През последните седмици официалните лица на Украйна, включително и най-високопоставените, в това число и президентът, непрекъснато водят преговори с лидерите на западните държави, с ръководителя на Европейския съюз, с лидерите на парламентарни фракции. Преговорите се водят както онлайн, така и "на живо“, лице в лице. На тези преговори украинските представители говорят за най-важното нещо за тях, за тяхната държава и по-голямата част от нейния народ - за предотвратяване на нова вълна от руска агресия, която може да се превърне в изключително мащабна, всъщност пълномащабна война с всички видове оръжия, освен може би с ядрени оръжия (макар, че Путин може да ги използва, защото нивото на психичната патология в сегашното ръководство на Кремъл, според автора, е по-високо, отколкото по времето на Сталин и Брежнев), пише украинското издание “День“ в материал, представен без редакторска намеса.

Ултиматумът на Кремъл към Съединените щати, който, наред с други неща, въвежда термина "държави, които преди са били част от Съюза на съветските социалистически републики", които трябва да бъдат изцяло и окончателно дадени под влиянието на Кремъл, изисква рязко намаляване на военнополитическата активност на САЩ и отказ на последните да помогнат на жертвите на руската агресия (всъщност дори на членки на НАТО).

Но Русия не поема, според този документ (проектоспоразумението за гаранции за сигурност между Русия и Съединените щати), никакви допълнителни задължения (на практика всички нейни въоръжени сили вече са на национална територия и всичко военни извън нея са "няма такова нещо". “, които по необходимост лесно се маскират като някаква "частна военна компания“ и които в крайна сметка могат да бъдат пожертвани).

Предизвикателното, нагло, невероятно, съгласно контрола както на международното право, както и съгласно неписаните норми на междудържавните отношения, поведение на "кремълските служители по сигурността", изглежда, трябва да предизвика изключително остра опозиция от Запада и преди всичко от Съединените щати . И тази конфронтация по никакъв начин не трябва да се ограничава до заплахи за прилагане на редица санкции (само икономически и дипломатически заплахи) след атаката срещу Украйна. Освен това тази атака не трябва да се свързва с доставката на отбранителни (противотанкови, противовъздушни, противокорабни) оръжия на Украйна. Всъщност, според генерал Кривонос, руските ударни групи могат да стигнат до Киев за шест часа. Добре, ако не шест, а осем. Ще успеят ли да ни прехвърлят това оръжие, ако Русия не само премести колоните от бронирана техника, но и "затвори небето“ (и със сигурност ще го направи)? И ще имат ли време украинските войници "от нищо“ да овладеят съвременните оръжия? Реторични въпроси, нали?

И като цяло: при мащабна руска инвазия в Украйна, и Беларус, и Молдова (Приднестровието) ще бъдат незабавно въвлечени във военните действия – това би означавало ужасна катастрофа за цяла Европа. На тази територия има четири действащи атомни електроцентрали, включително най-голямата в Европа "Запорожие“, както и за киевския реактор на Института за ядрени изследвания и всичко това ще попадне във военна зона.

Наистина ли Западът не знае, че политиката на умиротворяване на агресорите винаги е имала фатални последици, включително и за умиротворителите? Не разбират ли, че липсата на достатъчно отбранителни оръжия в Украйна само ще вдъхнови Путин да влезе във война? И наистина ли са неспособни да разберат какво рискуват, без да предоставят на украинските военни достатъчно средства за неутрализиране на хищническите планове на Кремъл?

Явно част от западния елит наистина не е изучавал уроците по история или не разбира същността на политиката на Путин. Друга част просто не е в състояние да действа решително, държана в плен на мъртвородените политически догми (Афганистан стана свидетел на тяхното фиаско, както и Сирия преди няколко години). Има обаче друга и значителна част от западния елит, която адекватно оценява путинизма и заплахите, които представлява за цялата цивилизация, която настоява за необходимостта от защита на Украйна, но не бърза да предоставя модерни оръжия на украинските войници . Защо се случва този пълен абсурд?

Може би дълбоката корупция в Украйна е една добра (наистина добра!) причина защо здравомислещите западни политици не бързат с прехвърлянето на съвременни оръжия в Украйна и предоставянето на друга помощ - те не са сигурни дали информацията за това ще бъде незабавно прехвърлена в Москва и и дали някои от тези оръжия няма да попаднат у руснаците. Освен това изглежда, че не са сигурни дали сегашното ръководство на Украйна е готово и способно да окаже реална съпротива на евентуална руска инвазия, искат да видят дали Украйна ще се защити, дали правителството ще капитулира. В тези среди, според авторите, няма доверие нито в нашето правителство, нито в хората, които го избраха, нито в гражданското общество, което търпи всичко това и само мрънка недоволно. Бих искал да се объркам, но...

***

Анкара. Ескалацията на напрежението около Украйна засяга пряко Турция, пише турският вестник Habertürk.

Авторът на статията Четинер Четин припомня, че тази година Анкара командва Съвместната оперативна група за повишена готовност на НАТО - гръбнакът на силите за бързо реагиране на Алианса: това военно формирование беше създадено през 2014 г., за сдържане на Москва по време на кризата в Украйна .

В случай на открит конфликт то трябва да бъде първото, което ще се притече на помощ на Киев, смята Четин. При такова състояние на нещата Турция не само ще трябва да участва във военната операция, но и реално да я ръководи. Според автора на материала Анкара трябва да бъде "изключително внимателна във военните, политическите, икономическите и разузнавателните отношения“ по този въпрос.

"Но какво ще стане, ако граната срещу Русия попадне в ръцете ни, докато командваме VJTF (Съвместната оперативна група за висока готовност. -бел. ред.)? Няма ли да се окажем в още по-дълбока криза в отношенията с Москва, отколкото след свалянето на руския самолет през 2015 г. Как ще се управлява украинско-руската криза?" – пита риторично Четин.

Няма съмнение, че светът се е променил драстично през последните десет години. Това, което остана непроменено, е, че икономиката все още е най-важният фактор за измерване на силата на държавите. Икономическият успех сам по себе си позволява на Китай да се разширява. Русия изостава много в този процес, но компенсира икономическата сила с военна. Студената война се завръща. Тази война ще бъде дълга. След като Путин съсредоточи войските си на границата с Украйна, цяла Европа се чувства застрашена. От друга страна има реални опасения, че Китай ще нахлуе в Тайван. Тази възможност е сериозна заплаха за Япония и Южна Корея.

Слабостта на администрацията на Джо Байдън, особено след картината на изтеглянето на войските от Афганистан, разпалва апетитите на много сили по света. Тази слабост може да бъде използвана от Русия и Китай. И сега трябва да гледаме как украинската криза ще се задълбочава още повече.

***

Киев. Относително мнозинство от украинците (39,2%) смятат, че приемането на исканията на руския президент Владимир Путин да не се приема Украйна в НАТО ще отслаби сигурността на страната им, тъй като само ще разпали агресивността на руския държавен глава към Украйна, според проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено на 13-16 декември, пише украинският вестник “Капитал“.

В същото време 29,7% от анкетираните смятат, че приемането на подобно изискване ще подобри сигурността на Украйна, защото ще отслаби агресивността на Путин към страната, а други 31,1% от анкетираните не са взели решение за мнението си.

49,2% от анкетираните смятат за реална заплахата от нахлуването на Русия на територията на Украйна. 41,4% от анкетираните обаче не очакват инвазия. 57,8% от анкетираните смятат, че дипломатическите и отбранителни усилия на властите за предотвратяване на нахлуването в Руската федерация са недостатъчни, а 27,1% ги смятат за достатъчни.

В случай на референдум преобладаващото мнозинство от респондентите биха подкрепили присъединяването на Украйна както към ЕС, така и към НАТО. В случай на референдум за присъединяването на Украйна към НАТО 59,2% от всички анкетирани биха гласували за присъединяване към Алианса, 28,1% против. В случай на референдум за присъединяване към ЕС 67,1% от всички анкетирани биха гласували за, 21,6% - против. Останалите респонденти не биха гласували или не са решили .

В същото време КМИС отбелязва, че като правило тези категории респонденти в резултат на това не участват в референдуми. Така от тези, които биха участвали в референдума, 67,8% биха подкрепили присъединяването на Украйна към НАТО, 75,7% - към ЕС.

Преобладаващото мнозинство от жителите на западната и централната част на Украйна подкрепят както членството в ЕС, така и в НАТО. На юг и изток подкрепата за евроатлантическата интеграция е по-ниска. В случай на присъединяване към ЕС обаче мнозинството от населението на южните и източните райони на референдума би подкрепило подобно решение, а в случай на присъединяване към НАТО гласовете "за“ и "против“ биха били разделени по равно.