Орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) на мисията ExoMars, която се ръководи съвместно от Европейската космическа агенция и Роскосмос, откри "значителни обеми вода“ в система на каньони на Червената планета, съобщава The Hill.

Според изданието устройството е оборудвано с детектор за епитермални неутрони с висока разделителна способност (FREND), който дава възможност да се определи наличието на водород в горния слой на марсианската почва. "С TGO можем да погледнем на дълбочина до един метър под слоя прах и да видим какво всъщност се случва под повърхността на Марс, и най-важното, да открием богати на вода оазиси, които не могат да бъдат открити с по-стари инструменти“, обяснява в официално изявление ръководителят на изследването Игор Митрофанов. Той заяви, че "FREND е открил област с необичайно големи количества водород в колосалната система каньони Долината Маринър: ако приемем, че наблюдаваният водород е свързан с водни молекули, изглежда, че до 40 процента от повърхностния материал в тази област е вода“.

В статията се отбелязва, че предполагаемата богата на вода зона е сравнима по размер с Нидерландия. Водата може да бъде химически свързана с други минерали в почвата, но учените смятат, че най-вероятно съществува под формата на лед.

Днес вече е известно, че на Марс има вода, но тя се намира главно в полярните райони на планетата под формата на воден лед. Долината Маринър се намира на юг от екватора, където водата обикновено се изпарява поради по-високите температури и налягания. Според учените, за да се запази водата в каньона, трябва да има специални условия или запасите да се попълват по някакъв начин, отбелязва The Hill.

***

Анкара. Неотдавнашните решения, приети от ЕС на Съвета по общи въпроси на блока, отново показаха, че ЕС не подхожда към разширяването със стратегически подход, а по-скоро с подход, основан на членската солидарност и "тесния светоглед“ на някои свои членове, заяви турското външно министерство, цитирано от англоезичното издание Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

В писмено изявление Mинистерството каза, че решенията игнорират факта, че Турция продължава преговорите за присъединяване и значението на страната по отношение на регионалния мир, стабилност и благосъстояние.

"Тези решения, които са нов пример за това как ЕС се експлоатира от тесния светоглед и егоистични интереси на някои държави-членки, нито допринасят за отношенията Турция-ЕС или общите интереси на Европа, нито го доближават до целта за създаване на по-положителен и конструктивен дневен ред“, се казва в него.

"Изненадани сме да видим, че ЕС, вземайки тези решения, действа като група по интереси, основана на договаряне, а не като набор от принципи и ценности.

Отношенията Турция-ЕС са белязани от спорове по няколко въпроса, включително напрежението в Източното Средиземноморие, ролята на Турция в Сирия, кризата с мигрантите и задънената улица в процеса на преговори на Турция за присъединяване към блока.

"Съветът отбелязва със съжаление, че Турция продължава да се отдалечава все повече от Европейския съюз“, се казва в заключенията на Съвета по общи въпроси, публикувани във вторник.

"Следователно преговорите за присъединяване на Турция са в застой и не могат да се разглеждат допълнителни глави за отваряне или затваряне“, се добавя в документа, повтаряйки предишното заключение на съвета.

Съветът също така повтори "сериозните си опасения относно по-нататъшното и дълбоко тревожно отстъпление в областта на демокрацията, върховенството на закона и основните права, включително свободата на изразяване, както и системната липса на независимост на съдебната власт“.

По-конкретно, държавите от ЕС разкритикуваха външната политика на Турция, която според тях все повече се сблъсква с приоритетите на ЕС.

Турското външно министерство, от своя страна, заяви, че решенията по отношение на Източното Средиземноморие и кипърския въпрос "отново са далеч от реалността, едностранни, непоследователни и отразяват максималистичната позиция на кипърско-гръцкия дует“.

Подчертавайки, че тези решения игнорират присъствието на кипърските турци, той добави, че ЕС си затваря очите за "провокациите, ескалиращи напрежението в Източното Средиземноморие от Гърция и администрацията на кипърските гърци, както и техните едностранни действия.“

"Докато тази позиция на ЕС продължава, не е възможно тя да допринесе конструктивно за кипърския въпрос“, подчертаха от Министерството, призовавайки блока да види реалностите на острова и да спре да пренебрегва правата на кипърските турци.

Гърция често е била въвличена в напрежение със съседна Турция по редица въпроси, от конкурентни претенции за въглеводородни ресурси в Егейско море до демилитаризация на островите.

Турските лидери многократно са подчертавали, че Анкара подкрепя решаването на нерешените проблеми в региона чрез международно право, добросъседски отношения, диалог и преговори, коментира изданието.

"Турция има воля да засили отношенията с Европейския съюз чрез конкретен и положителен дневен ред, базиран на перспектива за членство“, добави още Министерството.

Турция има най-дългата история на съюза и най-дългия процес на преговори. Страната подписа споразумение за асоцииране с предшественика на ЕС през 1964 г., Европейската икономическа общност (ЕИО), което обикновено се разглежда като първа стъпка към евентуално кандидатстване. Кандидатствайки за официална кандидатура през 1987 г., Турция трябваше да изчака до 1999 г., за да получи статут на страна кандидатка. За началото на преговорите обаче Турция трябваше да изчака още шест години, до 2005 г., уникално дълъг процес в сравнение с други кандидати.

***

Вашингтон. Американски гражданин, който по-рано е имал договор с Пентагона за извършваше тестови дейности, е бил задържан по подозрение в опит за шпиониране в полза на Руската федерация. Това се посочва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, публикувано в четвъртък (местно време), съобщава вестник The New York Times.

Според разпространената информация 63-годишният Джон Роув-младши е бил арестуван в сряда вечерта в Южна Дакота. Както се посочва в съобщението на Министерството на правосъдието, по-рано той е бил инженер-изпитател и е изпълнявал поръчки по договор с американското ведомство по отбрана. Уточнява се, че Роув е имал достъп до класифицирана информация, свързана с аерокосмическите технологии на ВВС на САЩ.

Роув е заподозрян, че е "потенциален информатор“ и е уволнен от компания, свързана с Пентагона, се казва в изявление на Министерството на правосъдието. Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е започнало разследване по случая.

Агент на ФБР под прикритие е влязъл в кореспонденция с Роув и е провел среща с него, представяйки се за представител на руските власти. В хода на комуникацията с него Роув е изразил желанието си да сътрудничи с руските власти и е предоставил на агента на ФБР класифицирана информация относно електронното оборудване на американски изтребители.

Роув е обвинен в опит да предаде класифицирана информация за националната сигурност на САЩ на чуждо правителство. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на доживотен затвор. Очаква се той да се яви в съда в петък.

***