Обявлението за създаване на съюз между Украйна, Великобритания и Полша се отлага за неопределено време. Това съобщи във вторник, 1 февруари, министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, цитиран от руското издание "Известия“.

"Планира се първото официално съобщение за създаването на нов формат да бъде направено от външните министерства на трите държави по време на посещението на британската ни колежка [британският външен министър Лиз Тръс] в Киев. За съжаление тя се е заразила с COVID-19 и отлагаме това съобщение за по-късна дата“, написа той на страницата си във Фейсбук.

Кулеба обясни още, че Украйна е поела инициативата за започване на подобно тристранно сътрудничество през октомври миналата година. Той уточни, че новият формат е част от стратегията на малките съюзи като активна външна политика на Украйна.

"Същината е в това, че не можем да очакваме сигурност и просперитет някъде в бъдеще, когато станем членове на ЕС и НАТО. Имаме нужда от тях днес. И днес постигаме практическо укрепване, като се обединяваме с приятелски и близки държави в малки съюзи“, обясни министърът.

Кулеба подчерта, че Варшава, Киев и Лондон имат не само "реалистично разбиране за заплахите за европейската сигурност и стратегия за противодействие на предизвикателствата от Руската федерация“, но и голям потенциал за тристранно сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и енергетиката.

Украинският лидер Владимир Зеленски обяви по-рано през деня, че Украйна, Великобритания и Полша ще сформират нов съюз. Президентът обаче не говори за конкретните детайли на сътрудничеството между трите страни в новия формат.

Политикът подчерта, че дипломатическата подкрепа за Украйна е на най-високото си ниво от 2014 г. насам. Той добави, че страната "оценява подкрепата на всички, но разчита само на себе си“.

По-рано същия ден беше съобщено, че Украйна и Полша са се договорили да построят газопровод, за да увеличат обема на синьото гориво, доставяно на изток. В същия ден стана известно, че Варшава ще прехвърли снаряди за системи за противовъздушна отбрана в Киев.

На 19 януари британското правителство достави на Украйна няколко хиляди противотанкови управляеми ракети в случай на руско "нашествие“. Заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи отбеляза, че Украйна е изправена пред "екзистенциална заплаха“ от Русия.

Два самолета с оръжие от Лондон кацнаха в Украйна на 17 януари, а на 18-и последният самолет достави противотанкови оръжия. Предполага се, че говорим за противотанкови системи NLAW.

Западни политици и представители на медиите постоянно предупреждават за възможна руска агресия срещу Украйна. Руската страна многократно отрича подобни изявления. Москва подчерта, че няма планове да "нахлува“ в Украйна.

***

Москва. Унгария и Русия приеха съвместни планове за сътрудничество в областта на енергетиката, индустрията, здравеопазването, храните и изследването на космоса, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, предава електронното издание на вестник "Взгляд“.

"След срещата на външните министри стана ясно, че руското правителство е готово да продължи доброто сътрудничество... Приехме съвместни планове за следващата година по енергетика, промишленост, храни, изследване на космоса, здравеопазване... Това сътрудничество ще в полза на унгарската икономика и на унгарските интереси като цяло“, каза Сиярто във видео, публикувано във "Фейсбук“ след среща със Сергей Лавров.

Според дипломата унгарската делегация е в Москва, за да засили диалога между западните съюзници и Русия. Според него е започнала вълна от сериозни международни преговори.

"Това е добра новина, вдъхва надежда, че сегашното напрежение може да бъде намалено... Надяваме се, че преговорите между Изтока и Запада сега ще получат нов тласък“, отбеляза първият дипломат на Будапеща.

По-рано руският президент Владимир Путин, откривайки срещата с унгарския премиер Виктор Орбан, заяви, че ще го информира за преговорите със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност.

Орбан, от своя страна, обяви планове за увеличаване на доставките на газ от Русия. Той също обеща да спечели изборите и да си сътрудничи с Русия в продължение на много години.

***

Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви пред Върховната Рада, че е подписал указ за укрепване на боеспособността на въоръжените сили, пише "Российская газета“.

Документът предвижда увеличаване на броя на въоръжените сили на Украйна със 100 хиляди души през следващите три години, както и създаване на 20 нови бригади в украинската армия. Освен това Киев планира да прехвърли изцяло въоръжените сили на договорна основа и да увеличи срока на службата на войниците по договор.

Привлекателността на военната служба се планира да се постигне чрез увеличаване на надбавката до ниво не по-ниско от три минимални заплати, както и разработване на концепция за осигуряване на военнослужещите с жилище.

Освен това Зеленски каза, че "се работи за съгласуване на дата за нова среща на съветниците на държавните глави от Нормандския формат.“ Украинският президент изрази надежда, че "те ще се споразумеят за среща на върха“.