Разработчикът на зенитно-ракетните системи С-300, С-400 и С-500 "Алмаз-Антей“ показа произведен от него електромобил. Кросоувърът на военната компания ще може да изминава повече от 400 км с едно зареждане и развива до 197 км/ч, съобщава вестник РБК.

Кабината на E-NEVA е оборудвана с мултимедийна система, която включва цифров приборен панел, проекционен дисплей на предното стъкло и 15-инчов сензорен екран. Обемът на багажника на електрическия кросоувър е 610 литра.

Автомобилът ще бъде конструиран с различни задвижващи системи, включително хибридна, задвижвана от природен газ или водород.

"Алмаз-Антей“ е известен като разработчик на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, включително зенитно-ракетните системи С-300, С-400 и С-500.

***

Москва. Повече от 60% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, както се вижда от проучване на Фондация "Обществено мнение“ (ФОМ. Най-често анкетираните във възрастовите групи 46-60 (82%) и над 60 (76%) съжаляват за разпадането на СССР, пише "Взгляд“.

Процентът на руснаците, които съжаляват за разпадането на Съветския съюз, се увеличава от 2011 г. Тогава 51% от анкетираните отговориха положително на този въпрос. През декември 2014 г. вече 58% от анкетираните изразяват същото мнение, а през декември 2021 г. - 62%, според сайта на ФОМ.

Уточнява се, че 21% не съжаляват за разпадането на Съюза. ай-често по този начин отговарят респондентите от 18 до 30 години (39%). В същото време 52% от анкетираните биха искали да видят възраждане на Съветския съюз. 31% от анкетираните не биха искали Съюзът да се върне към нов живот. Мнозинството от анкетираните (74%) смятат, че възраждането на СССР днес не е възможно.

По-рано Взгляд писа, че според социологическите проучвания мнозинството от бившите съветски граждани съжаляват за разпадането на страната. В тази връзка те често припомнят преките виновници - Горбачов, Елцин и Кравчук.

***

Киев. В Украйна заработи първата доброволна противопожарна дружина, в която ще служат монахини от манастира "Света Троица Мотронински“ в Черкаска област. Това съобщиха на 22 декември от местната държавна служба за спешна помощ, отбелязва руският вестник "Известия“.

"На обажданията ще откликват петима доброволци – игуменката Илария, две от послушничките на манастира - Лариса и Христина, и двама шофьори на пожарна кола“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че освен осигуряването на пожарната безопасност на манастира, под защитата на доброволците ще бъдат още седем села и две населени места, тъй като разстоянието до най-близката пожарна служба е около 20 км.

Подчертава се, че доброволците са преминали специално обучение, по време на което са отработили упражнения по бойно разгръщане, водоснабдяване и оказване на първа медицинска помощ на пострадалите.