На 8 януари бившият шеф на Комитета за национална сигурност (КНС), бивш премиер Карим Масимов беше задържан в Казахстан по обвинение в държавна измяна, съобщиха от пресслужбата на КНС. Антитерористичната операция в републиката продължава. Ситуацията в редица градове остава напрегната. Президентът Касим-Жомарт Токаев обяви 10 януари за Ден на национален траур, пише руският вестник “Независимая газета“.

В петък президента Токаев нарече протестиращите терористи и предупреди за проникването на екстремисти в страната. Той даде заповед да се "стреля без предупреждение“. "Изключително важно е да се разбере защо държавата "проспа“ скритата подготовка за терористични атаки от спящите клетки на екстремисти. Само Алмати е нападнат от 20 хиляди бандити. Техните действия показаха наличието на ясен план за нападения срещу военни, административни и социални обекти в почти всички райони, добра координация на действията, висока бойна готовност и зверска жестокост. Освен екстремистите имаше специалисти, обучени в идеологически саботаж, умело използващи дезинформация или "фалшификати“ и способни да манипулират настроенията на хората“. Изглежда, че в обучението и ръководството им е участвал един-единствен команден пункт. КНС и Главната прокуратура започнаха да се занимават с това ... "- каза Токаев.

Според бившия съветник на Нурсултан Назарбаев Ермухамет Ертисбаев, КНС е укрила информация за тренировъчните лагери, създадени в планините на Казахстан. "Националното предателство и конспирация е, че тренировъчните лагери съществуват от няколко години. КНС, която периодично неутрализира тази или онази група, мълчеше за многобройните тренировъчни лагери, създадени в планините “, каза Ертисбаев по телевизионния канал "Хабар-24“.

Бившият председател на Комитета за национална сигурност на Казахстан и бивш ръководител на Службата за сигурност на Нурсултан Назарбаев Алнур Мусаев, осъден в Казахстан и укриващ се в Австрия, каза пред репортери, че КНС отдавна не гарантира националната сигурност, а сигурността на управляващите елит - по-специално семейство Назарбаев. Той заяви, че племенниците на Елбаси (лидера на нацията) Самат Абиш и Кайрат Сатибалди са в постоянен контакт с престъпни структури. Според него Назарбаев не е подготвял специално бунтове с човешки жертви, той е възнамерявал да си тръгне мирно, но членовете на клана му са използвали престъпни структури за безредици. В Алмати служителите по сигурността получиха заповед да не участват в потушаването на протести и безредици. Установено е, че тази заповед идва от Абиш и Сатибалда.

Казахстан вече беше изправен пред подобна ситуация по време на междуетнически сблъсъци в района Кордай на Жамбилска област в Южен Казахстан през февруари 2020 г. И тогава силите за сигурност също не проявиха активност през деня, докато вече се лееше кръв и горяха къщи КНС беше тясно замесена в конфликта, чийто ръководител Карим Масимов настоя за въвеждане на суров курс и дори външен контрол в страната.

Тези дни, за да спре погромите в Алмати, извършени от "военизирани бригади" на племенниците на Нурсултан Назарбаев и да предотврати разпространението на вълнения, президентът Токаев се обърна за помощ към руския си колега Владимир Путин и ОДКБ.

Картината е ужасяваща - централната част на Алмати бе безмилостно опожарена, магазини, банки бяха ограбени. Основното е, че загинаха хора. Само в този град бяха задържани няколко хиляди протестиращи. Според правоохранителните органи операцията по почистването в Алмати продължава.

Ръководителят на Комитета за национална сигурност на Република Казахстан Карим Масимов е обвинен в държавна измяна. Той е в ареста и го грози до 15 години затвор. Според вътрешната информация на експерта Аркадий Дубнов, неговият първи заместник, племенникът на Нурсултан Назарбаев Самат Ашиб и брат му Кайрат Сатибалди, неформалният лидер на паравоенни радикални формирования, който между другото е започнал кариерата си в редиците на КНБ, е бил също арестуван. Между другото, състоянието му се оценява на милиарди долари.

По-късно информацията за ареста на Самат Абиш беше отречена. Според бившия началник на КНС Абиш, продължава да заема поста първи заместник на Комитета за национална сигурност. Въпреки че по-рано на официалния сайт на президента Токаев беше публикувана информация за уволнението на Абиш, според киргизкия генерал Феликс Кулов, възстановяването на Абиш на поста е станало предмет на договаряне между Токаев и Назарбаев, за да се отклонят подозренията на последния във връзка с активно обсъжданата в обществото връзка на племенника му с последните събития. В замяна Назарбаев направи изявление, така че хората да се обединят около Токаев.

Вече беше казано, че повечето от тренировъчните лагери на войниците са разположени в района на Чемолган близо до Алмати - това е малката родина на Назарбаев. Експертът по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев смята, че Карим Масимов е разполагал с готов инструмент за организиране на безредици. Прави впечатление, че именно в Казахстан религиозната организация на салафитите започна активно да се развива под патронажа на клана Назарбаев, подчерта експертът.

Друг виден замесен човек - Самат Абиш не беше просто първият заместник-председател на КНС, а довереник на Нурсултан Назарбаев. Както отбеляза Дубнов, Абиш беше отведен в Москва и определен за един от възможните наследници на президента. Карим Масимов трябваше да осигури безпрепятствен транзит на власт. Но сценарият не проработи - Токаев уволни двама от най-близките хора на Назарбаев и отговорът "влетя“ бързо и неочаквано: митингите в западния Казахстан моментално се разпространиха в други региони и се превърнаха в кървави бунтове на юг.

Прави впечатление, че в нощта на 8 януари кола с оръжие беше задържана в областния център Кордай на границата с Киргизстан, а опитът на около 80 бойци да пробият към Киргизстан беше потушен в прохода Кордай.

Нурсултан Назарбаев все още не е изразил отношението си към случващото се. Според някои съобщения той и семейството му са в Китай. Неговият прессекретар обаче отрече това, каза, че "Елбаси е в Казахстан в Нур-Султан“. "Молим Ви да не разпространявате съзнателно невярна и спекулативна информация. Елбаси провежда редица консултативни срещи и е в пряк контакт с президента Касим-Жомарт Токаев. Той провел и няколко телефонни разговора с приятелски настроени към Казахстан държави. Елбаси призовава всички да се обединят около президента, за да преодолеят настоящите предизвикателства и да гарантират целостта на страната ни“, туитира Айдос Укибай.

Междувременно има разцепление в казахстанското общество. Част от обществеността започна да говори за опасността от "окупацията“ на страната от Русия и възможни сблъсъци между руснаци и казахи. Други се радват на получената помощ отвън в урегулирането на конфликта.

***

Нур-Султан. В Казахстан 164 души са били убити по време на безредиците, съгласно данни на Министерството на здравеопазването на страната. Най-много жертви има в Алмати - 103 души, пише руският вестник "Коммерсантъ“.

В Кизилординска област са загинали 21 души, в Жамбилска област - 10 души, а в Алматинска област (без града) - 8 души.

Освен това 2265 души са потърсили медицинска помощ. 83 пациенти са в тежко състояние, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Най-много пострадали има в Алмати - 1100 души, в Алматинска област - 300 души, по 200 души - в Жамбилска и Кизилординска област. В момента на стационарно лечение са 719 пациенти. В тежко състояние се намират 83 от тях.

Сред загиналите има три деца : момчета на 11 и 15 години, както и 4-годишно момиче.

***

Алмати. Заместник-кметът на Алмати Ержан Бабакумаров съобщи за огнища на ожесточена съпротива в града, цитиран от “Российская газета“.

"Екстремистите все още оказват въоръжена съпротива. Има стабилизация, но има огнища на ожесточена съпротива", каза той в ефира на телевизионния канал "Хабар 24".

Казахстанската агенция Sputnik по-рано съобщи за битки в предградията на Алмати по магистралата към киргизката столица Бишкек в околностите на село Райимбек. Министерството на вътрешните работи на Казахстан обаче не потвърждава тази информация.

От своя страна изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев каза, че почти 300 души с оръжие са се опитали да напуснат Казахстан, но са били задържани на границата.