Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, не смята, че възможността за появата на руски военни бази в Куба и Венецуела сега трябва да се обсъжда, тъй като подобни разговори предизвикват напрежение в света, пише руският вестник “Независимая газета“.

Дмитрий Анатолиевич (Медведев) винаги се е отличавал с мек подход към решаването на вътрешни и външнополитически проблеми. Например, когато той беше президент, договорът със Съединените щати за намаляване на настъпателните оръжия (СТАРТ-3) беше удължен. Още по-интересна е неговата позиция в настоящата външнополитическа криза. По силата на своята позиция Медведев е наясно с потенциала и способностите на руските сили за ядрено възпиране. Медиите са по-малко наясно с това, но според уебсайта на ресурса "Руски стратегически ядрени оръжия“ в началото на 2020 г. Руската федерация има в арсенала си 532 стратегически ракети, способни да доставят 2100 ядрени бойни глави до всяка точка на света за 18- 25 минути. Повечето от тях са с капацитет от 150 килотона (американците хвърлиха бомби с мощност 20 килотона над Хирошима и Нагасаки). Можете да си представите апокалипсиса в случай на използването на този стратегически боеприпас.

Пред лицето на несигурността относно гаранциите за сигурност има политици и от двете страни, готови да заложат всичко "ол ин“. За редица американски и европейски политици локалната ядрена война е напълно приемлива: унищожаването на няколко културни или индустриални центъра няма да доведе до преминаване на конфликта на стратегическо ниво и пълно унищожаване на съвременната цивилизация. И в Русия има горещи глави – един от депутатите от Държавната дума на "Единна Русия“ вече предложи превантивен ядрен удар срещу САЩ. През последните години Брюксел с участието на Вашингтон формира "втори фронт“ по границите на Русия. Бази на материално-техническо имущество с военно оборудване и оръжия, внесени по време на многобройни учения в Полша, балтийските държави и Румъния, мащабно превъоръжаване на украинската армия - всичко това прави заплахата от трета световна война по-осезаема от всякога. Може би наистина е време да се вкарат ракети в задния двор на САЩ?

Медведев със сигурност е запознат с историята на кубинската ракетна криза, която едва не доведе до избухването на глобална война. Той коментира предпазливо въпроса дали да се разполагат или не руски ракети в Америка, защото очевидно разбира, че това действие е само по себе си безсмислено. Дори само защото стратегическите ракети "Топол-М“, "Ярс“, "Стилет“ с хиперзвуковия ядрен блок "Авангард“, "Сармат“, който е на бойно дежурство от тази година, морските балистични ракети "Синева/Лайнер“, най-новите "Булава“ летят на разстояние повече от 10 хиляди км. Те ще изминат това разстояние до целите за 18-25 минути. Защо тогава да транспортирате ракети някъде? Това е скъпо технически, опасно от гледна точка на тяхната безопасност. Освен това има американски кораби с крилати ракети BGM-109 Tomahawk, които, ако стане нещо, ще разбият руските позиции в Латинска Америка, както и да ги защитават с "Панцир“, С-300/400/500 или 550. Неслучайно Руската федерация по този начин реагира на опитите на опонентите да се доближи до нейните граници, в частност се бори за невлизането на Украйна в НАТО. От нейна територия до най-близката позиция на "Ярсов" в района на Калуга са само няколко минути за полет. И е ясно защо Русия се намеси в кризата в Казахстан: ако не бяха пристигнали миротворци от страните от ОНД, американските войници щяха да помогнат на Астана и след известно време бъдещето на позициите на сарматите край Оренбург щеше да бъде под въпрос. И Москва няма да пусне никого в Северния морски път– все пак това е магистрала, от която американците могат да достигнат до всички позиции на руските стратегически ракети. Медведев, говорейки за предложения за гаранции за сигурност, отбеляза, че Русия на практика е изчерпала ресурса за отстъпление. "Няма къде да отстъпим зад Москва“, каза той. Но навлизане в Америка в този случай е безсмислено. В тяхното полукълбо позициите на Руската федерация са още по-уязвими.

***

Москва. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че Кремъл може да замени термина "фалшиви новини“ с "новини на Bloomberg“, след като агенцията погрешно публикува новината за "нападение на Русия срещу Украйна“. Г-н Песков отбеляза, че подобни публикации могат да имат "непоправими последици“. Bloomberg вече се извини за инцидента и обеща разследване, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

Говорителят на Кремъл каза, че погрешната публикация на агенцията показва опасността от "агресивните изявления“ от страна на САЩ и западните страни. "Това е прекрасна демонстрация колко опасна е ситуацията, провокирана от безкрайните агресивни изявления, които идват от Вашингтон, от Лондон, от други европейски столици. Това е илюстрация за това какви последствия може да има атмосферата на изключително напрежение, която сега се е развила поради тези агресивни действия на нашите контрагенти в Европа“, смята Дмитрий Песков.

Прессекретарят на президента подчерта, че подобни съобщения "могат да доведат до непоправими последици“. "Но като цяло, разбира се, (след публикацията в) такава сериозна медия като Bloomberg, вероятно ще можем да казваме не фалшиви новини, а новини на Bloomberg, което ще бъде оправдано“, добави Песков.

Съобщението "за атаката на Русия срещу Украйна" се появи на сайта на Bloomberg в първите часове на5 февруари. Това заглавие стоя на сайта на агенцията повече от половин час, преди да бъде свалено. Bloomberg се извини и обясни, че подготвят чернови на заглавия "за различни сценарии".

***

Москва. Кампанията в западните медии за предполагаемата предстояща "инвазия" на Русия в Украйна е начин за борба в условия, в които няма начин да се устои на конкуренцията с легални средства. Тогава се прилага подходът на информационно-политическия натиск, който вече се превърна в класика, каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радиостанцията "Радио Россий", цитирана от руския вестник “Российская газета“.

Според нея сега това се е превърнало в глобална кампания под лозунга на предполагаема руска подготовка на "агресия“ срещу Украйна. "Няма логика, няма факти, има голям брой фалшификати, дезинформация, откровена лудост, умножени, струва ми се, от някакви глупости“, характеризира ситуацията Захарова.

Изострянето в западните медии е свързано и с провеждането на Олимпийските игри в Китай. Това се случва, когато Олимпийските игри се провеждат "не в тези страни", които Западът одобрява, заключи официалният представител на руското външно министерство.