След дипломатически срещи в Женева и Брюксел, във Виена в четвтъртък приключи "интензивният дипломатически балет, целящ да намали риска от конфликт в Украйна“, пише Le Figaro. Там призоваха за спешно възстановяване на каналите за диалог.

Москва, от своя страна, заяви, че не вижда полза от провеждането на нови преговори със Запада през следващите дни, толкова дълбоки са различията между тях. Според руския външен министър Сергей Лавров западните представители са обещали дадат на Москва писмени отговори на исканията през следващата седмица.

"Ситуацията в региона е опасна“, каза генералният секретар на ОССЕ. "Трябва да намерим начин чрез дипломация да спрем ескалацията и да започнем да възстановяваме доверието, прозрачността и сътрудничеството“. Тя припомни, че ОССЕ е уникална платформа за това, защото обединява 57 държави. Тя е създадена по време на Студената война преговори между Изтока и Запада.

Авторът на статията отбелязва, че всъщност това е един от онези редки форуми, в които участват както Русия, така и САЩ. Полша председателства ОССЕ тази година и също така изрази загрижеността си по повод страните от Източна Европа. "Изглежда, че опасността от война в зоната на ОССЕ никога не е била толкова висока през последните 30 години“, каза полският външен министър Збигнев Рау. "Това е голямо предизвикателство за организация, чиято цел е точно да предотврати война в Европа“.

Генералният секретар на ООН също се изказа по този въпрос, като призова за диалог, за да се избегне всяка конфронтация, която би била катастрофа за Европа и света.

Западът обвинява Русия, че е съсредоточила войски близо до границата с Украйна. "Не можете да преговаряте под натиск“, каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. "Трябва решително да отхвърлим изнудването и да гарантираме, че агресията и заплахите никога не дават плод“, каза представителят на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър.

Русия от своя страна критикува факта, че Западът не дава подходящ отговор на нейните предложения. "Всичко се въртеше около техните опасения и така нареченото агресивно поведение на Русия“, каза с разочарование Александър Лукашевич, представител на Русия в ОССЕ.

"Никога не сме очаквали да постигнем някакво споразумение днес“, каза Карпентър. Според него това е само началото на дълъг процес на преговори, пише Le Figaro.

***

Лондон. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на предполагаема руска инвазия в Украйна. Това заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нуланд в интервю, публикувано в събота за британския вестник Financial Times.

"Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария. <...> Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да нанесем остра болка, ако Русия предприеме някаква [агресивна] стъпка“, каза дипломатът.

Нуланд подчерта, че санкциите срещу Руската федерация от страна на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга. "Понякога нещо е по-трудно за нас, отколкото за Европа, а понякога е обратното“, каза тя. В същото време заместник-държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници относно възможен отговор на действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха тази седмица, Нуланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала. "В момента само слушаме [страховете] един на друг“, каза тя. "Ние не сме започнали от типа преговори, които би трябвало да [започнем], за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако те (РФ) искат тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ни трябва повече време“.

В същото време, както добави Нуланд, Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. "Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация“, каза дипломатът. "Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори и [ще проведем дискусии] по редица въпроси, но изборът е на [президента на РФ Владимир] Путин“. Нуланд също така подчерта, че преговорите "трябва да се водят на основата на реципрочност“. "Те имат искания, но и ние имаме притеснения“, заключи тя.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия договор. На 10 януари в Женева се проведоха консултации по тези въпроси, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

***

Вашингтон. САЩ не изключват възможността за обучение на украински бойци на територията на Полша, Румъния и Словакия в случай на ескалация на напрежението, пише The New York Times, позовавайки се на неназовани представители на американската администрация.

Според тях, в случай на предполагаема руска инвазия в Украйна, САЩ ще се "стремят да окажат помощ“ на Киев. Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да предприеме действия в тази посока в открит порядък, докато Централното разузнавателно управление (ЦРУ) ще действа тайно.

Според източници на вестника Съединените щати "почти сигурно ще доставят на (Украйна) оръжие". Възможно е също Вашингтон и НАТО да осигурят доставки на медицинско оборудване и специалисти и също така да бъдат готови да предоставят убежище. В същото време, според източници на изданието, като част от подкрепата на Киев, САЩ могат да организират обучението на "украински бунтовници" в страни от източния фланг на НАТО - в Полша, Румъния и Словакия.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви по-рано, че Вашингтон възнамерява да укрепи във военно отношение страните от източния фланг на НАТО в случай на руска инвазия в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също не изключи увеличаване на броя на войските на НАТО по източната му граница.