Глобалните промени в световния ред, на които сме свидетели, се отразяват и в събитията от изминалата седмица. Отношенията на Русия със САЩ и ЕС се обострят, докато отношенията с Китай по-скоро се засилват. Съединените щати и Европейският съюз продължиха да търсят възможността за заместване на руския внос на енергия. И също така да подготвят нови икономически санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна. В същото време Великобритания заплаши да изземе собствеността на руски олигарси. Москва, от своя страна, успя да подпише важни декларативни документи с Китай, което може да се разглежда като нов геополитически съюз с Китай. Ключовите елементи на формализирането на този неформален съюз могат да се видят в завоите на международната политика – в декларации, в заплахи, в изявления и в преговори. Но има и чисто икономически признаци за ново разделение на света на сфери на влияние, пише руският вестник “Независимая газета“

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай беше подписан пакет от 16 междуправителствени, междуведомствени и търговски документа, включително съвместно руско-китайско изявление за международните отношения.

Държавната корпорация "Роскосмос" и китайската Комисия за спътникова навигационна система подписаха споразумение за допълване на глобалните навигационни спътникови системи - руската ГЛОНАСС и китайската Beidou. Отдело са сключени четири търговски договора. "Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха дългосрочен договор за доставка на 10 милиарда кубически метра природен газ по "далекоизточния маршрут“. "Роснефт“ и китайската компания Huawei подписаха споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и цифровизацията до 2027 г. Също така "Роснефт“ и CNPC подписаха споразумение за доставка на 100 милиона тона петрол през Казахстан за 10 години и приеха меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на нисковъглеродното развитие.

В същото време Вашингтон е зает да търси начин да изтласка Русия от европейския газов пазар. Като алтернатива се предлагат доставки на втечнен природен газ (ВПГ) от Катар, САЩ и тръбопроводен газ от Азербайджан. Успехът на тази операция обаче все още не е сигурен. Богатите на енергия държави от Катар до Азербайджан обещаха да доставят газ за Европа в случай на спешност. Но европейците вече разбират, че няма да могат да заменят основния доставчик - Русия, съобщи Bloomberg в сряда. "Европа няма алтернатива на руския газ“, каза Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets. – За да замени напълно "Газпром“, половината от обема на втечнен природен газ, консумиран в Азия, ще трябва да бъде пренасочен. До какво ще доведе това? До появата на огромен недостиг на енергийни ресурси в цяла Азия. В този случай Европа изнася енергийната си криза в Азия.

В петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е подготвил широк пакет от икономически и финансови санкции срещу Русия и не изключва мерки срещу хора, близки до руския президент Владимир Путин. "Говорим за компоненти в областта на високите технологии, които Русия просто не може да замени, например в областта на изкуствения интелект и оръжията, квантовите компютри, лазерите и космонавтиката“, уточни ръководителят на ЕК. Тя смята, че "Русия трябва спешно да модернизира икономиката си“. "Това не е възможно без технологии, в които ние безспорно сме глобален лидер“, каза Фон дер Лайен.

В понеделник британският външен министър Лиз Тръс обяви най-строгия режим на санкции срещу Русия. Съгласно новото законодателство за санкции Лондон ще може да прилага ограничителни мерки срещу всякакви руски компании, както и техните мениджъри и собственици.

Пукнатината между Запада и Изтока минава не само по границата на Русия, но и през територията на Литва, която е в авангарда на политическата и икономическа конфронтация с Китай. В понеделник литовският премиер Ингрида Симоните и заместник-държавният секретар на САЩ за икономическо развитие Хосе Фернандес обсъдиха подкрепата на Литва в лицето на икономическия натиск на Китай върху балтийската нация. Пекин всъщност прекъсна търговските отношения с Литва след откриването на представителството на Тайван в тази страна.

Миналата седмица в Москва беше публикувано изследване на руски икономисти, което твърди, че САЩ вече няма да могат да спрат технологичния прогрес на Китай. Ако по-рано китайската икономика се развиваше поради нарастването на износа, сега тя расте благодарение на бързия растеж на вътрешното потребление. Американските опити да ограничат китайските 5G комуникационни технологии само доведоха до изпреварващото им разпространение в самия Китай, според работата на специалисти от Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

А американското издание The Hill съобщи, че тежките антируски санкции на САЩ ще ударят американската икономика и портфейлите на американците. Това ще се случи във връзка с повишаването на световните цени на петрола и спада на финансовите пазари. Допълнителна заплаха за САЩ е възможното икономическо обединение на Русия с Китай. Миналата седмица цените на петрола действително прекрачиха прага от 90 долара за барел и всъщност се покачиха до нивото от преди кризата през 2014 година.

***

Вашингтон. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов говори за отношението на американските власти към руските дипломати, пише руският вестник “Российская газета“.

Изданието уточнява, че става дума за онези граждани на Руската федерация, които наскоро бяха изгонени от Съединените щати. "Беше ни казано, препоръчително е, наредено е да напуснат страната“, подчертава Антонов. В същото време на руснаците е било дадено да разберат, че ако останат в Съединените щати, ще бъдат арестувани и изпратени "в съответната институция“. Това са преки заплахи, каза посланикът.

Той добави, че още 28 руски дипломати трябва да напуснат Съединените щати до 30 юни. Когато Антонов беше запитан за евентуално прекъсване на дипломатическите отношения, той отговори, че този въпрос е от компетентността на президента. Но за да се установят връзки, руското представителство в САЩ ще работи "до последния дипломат“. Антонов обеща да направи всичко, за да защити интересите на Русия, докато се опитва да нормализира отношенията между двете страни.

По-рано в YouTube канала Solovyov Live посланикът каза, че ще бъдат въведени нови санкции срещу Москва. Въпрос на време е. Тази тема се обсъжда всеки ден в Конгреса на САЩ. Но американските законодатели не могат да се споразумеят. Възникват несъответствия по отношение на обхвата и времето на санкциите. "Въпросът е много сериозен, американците пресмятат. Не вярвам, че американците са готови да развалят всички отношения. Всички ще загубят от това", убеден е Антонов.

***

Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза в интервю с руския журналист Владимир Соловьов, че президентът на Русия Владимир Путин е обещал да му даде чин полковник, цитира го руският вестник “Московский Комсомолец“

Когато Соловьов е попитал какви пагони ще бъдат пришити на военната униформа, носена от Лукашенко, той отговори, че "естествено с герба на Беларус“. Той добави, че е подполковник по чин и не може да стане генералисимус.

"Путин е полковник, той обеща да ме произведе полковник - все още не го е направил", оплаква се Лукашенко.

Соловьов се е засмял и е отбелязал, че, първо, Лукашенко не е служил в руската армия, и второ, как може президентът на независима държава да бъде полковник в руската армия

"И какво от това? Това не е мой проблем, а Ваш! Обещахте - направете го!", каза Лукашенко, като добави, че е служил в съветската армия, която е била и беларуска, и руска.

"Ще има ли двама полковници начело на Русия и Беларус?“, попита с усмивка Соловьов. Лукашенко отговори на журналиста, че тогава Путин може да бъде удостоен с генералско звание.