Русия и Китай действат като "единен фронт“, демонстрирайки солидарност на фона на изострените отношения със САЩ. Съответната оценка прави американското издание The New York Times, коментирайки резултатите от онлайн срещата на върха между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин в сряда.

Изданието отбелязва приятелските отношения между двамата лидери, които на срещата "показаха солидарност на фона на натиска от Запада във връзка [със ситуацията около] Украйна, Тайван и по други въпроси“. "Китай и Русия, някога съперници, създадоха при Си [Дзинпин] и [Владимир] Путин икономическо, военно и геополитическо партньорство, което е толкова силно, както винаги, и с нарастването на конфронтацията на двете страни със САЩ, изглежда повече като блок срещу американското влияние“, отбелязва The New York Times.

Вестникът посочва, че срещата между руския и китайския лидер се е състояла "в много важен момент“ на фона на посещението в Москва на помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която изрази готовността на Вашингтон да съдейства за дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна и за усилията на Нормандския формат. "На фона на това как САЩ и техните съюзници заплашват с икономически санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна, Москва сигнализира, че има много други приятели в света“, смятат авторите на статията. Подобен сигнал според изданието е била и срещата на руския президент с индийския премиер Нарендра Моди миналата седмица.

***

Вашингтон/Москва. В статия за американското издание The National Interest Питър Сучиу обяснява защо опасенията на Русия от нова "инвазия“ на западните страни не са безпочвени.

"Не е изненадващо, че руската мечка точи ноктите си: тя модернизира флота, провежда редовни учения и разработва нови оръжия – от танка Т-14 "Армата“ до хиперзвукови и подводни ракети“, пише авторът.

Според автора за повечето американци идеята за агресия на НАТО изглежда пресилена, но Москва не напразно се готви за подобен сценарий. Както припомня журналистът, през последните няколко века западните сили многократно са се опитвали да предизвикат Русия и да завземат нейните територии.

САЩ нахлуват в страната по време на Гражданската война през 1918 г. и участват в битки срещу болшевишките сили. Само две десетилетия по-късно Нацистка Германия отприщи кървав конфликт срещу СССР с милиони жертви, припомня Сучиу.

"След края на Студената война и разпадането на Съветския съюз Русия може би стана по-уязвима, тъй като много от нейните бивши сателити от комунистическата епоха – Полша, Унгария и Румъния, както и Чехия и Словакия – влязоха в НАТО“, обяснява колумнистът.

Според Сучиу модернизацията на руската армия трябва да се разглежда не от гледна точка на настъпателните способности, а по-скоро като възпиращ фактор и гаранция, че Москва няма да претърпи нова инвазия от страна на Запада.

***

Анкара/Брюксел. Европейският съюз заяви, че е важно да се поддържа открит и откровен диалог с Турция, за да се отговори на общите предизвикателства, пише вестник Daily Sabah, като цитира изявление на Съвета на ЕС по общи въпроси.

Междувременно в този документ се отбелязва, че Анкара "продължава да се дистанцира от Общността“ и че преговорите за присъединяването й към Блока все още са в безизходица.

В текста страните-членки подчертат важността на поддържането на открит и откровен диалог с Турция за справяне с общите предизвикателства и за сътрудничество в области от общ интерес като миграция, климат, обществено здраве и регионални въпроси, пише Daily Sabah.

Министрите на ЕС се срещнаха в Брюксел за последното заседание на Съвета по общи въпроси тази година в подготовка за срещата на върха на ЕС, насрочена за 16 декември. Те обсъдиха дневния ред на Блока за 2022 г. и оцениха сегашната ситуация с разширяването му, се казва още в статията.

В изявлението, публикувано след срещата, се подчертава неотдавнашното възобновяване на диалога на високо равнище между ЕС и Турция по редица въпроси, както и ратифицирането от страна на Анкара на Парижкото споразумение за климата. Документът приветства също продължаващите усилия на Турция за настаняване и посрещане на нуждите на близо 4 милиона бежанци.

Междувременно в изявлението се изразява загриженост относно състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Турция, включително свободата на словото. Съветът също така посочи на Анкара, че има "системна липса“ на съдебна независимост.

"Съветът отбелязва със съжаление, че Турция продължава да се дистанцира от Европейския съюз, и припомня предишното си заключение, което показва, че преговорите за присъединяване на Турция (към ЕС) са на практика в безизходица“, се казва в документа.

Въпреки това лидерите на ЕС заявиха по-рано тази година, че Блокът е готов да подкрепи конкретна и положителна програма с Турция, особено що се отнася до икономическото сътрудничество и миграцията, припомнят от редакцията.

***

Вашингтон. Религиозната идентичност на Съединените щати се променя, като броят на възрастните в САЩ, които се идентифицират като християни, намалява с 12% за 10 години, според ново проучване, пише Washington Examiner.

Данните, събрани от Pew Research Center и публикувани във вторник, показват, че 63% от възрастните се самоопределят като християни, включително протестанти, католици, членове на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и православни християни. Този брой намалява от 75% през 2011 г.

Според проучването 1 на всеки 5 възрастни казва, че неговата религия не е "нищо особено“, което отбелязва увеличение от 14% през последното десетилетие.

Анкетата също така предполага намаляване на ролята, която религията играе в живота на тези, които са били анкетирани. Докладът отбелязва, че броят на възрастните, които казват, че се молят на дневна база, намалява, като само 45% признават, че го правят, в сравнение с 58% през 2007 г.

Резултатите идват от годишното Национално референтно проучване на общественото мнение на Pew. Проучването е взело извадка от 3937 души между май и август и има граница на грешка от плюс или минус 2,1 процентни пункта въз основа на 95% ниво на доверие.

***

Ню Йорк. Афроамериканката Кишант Ксуел ще оглави управлението на полицията в Ню Йорк, превръщайки се в първата жена начело на правоприлагащите органи в емблематичния американски град, съобщава изданието New York Post.

Kандидатурата на Ксуел е одобрена от избрания кмет на Ню Йорк Ерик Адамс, който самият е работил в столичната полиция 22 години. "Кишант Ксуел се доказа като борец с престъпността, който има опит и емоционална интелигентност, за да даде на нюйоркчаните сигурността, от която се нуждаят, и справедливостта, която заслужават“, увери Адамс в изявление.

На свой ред 49-годишната Ксуел призна, че "приема много сериозно това назначение и историческото му значение".

През изминалата година Ксуел беше началник на детективския отдел на полицията в окръг Насау, Ню Йорк, където имаше малко над 350 души под командването си. Сега тя, която работи в органите на реда от 25 години, ще трябва да оглави най-голямото полицейско управление в страната с персонал от 52 хиляди души. Официалното обявяване на назначението ще се състои в сряда сутринта (местно време).