Турция и Армения ще назначат взаимно специални пратеници, за да обсъдят стъпките за нормализиране на връзките, обяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от англоезичното издание Daily Sabah.

Двете страни ще подновят и чартърните полети между Истанбул и Ереван, каза Чавушоглу по време на обсъждането на бюджета в министерството в парламента.

Армения и Турция подписаха знаково мирно споразумение през 2009 г. за възстановяване на връзките и отваряне на общата си граница след десетилетия, но споразумението никога не беше ратифицирано и връзките остават напрегнати.

По време на конфликта в Нагорни Карабах миналата година Анкара подкрепи Азербайджан и обвини Ереван в окупация на азербайджански територии.

Чавушоглу каза, че Турция ще координира стъпките за нормализиране на връзките между Армения и Азербайджан.

***

Киев. Като истински народен президент Зеленски иска да проведе референдум за съдбата на Крим и статута на Донбас. И е правилно. Нека хората решават, пише украинското издание “Главред“, в материал, представен без редакторска намеса.

Народът винаги е прав. Ако през 1939 г. някой беше попитал народите на Франция и Англия дали искат да обявят война на Германия заради някаква Полша, може да се каже със сигурност, че почти нямаше да има желаещи.

И Чърчил, след поражението на Франция, не трябваше да изнася войнствени речи и да предлага на народа си "нищо, освен пот и кръв“, а да пита точно този народ какво искат, а той – народът явно искаше мир. Кой иска да умира?...

И Сталин трябваше да излезе пред народа още през юли 1941 г. и честно да си признае - така и така, ние, заклетите болшевики, прецакахме страната, да направим референдум и да преговаряме с Хитлер. Добре какво? ..

И майданците през 2013-2014 г. трябваше да питат хората. В крайна сметка повечето хора седяха вкъщи на топло, до телевизора - все пак е важно да се знае тяхното мнение. Ами ако Янукович им е мил? Все пак някой го е избрал?...

Също така е много важно правилно да формулирате въпросите. В крайна сметка, ако украинците бяха попитани през 1991 г.: искате ли независимост, което би означавало, че бивши партократи и бъдещи олигарси ще откраднат и съсипят девет десети от бившата социалистическа собственост, ще станете просяци, а безсрамни политици ще Ви управляват - тогава едва ли мнозина биха се съгласили при така формулиран въпрос.

Така за Крим и Донбас трябва да задавате правилните въпроси. Няма нужда да викате "Чий е Крим?!" По-меко трябва, интелигентно, но по народно му :

Подкрепяте ли отлагането на връщането на Крим към Украйна за 10 години, в името на икономическия просперитет? ..

Съгласни ли сте със запазването на специалния статут на Донбас за 10 години, в името на прекратяването на войната? ..

Нещо такова. Главният готвач ще го оправи. А хората са умни, ще разберат и ще направят правилния избор.

***

Вашингтон/Тел Авив. Израелските военновъздушни сили са атакували наземни цели в Сирия през юни 2021 г. и през март 2020 г., тъй като Тел Авив е вярвал, че Дамаск може да възобнови производството на химически оръжия там, пише американския вестник The Washington Post, позовавайки се на източници от разузнавателните служби на САЩ и други западни страни.

"От тяхна страна имаше все повече признаци за възобновяване на производството“, цитира изданието изявлението на един от събеседниците.

Според тази информация израелските власти са разпоредили ударите въз основа на получените от тях разузнавателни данни, които предполагат, че сирийското правителство придобива химикали, които могат да бъдат използвани за рестартиране на производството на химическо оръжие в страната. Въздушните удари, според тази информация, са извършени на 8 юни 2021 г. по три военни цели близо до Дамаск и Хомс. Година преди това, на 5 март 2020 г., бяха извършени и атаки срещу две цели в околностите на Хомс.

Според източници на вестника израелските власти са се надявали ударите да имат превантивен характер и да деактивират производствените мощности още преди създаването на предполагаемото оръжие.