САЩ ще изпратят делегация на високо ниво в Обединените арабски емирства, за да предупредят представителите на местния бизнес за рисковете, на които компаниите се излагат при търговията с Иран, който попадна под санкциите на Вашингтон заради оттеглянето на Техеран от споразумението за ядрената му програма. Това съобщава американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на представители на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ.

Според източници на изданието САЩ ще предупредят, че страната следи "транзакции, които противоречат на наложените санкции“. Те добавиха, че банките и компаниите, които продължават да търгуват с Иран въпреки санкциите, "ще се изложат на огромен риск“.

Както отбелязва вестникът, Андреа Гацки, директор на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, ще пътува до ОАЕ като част от делегацията. Членовете й ще се срещнат с представители на нефтохимически компании, частни фирми и банки.

***

Вашингтон. САЩ може да заплашат Русия със сурови санкции в отговор на предполагаемо планирано нахлуване в Украйна, но на практика ще бъде трудно да ги наложат, а ефектът от подобни мерки може да не е достатъчен, за да повлияе на действията на Москва, пише американският вестник The New York Times.

Редица американски медии, позовавайки се на източници, изброиха възможните стъпки на Белия дом към Русия в случай на "агресия“ срещу Украйна. Предполага се, че ограниченията могат да засегнат представители на най-близкия кръг на президента Владимир Путин и руски производители на енергия, големи банки и Руския фонд за преки инвестиции, а също така предвиждат изключване на страната от международната междубанкова система за пренос на информация и извършване на плащания - SWIFT.

Изданието отбелязва, че налагането на санкции срещу руския енергиен сектор е възпрепятствано от ситуацията на пазара, където цените на петрола и природения газ вече са високи. Освен това подобни ограничителни мерки ще засегнат сериозно европейските страни, които зависят от енергийните доставки от Руската федерация. Според гледната точка, изложена в материала, тази зависимост на Европа от руските природни ресурси дава възможност на Москва да отговори на санкции срещу банковия сектор или във валутната сфера: в случай на подобни стъпки от страна на Запада, Руската федерация може да намали доставките на газ за страните от ЕС.

Изключването на Русия от системата SWIFT ще бъде най-болезнената мярка, поне в краткосрочен план, но това едва ли ще бъде достатъчно за Москва, за да промени курса си. С Иран, който беше изключен от SWIFT още през 2018 г., това не се случи, припомня вестникът. Такава стъпка може само да втвърди позицията на Руската федерация, според авторите на публикацията, и да я принуди да следва набелязания път.

И накрая, посочва The New York Times, санкциите, наложени преди това заради действията на Москва, се оказаха неефективни: те не попречиха на обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. Следователно възникват съмнения относно ефективността на мерките, с които администрацията на Вашингтон сега заплашва Москва.

***

Вашингтон. Бившият шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус съди специална комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща щурма Капитолия, както и председателя на долната камара Нанси Пелоси (демократ от Калифорния), съобщава изданието Politico.

Във вторник стана известно, че Медоус отказва да сътрудничи изцяло на споменатата комисия, включително да отговаря лично на въпроси на представителите й. Както уточни адвокатът му Джордж Тервилигер, бившият помощник на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп е възнамерявал да направи това, но е променил решението си заради позицията на комисията. Според магистрата конгресмените ще искат от неговия клиент да разкрие информация, пряко свързана с работата на предишната администрация на САЩ. Медоус смята това за незаконно.

В сряда комисията обяви намерението си да повдигне обвинение за неуважение към Конгреса на САЩ срещу Медоус.

Медоус бе началник на персонала на Белия дом в предишната администрация на САЩ. Той беше смятан за един от близките на Тръмп. Каква информация са поискали от него законодателите, все още не е уточнено. През ноември политическият консултант Стивън Банън, който служи като политически стратег в Белия дом при Тръмп, беше обвинен в неуважение към Конгреса на САЩ за това, че не присъства на изслушванията пред споменатата комисия.