Руският президент Владимир Путин удостои със званието Герой на труда ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер, пише "Известия“, като се позовава на постановление, публикувано на 20 януари.

Както писа по-рано Агенция "Фокус“, чистата печалба на руския държавен концерн "Газпром“ за 2021 година ще бъде рекордна, надхвърляйки 2 трилиона рубли (над 23 милиарда евро). Компанията ще достигне и рекордни приходи, надхвърлящи цифрата от 8,2 трилиона рубли (около 92 милиарда евро), съобщи заместник-председателят на борда на "Газпром“ Фамил Садигов

"Нетната печалба ще достигне максималната стойност за цялото съществуване на компанията, надхвърляща 2 трилиона рубли. В същото време нетната печалба за първите девет месеца на 2021 г. вече възлиза на 1550 милиарда рубли, което надхвърля резултатите от всяка предходна календарна година“, каза той.

Според него приходите на "Газпром“през 2021 г. ще надхвърлят рекордната цифра от 2018 г. - 8,2 трилиона рубли. Показателят EBITDA също ще достигне исторически рекорд от 3,5 трилиона рубли. Обемът на капиталовите инвестиции в групата на Газпром ще възлиза на 1,9 трилиона рубли, а свободният паричен поток ще надхвърли 1 трилион рубли, което е повече от размера на дивидентите, изплатени през 2021 г.

***

Москва. Съединените щати ще продължат да инвестират в хиперзвукови оръжия, въпреки проблемите в тяхното развитие“, уверява руският военен експерт Игор Коротченко в коментар пред вестник "ВЗГЛЯД“, след като по-рано Пентагонът постави под въпрос целесъобразността на разходите за свръхзвукови оръжия.

"Не трябва да има съмнение, че американците рано или късно ще премахнат временната разлика с Русия по отношение на хиперзвука. Нашите чуждестранни разузнавателни агенции ясно докладват за това на политическото ръководство на страната“, посочва събеседникът на изданието, който е и главен редактор на списание "Национальная оборона“.

Той призовава руснаците за "трезва оценка на противника“ и подчертава, че руското военно ръководство работи изпреварващо. Следователно, ако в бъдеще Пентагонът използва хиперзвукови системи срещу Русия, ударът ще бъде отразен от специален "щит“ от зенитно-ракетни системи (ЗРС). "В момента, в който Съединените щати получат свои собствени средства за унищожаване с помощта на хиперзвукови технологии, ние ще получим масово петото поколение системи за противовъздушна отбрана С-500“, посочва експертът.

"Към днешна дата тяхното масово производство вече е стартирано. Те са в състояние ефективно да се справят с американските хиперзвукови ударни системи в случай на атака срещу Русия“, уточнява още той.

"Но повтарям: по отношение на развитието на хиперзвука американците ще се оправят, оръжията им ще бъдат успешни. И няма нужда да се правят далекоидущи заключения за това, което е казал някой конкретен чиновник там“, добавя Коротченко.

По-рано министърът на ВВС на САЩ Франк Кендъл заяви, че Пентагонът работи "по технологии, програми, позволяващи доставяне на оръжия със свръхзвукова скорост“. Военните посочиха редица предимства на хиперзвуковите системи, но в същото време ги нарекоха "много скъпи в сравнение с конвенционалните оръжия“. "Те са полезен инструмент, могат да бъдат полезен актив, но трябва сериозно да помислите дали са най-рентабилните“, каза министърът.

През декември 2021 г. стана известно за провала на изпитанията на перспективната американска хиперзвукова ракета AGM-183A, разработена по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) в интерес на ВВС на САЩ. Преди това, през септември, САЩ изпробваха успешно ракета Raytheon, която се движи пет пъти по-висока от скоростта на звука. Ракетният двигател на Northrop Grumman работи със смес от въглеводородно гориво и въздух. Това е първият успешен американски тест на хиперзвукова ракета от 2013 г.

Също през декември миналата година руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви завършването на превъоръжаването на първия руски полк от ракетни системи "Авангард“ с хиперзвукови плъзгащи се крила. Той каза още, че първият авиационен полк от изтребители МиГ-31 с хиперзвукови ракети "Кинжал“ вече е сформиран във ВКС. През септември вицепремиерът Юрий Борисов отбеляза, че Русия е излязла напред в областта на създаването на оръжия, базирани на нови физически принципи и хиперзвук.

***

Кишинев. Молдова обяви извънредно положение за 60 дни. Това решение беше взето от парламента на страната след одобрение от правителството. Руският "Газпром“ заплаши да прекъсне доставката на газ, ако Молдова не плати януарския аванс, съобщава "Коммерсанть“.

Председателят на молдовския парламент Игор Гросу каза, че 58 от 101 депутати са подкрепили инициативата за въвеждане на извънредно положение, според местния вестник Deschide. Парламентаристите от блока на комунистите и социалистите не подкрепиха решението.

Причината за извънредното положение беше писмо от Газпром, доставчика на газ за Молдова, изпратено на 18 януари до "Молдовагаз“, с предупреждение, че ако Кишинев не плати януарския аванс до 20 януари, доставката на газ ще бъде спряна. По-рано молдовското правителство заяви, че им липсват около 25 милиона евро.

Газпром притежава 50% от акциите на "Молдовагаз“. Останалите акции са разпределени между правителството на Молдова - 35,3% от акциите, Република Приднестровието - 13,44% от акциите - и физически лица - 1,23% от акциите.

През октомври 2021 г. Молдова вече въведе подобно извънредно положение, но за 30 дни. Тогава Комисията за извънредни ситуации получи правото да: закупува газ в ускорен режим, въвежда режим на рационален разход на гориво, ръчно разпределя газ в цялата страна и координира работата на медиите за информиране на населението за причините за кризата.