През нощта в Днипро (бивш Днепропетровск) войник на наборна служба откри огън по свои другари от Националната гвардия, охраняваща завода "Южмаш“, и избяга с оръжие. В резултат на стрелбата петима души загинаха, а още петима бяха ранени.. Няколко часа по-късно стрелецът е бил арестуван, пише украинското издание “Страна“.

В нощта на 27 януари в 03:40 ч. на територията на завода "Южмаш“ е чута стрелба. Според полицията по време на издаването на оръжие военнослужещият Артемий Рябчук е открил огън по охраната на Националната гвардия с автомат "Калашников“ и е избягал.

По това време в караулното помещение е имало повече от 20 души. В резултат на стрелбата са загинали петима души - четирима военни и една цивилна жена. Още петима са били ранени.

На разположение на "Страна" имаше видеозапис от момента на екзекуцията. Показва как двама души са в стаята с оръжие. В коридора, близо до изхода, има още един с автомат.

Според говорителя на Националната гвардия Руслан Музичук, ранените войници са с наранявания в крайниците, а един от загиналите е заводски работник.

Няколко часа по-късно стана известно, че войникът е задържан в предградията на Днипро - Подгородни. Той е бил с оръжието си. Задържането е извършено без използване на огнестрелно оръжие, няма пострадали. Извършителят го грози доживотна присъда. Предстои и съдебно-психиатрична експертиза.

***

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ отново би алармата за американците в Украйна и ги призова да напуснат страната възможно най-скоро заради неминуемата заплаха от руска инвазия, пише Washington Examiner.

Посолството на САЩ в Украйна също повиши осведомеността, като издаде в сряда препоръка, която насърчава гражданите на САЩ да излязат с търговски полети извън страната и да поддържат връзка с посолството.

"Нашето послание към всички американци в Украйна е силно да обмислят напускането си, като използват търговски или други частни транспортни опции“, каза Блинкен по време на пресконференция в сряда вечерта американско време. "Ако Русия нахлуе, цивилни, включително американци, които все още са в Украйна, могат да се окажат в конфликтната зона между воюващи сили. Правителството на САЩ може да не е в състояние да помогне на хора при тези обстоятелства“.

Блинкен каза, че все още Съединените щати не са сигурни дали Русия ще нахлуе, но Държавният департамент има задължение да издаде съвет. Той отбеляза, че посолството може да обработва паспорти и да предоставя заеми на американци, които търсят транспорт извън страната.

Русия натрупва войски по границата си с Украйна през последните седмици. Представители на САЩ смятат, че над 100 000 руски войници са на границата, което предизвиква опасения относно инвазия или други военни действия срещу Украйна. Русия потърси отстъпки от НАТО в замяна на намаляване на броя на войските си, включително премахване на политиката си на отворени врати и не изпращане на сили или оръжия към страни, които все не са били в Алианса преди май 1997 г. САЩ и НАТО публично отхвърлиха тези искания.

Държавният департамент нареди на семействата на американски служители в посолството да напуснат в неделя. Външнополитическото ведомство понастоящем е поставил Украйна в ниво четири за пътуване, което казва на жителите на САЩ да не пътуват там поради опасения за сигурността от Русия. Ведомството също така издаде подобен съвет срещу пътуването до Русия.

Някои украински служители изглежда изразиха безпокойство от действията на Държавния департамент в неделя, предполагайки, че са преждевременни или че са играли в ръцете на Русия.

"Изключително важно е да се избягва дейност, която може да бъде използвана в информационното пространство за повишаване на напрежението в обществото и дестабилизиране на икономическата и финансовата сигурност на Украйна“, каза в "туийт“ говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан изпрати писмен отговор до Москва в сряда на техните искания. Докато Блинкен потвърди това по време на пресконференцията си в сряда, той не уточни по същество какво е съдържанието. Той също така застана зад позицията на САЩ срещу промяната на политиката на отворени врати на НАТО.

В понеделник Пентагонът обяви, че привежда 8500 войници в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа. Администрацията на Байдън заяви, че няма планове за разполагане на американски войски в Украйна преди възможни военни действия от Русия.

***

Ерусалим/Анкара. Президентът на Израел Исак Херцог ще посети Турция преди средата на февруари и ще бъде отворена нова страница в обтегнатите двустранни отношения между двете страни, съобщи турският президент Тайип Ердоган в сряда, цитиран от The Jerusalem Post.

От кабинета на държавния глава на еврейската държава все още не са потвърдили или отхвърлили официално информацията.

Посещението на Херцог в Турция, който ще пътува до Абу Даби в неделя, ще бъде порвото посещение на най-високо ниво в страната, откакто президентът Шимон Перес посети Анкара през 2007 г. Тогава той беше гост на Ердоган, по времето, когато той беше министър-председателят, а Абдула Гюл президент на Турция.

Връзките на Израел с Турция бързо се влошиха около година по-късно, след операция "Излято олово“ в Ивицата Газа и особено след като турската флотилия, включваща кораба "Мави Мармара“, се опита да пробие израелската военноморска блокада на палестинския анклав.

Тогава страните понижиха дипломатическите отношения и изтеглиха посланиците си.

Отношенията започнаха да се размразяват през последните месеци. Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на външния министър Яир Лапид, което отбеляза първия подобен разговор между висши дипломати на страните от 13 години.

Обаждането дойде дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи с приятелските си послания към Израел.

Ердоган спомена на пресконференция във вторник, че може да се срещне с президента Исак Херцог, и каза, че премиерът Нафтали Бенет "изпраща съобщения на различни нива“.

През последните години Турция приютяваше терористи от Хамас и подкрепяше дейности на арабите в Източен Йерусалим, а Ердоган обвини Израел в умишлено убийство на палестински деца.

Той направи първите опити да се помири с Израел през 2021 г., обрат, който може да е свързан със западащата икономика на Турция и лошите отношения със САЩ.

***

Ню Йорк. Отговорът на САЩ на предложенията за сигурност на Русия проправя пътя за организиране на преговори за ограничения за разполагане на ракети със среден и малък обсег (РСМО). Това съобщи в сряда вестник The New York Times, цитирайки документи, с които разполага.

Според сведенията на изданието, в писмения отговор до Русия се посочва, че САЩ са готови да обсъдят взаимни правила за ограничаване на РСМО. Освен това американската страна и нейните съюзници са готови да преговарят за въвеждането на взаимни правила, които ограничават обхвата и местоположението на военните учения, така че движението на военните да не може да се разглежда като изтегляне на сили за потенциална атака. В същото време в отговора ясно се казва, че Русия няма да има право на вето върху разполагането на ядрени оръжия, войски или конвенционални оръжия.

По-рано в сряда американската страна предаде на Русия своя писмен отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Съединените щати преустановиха задълженията си по Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари 2019 г. въз основа на предполагаемо нарушение на споразумението от Русия. Вашингтон за първи път обяви това през юли 2014 г. Според администрацията на САЩ Руската федерация е нарушила договора, създавайки ракетата 9M729. Москва отхвърли тези обвинения, като представи редица насрещни искове, засягащи например елементи от американската система за противоракетна отбрана в Европа.