За първи път в историята Градският съвет на Ню Йорк ще бъде оглавен от афроамерканка - Едриен Адамс от Демократическата партия спечели надпреварата за втория по важност пост в управлението на мегаполиса, отбелязва американският вестник The New York Times.

Родената в Куинс 61-годишна адашка на избрания кмет на града Ерик Адамс успя да осигури подкрепата на 32-ма съветници, като дори събра шест гласа повече от необходимия минимум. Както отбелязва вестникът, по време на надпреварата бъдещият кмет се въздържа от обществена подкрепа, но в частни разговори изрази одобрение за кандидатурата на Едриен Адамс.

"Горда съм да получа подкрепата и доверието на моите колеги, за да стана техен председател. Нашата коалиция представлява най-доброто за нашия град. Заедно сме готови да се изправим пред огромните предизвикателства, пред които сме поставени“, цитира изданието думите на победителката в надпреварата.

Официално гласуване на кандидатурата ще се проведе през януари след полагането на клетва на новия съвет, избран през ноември, който ще стане най-приобщаващият в историята. Самата Адамс е негов член от 2017 г.

***

Будапеща. Турската полиция ще започне да помага за охраната на границите на Унгария със Сърбия и Румъния, съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от Daily Sabah.

Турция ще разположи 50 полицаи в Унгария, съгласно протокол, подписан между двете страни.

Турската полиция ще подпомага усилията за предотвратяване на нелегалната миграция, контрабандата на наркотици и трансграничните престъпления.

Сойлу, който беше на посещение в унгарската столица Будапеща, се срещна с унгарския си колега Шандор Пинтер.

Говорейки на съвместна пресконференция след срещите, Сойлу каза, че с колегата си са подписали много важен меморандум за разбирателство като част от споразумението, постигнато на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо ниво, проведен в турската столица на 11 ноември, на който присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан.

Посочвайки, че пандемията, миграцията и енергийните проблеми създават затруднения в глобален мащаб, Сойлу каза: "Освен тези глобални проблеми, има и регионални проблеми, които вълнуват всички нас. За съжаление, ние сме изправени пред трансгранични престъпления като тероризма, (незаконния трафик на) наркотици и глобални проблеми като киберпрестъпността."

"Една от най-важните стъпки, които трябва да предприемем срещу тях, е регионалното и международното сътрудничество“, добави той.

Сойлу каза, че турската и унгарската полиция ще участват в съвместен проект за борба с нелегалната имиграция, трафика на наркотици и трансграничните престъпления.

***

Киев. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е извикан в понеделник, 20 декември, във връзка с т. нар. случай за "въглищно предателство" (заедно с проруския опозиционен политик Виктор Медведчук, бизнесмена Сергей Кузяр и бившия министър на енергетиката Владимир Демчишин), пише украинския вестник “Страна“.

Следователите от Държавното следствено бюро (ДСБ) са опитали да му връчат призовката, за да се яви като заподозрян, на всички домашни и служебни адреси, където е регистриран Порошенко. Опитали се и лично да му го предадат, но той избягал от разследващите.

"Независимо дали Порошенко ще се яви в понеделник или не, ще бъде изпратена молба до съда за налагане на мярка за неотклонение за него“, каза източник на "Страна“ от Държавното бюро за разследване.

Същевременно става ясно, че бившият украински президент Порошенко е напуснал Украйна за да посети Турция и Полша, независимо от обвинението за доставка на въглища от неконтролирана част от Донбас.

"Петро Порошенко замина за предварително планирана дипломатическа обиколка в Турция и Полша“, се казва в изявление, публикувано на страницата на "Европейска солидарност“ във "Фейсбук“. В събота и неделя Порошенко ще проведе редица срещи в Турция, по-специално с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщиха от партията. От партията му съобщават също, че на 20-21 декември в Полша Порошенко ще вземе участие в международна конференция на тема "Русия-Украйна-НАТО".