Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който ще позволи на полицията да претърсва автомобили и жилищни помещения, да отцепва райони и да огражда места на масови мероприятия, пише вестник "Коммерсанть“, като посочва, че в момента с такива пълномощия вече разполагат служителите на Росгвардия.

На полицията сега ще бъде позволено да се представя на задържания след прекратяване на противозаконните му действия. Полицията ще може да отваря автомобили, за да спасява животи и да гарантира безопасността на гражданите или обществената безопасност при бунтове и извънредни ситуации, за задържане на заподозрени или обвиняеми, както и в случай на терористична атака.

На 8 декември Държавната дума прие на трето и последно четене закон за разширяване на правомощията на полицията. В същото време от текста бяха изключени разпоредби, които освобождават полицаите от отговорност за действия по време на изпълнение на задания, както и им позволяват да открият огън, ако задържаният просто се опитва да се приближи.

Съветът на Федерацията одобри закона на 15 декември.

***

Москва. За първи път цената на природния газ на спотовите пазари в Европа надхвърли 2000 долара за 1000 кубически метра за първи път в историята. Това показват данните на лондонската фондова борса ICE, съобщава вестник "Известия“.

По-рано същия ден цената на газа в Европа надхвърли 1900 долара за 1000 кубически метра за първи път от 6 октомври насам. Цената на януарските фючърси на холандския хъб TTF достигна до 1933 долара, а в началото на търговията те се колебаеха около 1800 долара за 1000 кубически метра газ.

Днес стана известно и за спирането на транзита на газ през газопровода Ямал-Европа до Германия на фона на отказа на руската компания "Газпром“ да резервира мощности през трасето. Според германския газотранспортен оператор Gascade по-късно същия ден са започнали обратните доставки на газ от Германия до Полша.

***

Москва. Русия надеждно е укрепила границите си в Арктика срещу чужда агресия чрез изграждане на две нови военни бази, разполагане на ракетни системи и системи за противовъздушна отбрана, както и авиация. Това обяви армейският генерал и министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу, цитира думите му вестник ВЗГЛЯД.

"На арктическите острови, архипелази и в отдалечени райони на крайбрежието е завършено създаването на две военни бази, организирано е бойно дежурство на подразделения за противовъздушна отбрана и брегови ракетни системи. Реконструкцията на пет летища за приемане на всички видове самолети е към своя край. Приетият набор от мерки ни позволи надеждно да укрепим арктическите граници на Русия от агресивната военна дейност на чужди държави“, цитира изданието думите на Шойгу, изречени в рамките на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната с участието на президента на страната Владимир Путин.

Министърът отбеляза, че руските въоръжени сили също са допринесли за осигуряването на доставките до полярните райони.

През декември 2020 г. Русия завърши изграждането на военна база на архипелага Земя на Франц Йосиф, припомня изданието.

***