Във вторник Главният прокурор на Тексас е внесъл в съда жалба срещу администрацията на американския президент Джо Байдън, в която се претендира, че федералното правителство няма юрисдикция над Тексаската национална гвардия, защото тя трябва да е под контрола на щата, пише Washington Examiner.

"Нито президентът, нито федералните военни служители могат да нареждат на губернатора на Тексас и нефедерализираните Национални гвардейци да спазват задължителната ваксинация или да насочват конкретно дисциплинарно действие за неспазване“, каза Пакстън в изявление. "Това е един от многото примери за превишаване на федералната власт от страна на администрацията на Байдън“, категоричен е той.

В писмо до генерал-адютанта на Националната гвардия на Тексас губернатор Грег Абът нареди на командирите да не "наказват нито един гвардеец за това, че е избрал да не си поставиу ваксина срещу COVID-19“.

"Освен ако президентът Байдън не федерализира Националната гвардия на Тексас в съответствие с член 10 от Кодекса на САЩ, той не е вашият главнокомандващ според нашите федерални или щатски конституции“, пише Абът. "И докато аз съм ваш главнокомандващ, няма да толерирам усилията да бъдете принудени да си поставите ваксина срещу COVID-19.

"Докато аз отказвам да бъда привлечен да върша работата на федералното правителство, президентът Байдън все още представлява заплаха за прекратяване на кариерата на неваксинираните гвардейци на Тексас“, пише той. "Нека бъда кристално ясен: федералното правителство е това, което постави гвардейците на Тексас в това трудно положение. Като ваш главнокомандващ ще се бия от ваше име“.

Хиляди служители в Националната гвардия на Тексас отказват да се ваксинират. В своето дело Пакстън разкрива, че около 8000 военновъздушни и армейски войници на Националната гвардия в Тексас отказват да бъдат ваксинирани.

"Приблизително 40% от членовете на Националната гвардия на Тексаската армия под командването на губернатора в момента отказват да получат ваксина срещу COVID-19 по религиозни или други причини“, се посочва в иска. Тексас има приблизително 20 000 гвардейци. Освен това в делото се казва, че има над 220 членове на Военновъздушните сили на Националната гвардия на Тексас, които също отказват ваксината.

Пакстън твърди, че указът на Пентагона за задължителна ваксинация е противоконституционен, тъй като пряко навлиза в правомощията на Абът и суверенитета на Тексас. "Съгласно член 32, губернатор Абът трябва да определи как най-добре да управлява своите гвардейци и да отговори на изискванията на Тексас, като същевременно спазва федералния закон“.

В делото, заведено от името на SEALs от First Liberty Institute, ищците твърдят, че възраженията срещу ваксината се основават на искрени религиозни вярвания, защитени от гаранциите на Първата поправка за свободното изповядване на религията.

В своето решение съдия О’Конър изказва опозиция срещу използването на абортирани фетални клетъчни линии при разработването на ваксината; вяра, че модифицирането на нечие тяло е обида за Създателя; директна, божествена инструкция да не се приема ваксината; и противопоставяне на инжектирането на животински клетки в тялото.

"Убежденията на ищците относно ваксината са безспорно искрени и не е ролята на този съд да определя тяхната истинност или точност“, пише О’Конър.

***

Маями. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отмени планираната пресконференция по повод годишнината от бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ, пише The Hill.

Бившият дъжавен глава възнамеряваше да използва пресконференцията в четвъртък в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, като контра-платформа на планирана молитвена служба в Капитолия за отбелязване на събитията от 6 януари.

В изявление Тръмп обвини за отмяната избирателната комисия на Камарата на представителите, натоварена с разследването на бунта от 6 януари. Той каза, че вместо това ще засегне много от темите, които е планирал да обсъди на пресконференцията, по време на митинг в Аризона, насрочен за 15 януари.

"В светлината на пълната пристрастност и нечестност на не Неизбрания Комитет за 6 януари на демократите, двама неуспешни републиканци и медиите за фалшиви новини, отменям пресконференцията на 6 януари в Мар-а-Лаго в четвъртък и вместо това ще обсъдя много от тези важни теми на моя митинг в събота, 15 януари, в Аризона – ще бъде голяма тълпа!“ - заяви Тръмп.

Очакваше се Тръмп да използва пресконференцията в четвъртък, за да повтори твърдението си, че президентските избори през 2020 г. са му откраднати чрез огромна изборна измама и да критикува комисията на Камарата на представителите, разследваща събитията от 6 януари, когато тълпа от поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ като депутати се срещнаха, за да удостоверят изборната победа на президента Байдън.

Очакваше се изказванията му да послужат като канал за представяне на опозиция на тържествена молитвена служба във Вашингтон, която ще отбележи най-тежката атака срещу Капитолия на САЩ от векове.

Докато Тръмп все още държи лоялността на Републиканската партия и нейните гласоподаватели, неговата планирана пресконференция предизвика безпокойство сред някои републиканци, които се опасяваха, че партията и нейните кандидати могат да бъдат принудени да обжалват изборите през 2020 г. и да бъдат принудени да подкрепят твърденията на бившия президент за измама в навечерието на междинните избори през 2022 г.

***

Анкара. "Антагонистичните“ изявления срещу Турция, правени от гръцкия външен министър Никос Дендиас почти всеки ден, са популистки, не служат на мира и стабилността и са напълно откъснати от реалността. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи в Анкара Танджу Билгич, цитира думите му вестник Hurriyet.

"Тази провокативна реторика не е нито съвместима с добросъседските отношения, нито с духа на консултативните преговори, които подновихме с Гърция“, подчерта говорителят.

"Заблудите“ на Дендиас доказват, че Гърция предпочита напрежението, като създава "изкуствени съюзи“ и разчита на услугите на трети страни срещу Турция, вместо да решава двустранните си въпроси и да развива отношенията си чрез честен и смислен диалог с Анкара, коментира още Билгич.

"Тези държави, които имат самочувствие, не проявяват такова отношение“, добави той.

Докато Гърция продължава да отправя "ирационални и нереалистични обвинения“ срещу Турция всеки ден, тя също така продължава да предприема "ескалационни действия и да преследва максималистични претенции“ както в Егейско, така и в Средиземно море, които са в противоречие с международното право, каза говорителят.

"Отхвърляме опитите на Гърция да създаде подвеждащо възприятие и да нарече волята на страната ни да защитава своите законни права и жизненоважни интереси като заплаха. Ако има някаква заплаха в региона, тя произтича от едностранните действия на Гърция, които увеличават напрежението“, добави той.

Анкара покани Гърция отново да се придържа към здравия разум и да зачита международното право и международните договори, вместо да преследва "провокативна“ реторика и дейности с "популистки мотиви и сериозни погрешни изчисления“, отбеляза Билгич.

На пресконференция със своя саудитски принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в Атина, Дендиас описа политиката на Турция спрямо Гърция като "въплъщение на ирационалност“, съобщиха гръцките медии.

"Това заплашва Гърция с война, ако приложим неотменимото право на разширяване на нашите териториални води, както е изрично предвидено в международното морско право“, казва Дендиас.

Напрежението между Гърция и исторически регионалния й съперник Турция се увеличи през последните години заради правата за проучване на газ в Източното Средиземноморието и водите между двете страни.

Турция отхвърля претенциите на Гърция за правата на морската граница в Средиземно море.

В края на 2020 г. турски и гръцки военни служители започнаха преговори за намаляване на риска от конфликти в Егейско и Средиземно море. Двамата съседи също подновиха политическите дискусии за разрешаване на спорните въпроси след едногодишна криза през 2020 г.

***