Министерството на външните работи на Русия ще бъде представлявано на преговорите с НАТО на 12 януари в Брюксел от заместник-министъра Александър Грушко, пише "Взгляд“.

"Делегацията се състои от представители на Министерството на външните работи и военните. Аз ще оглавя Министерството на външните работи“, каза Грушко. Той добави, че изявленията на НАТО за плановете за провеждане на спешна видеоконференция на външните министри ден преди заседанието на Съвета Русия-НАТО (СРН) говорят за опит на Северноатлантическия алианс да повиши напрежението около конфликта в Украйна.

"Очакваме такива стъпки от Алианса. Обикновено СРН винаги е бил предшестван или от заседание на Комисията Украйна-НАТО, или от заседание на Северноатлантическия съвет. Това са някои сигнали, които НАТО ни изпраща, че са загрижени за предполагаемата концентрация на руски сили. Всичко това се вписва в тяхната линия, насочена към увеличаване на напрежението около вътрешната украинска криза, линията на позициониране на Русия като страна в конфликта. Тук няма нищо изненадващо“, обясни той.

По-рано НАТО обяви, че на 7 януари ще се проведе извънредно заседание на външните министри на Алианса. Беше отбелязано, че министрите ще обсъдят "нарастването на руската военна мощ в и около Украйна, както и по-широки въпроси на европейската сигурност“.

Киев, САЩ и европейски страни твърдят, че Русия подготвя атака срещу Украйна. Съединените щати изразиха загриженост за маневрите на руските войски, които се провеждат близо до украинските граници. Русия многократно отхвърля оценките на САЩ за подготовката за инвазия.

***

Женева. От ноември Световната здравна организация (СЗО) следи отблизо новия щам на коронавирус, докладван по-рано от учени от Франция. Това увери експертът на СЗО Абди Махамуд на брифинг в Женева, цитира думите му вестник "Известия“.

"Следим внимателно. Имаме три вида щамове: варианти за проследяване, варианти, представляващи интерес и такива, които предизвикват загриженост. Така че ние наблюдаваме B.1.640.2 много внимателно от ноември, както и два от неговите подварианти“, подчерта Абди Махамуд.

По-рано австрийският вестник Heute съобщи, че във френския град Марсилия е открит нов вариант на коронавирусa. По предварителни данни той е открит в мъж, който се е върнал от пътуване до Камерун. В същото време 12 души в Южна Франция са регистрирани с неизвестна досега мутация на COVID-19.

Новият вариант получи обозначението B.1.640.2. В проучване на френски учени се казва, че в него са идентифицирани 46 мутации. Нивото на неговата заплаха или инфекциозност все още не е известно. Към днешна дата щамовете "Делта“ и "Омикрон“ са широко разпространени в света.

Имунологът Владислав Жемчугов обясни, че появата на нови щамове не е изненадваща. Предстои появата на мутации поради големия брой промени, които постоянно настъпват в генома на вируса. Специалистът отбеляза, че ако френската версия на коронавируса се окаже по-прогресивна и "придава нови свойства, полезни за вируса“, тя ще се разпространи и измести всички предишни щамове.

***

Москва. Министрите на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+) решиха да запазят плана за увеличаване на производството на петрол с 400 хиляди барела на ден през февруари. Това става ясно от разпространеното комюнике след среща на организацията. Следващото заседание на министрите ще се проведе на 2 февруари, отбелязват в редакцията на вестник "Коммерсант“.

"Потвърден е планът за корекция на производството и механизма за месечна корекция на производството, одобрен на 19-та среща на министрите на ОПЕК и страните, които не влизат в организацията, както и решението за коригиране на месечния общ добив с 0,4 милиона барела на ден през февруари 2022 г. в съответствие с приложен график“, става ясно от разпространения текст.

По-рано ОПЕК+ също потвърди план за възстановяване на производството на петрол през януари с 400 хиляди барела на ден. Русия и Саудитска Арабия, според условието, могат да увеличат производството на петрол със 109 хиляди барела на ден всяка, до 10,122 милиона.

Сделката на ОПЕК+ беше възобновена през май 2020 г. и предполагаше намаляване на общото производство от участниците с 9,7 милиона б/д. Към днешна дата квотата вече е намалена до 4 милиона б/д. Според графика страните по споразумението трябва да увеличават производството с 400 хиляди барела на ден всеки месец. Русия и Саудитска Арабия първоначално отчитаха квотата си от абстрактно ниво на производство от 11 милиона б/д.