари 2021 г.

Цената на 100-те допълнителни медицински сестри тогава беше около 6,9 милиона долара, се казва в доклада.

***

Киев. След разпадането на СССР Украйна е загубила 20% от населението си и се нарежда на четвърто място в света по отлив на свои граждани.

"За 30 години страната е допуснала напускането на точно всеки пети неин жител(имаше 52 милиона, а сега 41,6 милиона души)“, пише украинският вестник "Страна“, цитирайки данни на Световната банка и Държавната статистическа служба на Украйна (Госстат).

Антилидер в класацията е Латвия, която е загубила 28,3% от населението, следвана от Литва (-24,5%) и Грузия (-23,2%). Най-висок прираст на населението е регистриран в Таджикистан (+ 76,6%), Узбекистан (+ 63,4%), Туркменистан (+ 59,2%) и Киргизстан (+47,7). Населението на Русия е намаляло с 2,9%, на Беларус - със 7,8%.

Като цяло населението на СССР преди разпада е 288,14 милиона жители. Сега общото население на всички страни (с изключение наДонецка и Луганска народни републики) е 295,67 милиона души. Така за 30 години прирастът на населението на територията на бившия Съветски съюз възлиза на 7,53 милиона души, или 2,6%, отбелязва вестникът.

Преди това заместник-директор на Института по демография и социални изследвания Александър Гладун отбеляза, че демографската криза в Украйна се дължи на ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията. Според него в Украйна всички компоненти на демографския процес "се намират в състояние на криза“. "На първо място, това е ниската раждаемост, по-високата смъртност, отколкото в европейските страни, и миграционните процеси, които сега дори не можем да оценим“, обясни Гладун.

Според Държавната статистическа служба на Украйна раждаемостта през 2021 г. може да стане най-ниската в цялата история от обявяването на независимостта на страната. От 2014 г. цифрата е намаляла с 40% и продължава да пада. През 2019 г. всеки месец се раждат средно 25,7 хиляди бебета, през 2020 г. - 24,5 хиляди, а през първата половина на 2021 г. - 22 хиляди. Последният път, когато в Украйна се наблюдава ръст на населението е още по времето на СССР - през 1990 г. Оттогава насам то само намалява. Най-лошата раждаемост през последните 30 години е регистрирана през 2020 г., когато на бял свят са дошли само 293 457 бебета. И ако се съди по настоящата динамика, 2021 г. може да припокрие този антирекорд.

Международният валутен фонд изчисли, че до 2050 г. Украйна ще загуби около една трета от работната си сила. Според прогнозата на МВФ населението на Украйна до 2025 г. ще намалее с 1 милион души и ще възлиза на 40,7 млн. По данни на ООН населението на Украйна ще намалее със 7 милиона души до 2050 г. - до 35 милиона души. При това по същото време украинците ще живеят в условия на висока инфлация и забавяне на икономическия растеж.

***

Тел Авив. Генералният директор на Министерството на здравеопазването на Израел Нахман Аш нареди съкращаване на минималния период между въвеждането на втората и третата доза от ваксината срещу COVID-19 от пет на три месеца. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на еврейската държава, пише англоезичното издание The Jerusalem Post.

"Генералният директор на Министерството на здравеопазването е разпоредил минималното време за прилагане на третата доза за тези, които все още не са я получили, да се намали на три месеца от датата на втората доза, вместо пет месеца, както беше до днес“, се казва в изявление.

От пресслужбата поясниха, че "този ред важи за всички ваксини, прилагани в Израел – тези на американските компании Pfizer и Moderna, британско-шведската AstraZeneca и всяка комбинация“. "Препоръчително е обаче, ако е възможно, да се направи трета инжекция от същата ваксина, използвана за първата и втората доза“, допълниха от Министерството на здравеопазването.

"Данните за разпространението на коронавируса в Израел и по света показват рязко нарастване на броя на хората, заразени, по-специално с щама "Омикрон“. В настоящата ситуация и на фона на вълната [започваща в Израел] от новия щам, необходимостта от повишаване на нивото на имунитет сред населението нараства“, обяснява решението на генералния директор пресслужбата на министерството.

В изявлението изрично се посочва, че тези, които са преболедували COVID-19, също "могат, ако желаят, да получат трета доза от ваксината, при условие че са минали поне три месеца от прилагането на втората доза“.

Кампания за ваксинация с препарата на Pfizer започна в Израел на 20 декември миналата година. Третата доза започна да се прилага от края на юли 2021 г. Според министерството досега 6,5 милиона израелци са получили една доза от ваксината, 5,8 милиона са получили две, а 4,2 милиона са получили три. Общото население на страната е 9,3 милиона.