Главният радиочестотен център (ГРЧЦ) провежда изследвания относно използването на изкуствен интелект (ИИ) при наблюдение на съдържанието на видеоигрите. Според анализаторите на центъра това ще позволи да се предпазят децата от истории, съдържащи детска порнография, призиви за самоубийство и употреба на наркотици. За това пише руския вестник "Коммерсантъ“, позовавайки се на проучване на Научно-техническия център (НТЦ) на ГРЧЦ.

Както се отбелязва от публикацията, в ГРЧЦ тази технология се предлага като препоръчителна услуга и конкретни решения относно откритото злонамерено съдържание трябва да се вземат от експерти. "Роскомнадзор“ потвърди уместността на изследването и в същото време подчерта, че за да се спазват правата и свободите на гражданите, алгоритмите на ИИ трябва да бъдат контролирани от хората.

"Игрите стават все по-сложни и човек не може да схване пълнотата на предложените сюжетни разклонения“, коментира пред "Коммерсантъ“ проучването Александър Федотов, ръководител на НТЦ на ГРЧЦ. Според него изучаването на подобно съдържание може да отнеме стотици или хиляди часове, което е много трудно за човек.

Въпреки това някои експерти в областта на игралната индустрия посочват трудностите при използването на тази технология. Така, според Арсений Кондратьев, ръководител на Liquid Studio Accenture в Русия, за всяка нова игра е необходимо да се обучава отделна мрежа, което може да отнеме много време и сървъри.

Освен това основателят на портала rawg.io Хаджи Махтиев отбеляза, че в момента игрите вече преминават през необходимия мониторинг преди пускането им от платформите, където се хостват. Също така, според него, предложеният механизъм ще усложни ситуацията в игралната индустрия и ще бъде неточен поради особеностите на генерираното от потребители съдържание (UGC) в игрите, например при наблюдение на съобщения от потребители на игри в чатове.

***

Москва. Коледа и Нова година в Европа ще бъдат помрачени от новите ограничения, които страните въвеждат за борба с увеличаването на заболеваемостта и разпространението на щама "Омикрон“, пише “Российская газета“.

Според Bloomberg нидерландските власти бяха първите, които решиха да се върнат към стриктния локдаун. По-специално, там се предвижда затваряне на училища и магазини, продаващи нежизненоважни стоки най-малко до 14 януари следващата година. Освен това се планира прекъсване на въздушните връзки с Обединеното кралство, където е регистрирано огнище на щама "Омикрон“. Освен това полетите до и от Великобритания бяха ограничени от Германия, Франция и Кипър.

В самата Великобритания властите не изключват въвеждането на предколедни ограничения. Такова решение обаче трябва да бъде одобрено от парламента на страната. Местните власти вече изразяват тревога, а кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение във връзка с бързото разпространение на инфекцията в столицата на Обединеното кралство.

Германия все още се опитва да избегне сценария на локдауна. Но Берлин вече изисква всички пътуващи от Албиона да преминат 14-дневна карантина и не са изключени нови ограничителни мерки.

Съобщава се, че Франция и Австрия вече са установили засилен епидемиологичен контрол за пътници, които не са ваксинирани или не са преболедували Covid-19.

В Испания в сряда се планира да се анализира развитието на пандемията и да се предприемат нови мерки за ограничаване на разпространението на щама "Омикрон“. В някои испански региони от посетителите на ресторанти и барове ще се изисква сертификат за ваксинация. Редица региони в Испания обаче засега се въздържаха от подобна стъпка, опитвайки се да не навредят на икономиката и туризма.

Италианските власти възнамеряват в четвъртък да проведат спешна среща за ограничаване на болестта. Възможните мерки включват съкращаване на срока на валидност на сертификата за ваксинация и въвеждане на задължителни тестове за тези, които все още не са ваксинирани и посещават обществени събития.

В Полша беше решено училищата да преминат на дистанционно обучение до 9 януари и да се ограничи заетостта на обществените места, включително ресторанти, кина и хотели, до 30 процента (преди това беше 50 процента). От 15 декември всички дискотеки и нощни клубове в страната са затворени. Причината – заболеваемостта от коронавирус отново надхвърли 500 души на ден.

В Швейцария на неваксинираните граждани е отказан достъп до ресторанти, музеи и фитнес зали.

В Ирландия от тази седмица баровете, ресторантите, кината ще трябва да затворят врати до 20:00 часа. Според ирландските власти случаите на "Омикрон“ са надхвърлили 50 процента от общия брой на заразените.

***

Тираспол. Специалните сили на НАТО са се опитали да проникнат в Приднестровието, според източници в Кишинев на "Телеграм“ канала @wargonzo, цитиран от руския вестник “Московский Комсомолец“.

Отбелязва се, че под прикритието на молдовски специални сили в зоната за сигурност на демаркационната линия в района на Дубосари са изпратени специални части от Германия и Великобритания.

Според източниците чуждите граждани са извършили разузнаване на района и са отработили действия за евентуален десант на диверсанти в района. Специалните части са били част от въоръжена група, установена от приднестровските граничари. Молдовските власти са определили тези военнослужещи като "екип за бързо реагиране" и са свързали присъствието им в зоната за сигурност с учения.