Турската национална ваксина срещу COVID-19 "Турковак“ бе одобрена за спешна употреба в страната. Това обяви министърът на здравеопазването на югоизточната ни съседка Фахретин Коджа, съобщава вестник Yeni Safak.

"От днес ние се превърнахме в една от деветте страни, произвеждащи ваксина срещу COVID-19“, подчерта министърът, като допълни, че от следващата седмица препаратът ще бъде "широко използван“.

Още в началото на разработването на ваксината турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да я направи достъпна в световен мащаб, заявявайки, че тя ще бъде в полза на цялото човечество.

"Нашата ваксина срещу COVID-19 "Турковак“, която стигна до етап на производство и употреба, като получи необходимите одобрения, е символ на нашите усилия да защитим нацията си от пандемията по най-ефективния начин“, каза Ердоган.

***

Вашингтон. Агенцията за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната на САЩ одобри проекти за създаване на космически спътници, чиято задача ще бъде следенето на заплахите от хиперзвукови оръжия. Това съобщи в сряда американският седмичник Defense News, отбелязвайки, че е изминал важен етап по пътя на разработването на ново поколение сателитни системи.

Пентагонът смята, че такива са необходими във връзка с ускореното създаване в света, включително в Русия и Китай, на хиперзвукови оръжия, които са много по-опасни и по-малко забележими от конвенционалните балистични ракети. Разработването на нова спътникова система, наречена Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS), трябва да "запълни празнината“ в американската система за противоракетна отбрана. Според Defense News новите спътници ще допълнят сегашните космически кораби, предназначени да проследяват изстрелвания на балистични ракети, но за разлика от тях, те ще бъдат в ниска околоземна орбита.

Разработването на спътници за HBTSS се извършва от американските военно-индустриални компании L3Harris Technologies и Northrop Grumman. През януари 2021 г. те получиха съответно 122 милиона и 155 милиона долара от Пентагона за изпълнението на поставените цели. По данни на Defense News, на 20 декември L3Harris Technologies е завършил разработката на проекта и вече е започнала директно да създава образец на новия спътник. Преди това Northrop Grumman направи същото.

През ноември заместник-командващият Космическите сили на САЩ, генерал-лейтенант Дейвид Томпсън, каза пред вестник Politico, че Пентагонът работи за "определяне на типа сателитна система“, необходима за проследяване на хиперзвукови ракети. Той отбеляза, че все още не е установена точната дата за създаване на такава орбитална група.

САЩ, както и редица други страни, също участват активно в разработването на хиперзвукови оръжия. Миналата седмица те изпитаха хиперзвуковата ракета AGM-183A, която беше планирано да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52. Според представители на ВВС на САЩ тестът е бил неуспешен, причините за това се разследват.

***

Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън влиза в новата година с рекордно нисък рейтинг на одобрение сред населението на страната, пише The Washington Times.

Според анкета на The Marist Institute, само 41% от американците одобряват дейността на Байдън като ръководител на Белия дом. В същото време 55% от 1400-те американци над 18 години, участвали в проучването, казаха, че не са доволни от действията на президента.

Директорът на службата Лий Мирингоф заяви, че най-ниският рейтинг на одобрение на Байдън от встъпването му в длъжност се дължи на покачващите се цени, пандемията от коронавирус и блокирането на законопроекта за увеличаване на социалните разходи.

Вътрешният дневен ред на Байдън претърпя сериозен удар, когато сенаторът демократ Джо Манчин отказа да подкрепи законопроект за вътрешни инвестиции, припомня The Washington Times. Сенаторът от Западна Вирджиния отбеляза, че се опасява, че приемането на законопроекта ще доведе до повишаване на инфлацията.

"Има много несигурност - инфлация, нов щам на коронавируса, Конгресът все още пълзи по основния дневен ред. Така че той е руган за липсата на лидерство, руган заради умора от пандемията и притеснения за инфлацията“, посочва Мирингхоф.

***

Вашингтон. Пентагонът отрече категорично обвиненията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че частна американска военна компания вкарва химикали в Източна Украйна, с които да извърши провокация, пише американската редакция на Politico.

Коментарите на Шойгу дойдоха по време на среща в Москва във вторник с висшите военни служители на страната и президента Владимир Путин, които отправиха нови заплахи срещу НАТО, ако Aлиансът продължи с неуточнени "агресивни стъпки“.

Предположението, че американски контрагенти пренасят контрабандно "цистерни с неидентифицирани химически компоненти“ в украинския регион Донецк, беше посрещнато с бърз отговор от Пентагона, където говорителят Джон Кърби каза, че "тези изявления на министър Шойгу са напълно неверни“.

"Това, което САЩ правят в Украйна, е на прага ни“, каза Путин, "и те трябва да разберат, че няма къде повече да се оттеглим. Смятат ли, че просто ще гледаме безучастно? Ако агресивната линия на нашите западни колеги продължи ще предприемем адекватни военно-технически мерки за реакция и ще реагираме остро на недружелюбни стъпки“.

Заплашителните думи на Путин се основават на коментарите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков този месец, че Москва може да обмисли разполагането на ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа. Министърът цитира неясни индикации, че САЩ обмислят да направят същото след оттеглянето на администрацията на Тръмп от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Договорът забранява ракетите с обхват между 500 и 5000 км.

Русия разглежда повторното активиране през ноември на 56-то артилерийско командване на американската армия в Германия като индикация, че САЩ отново ще базират оръжия със среден обсег в Европа. Командването, което е действало от 1986 до 1991 г., е дезактивирано в резултат на ДРСМО, който забранява ракетите.