15-те минути слава, обещани на всички преди половин век, се оказаха не безобидна игра със суетата на милиони хора, както вярваха мнозина преди ерата на социалните мрежи, а сериозен бизнес. Възможността за грабване на част от медийното пространство, макар и за кратко време, почти веднага започна да се използва от манипулатори - хиляди ютубъри инстаграмъри и тиктокъри, както и собственици на канали в "Телеграм“ успешно работят по поръчка на бизнеса и политиците, привличайки абонати с поток от ненатрапчиви снимки, текстове и видеоклипове. В някои страни под тяхно ръководство са извършени опити за държавни преврати и масови акции на неподчинение. Но звездите на социалните медии се оказаха уязвими – те могат да бъдат заглушени, затворени или неутрализирани по друг начин. Сега обаче те имат виртуални конкуренти, генерирани от изкуствен интелект (ИИ), лишени от тези човешки недостатъци, пише руският вестник “Независимая газета“.

Както показва опитът на десетки успешни шоубизнес проекти в страните от Западна и Югоизточна Азия, единствената разлика между живите блогъри и виртуалните е, че последните могат да влияят безкрайно на целевата си аудитория и не могат да бъдат заглушени.

От 2016 г. социалните мрежи една след друга "избухват“ добре продуцирани ярки проекти. Китайската Луо Тиани и американската Лил Микела събират милиарди публика, изпълненията им се провеждат в огромни концертни зали, придружени от оркестри и музикални групи, а скъпите билети за тези шоута са разпродават за няколко дни. През 2018 г. Лил Микела беше определена в 25-те най-влиятелни личности на списание Times. През март 2019 г. Луо Тиани беше придружена от един от най-добрите пианисти в света, Ланг Ланг. И това са само два примера. Виртуалните идоли публикуват десетки съвместни "селфита“ с холивудски звезди, интервюта с тях се публикуват от водещи издания, а биографията им е пълна с "романти“ с реални "герои“ от светските хроники.

Индустрията на анимационните блогъри, поради високата цена на използването на системи за изкуствен интелект, все още е монополизирана от големи играчи. Но рано или късно тези технологии ще станат достъпни за милиони, а изрисуваните идоли ще размият границата между реалността и виртуалния свят.

Създателите на нови виртуални звезди със сигурност ще намерят начини да манипулират избраната от тях целева аудитория много по-ефективно, отколкото сегашните медии и филмови корпорации, особено като се има предвид способността на изкуствения интелект да прогнозира нуждите на публиката и независимо да провежда, макар и не винаги точно, социологически изследвания.

Днес вече създаването на виртуален герой близо до сърцето на представители на която и да е тясна социална или национална група е много по-евтино и по-бързо от обучението на много талантлив актьор. Той дори не трябва да получава заплата. Публиката не се интересува, че героят всъщност е измислица. Дигиталният герой ще стане говорител на мненията и стремежите на тяхното колективно аз.

Когато изкуственият интелект се научи да създава гранична реалност, той ще засегне възрастен по същия начин, както анимационните филми влияят на психиката на дете. Виртуалните влиятелни лица потенциално ще се превърнат в по-мощна сила от всички хиляди истински блогъри, които събират десетки милиарди харесвания всеки ден от фенове по цялата планета.

Привлекателността на нарисуваните герои ще бъде подсилена от увереността на всеки абонат, че съобщението от любимия му изпълнител, треньор по тенис на маса или психолог е изпратено лично до него. И ако е необходимо, винаги можете да говорите за времето с чатбота. Усещането за лично присъствие в живота на абоната е едно от основните предимства на виртуалния блогър. А фактът, че ще бъде невъзможно да го различим от настоящето, демонстрира неотдавнашното представяне на "Мета“, по време на което през повечето време на екрана не беше основателят на "Фейсбук“ Марк Зукърбърг, а неговият аватар. "Мета“ показа колко завладяващо и реалистично може да бъде видеосъдържанието, създадено от робот.

Днес изкуственият интелект вече се е научил не само да копира и възпроизвежда реалния свят, създавайки илюзията за реален живот във виртуалните акаунти. ИИ независимо допълва и създава нова реалност, която е неразличима от нашето ежедневие. В същото време броят на компаниите, разширяващи възможностите на роботите, бързо се увеличава.

Развитието на изкуствения интелект зависи не толкова от алгоритмите на неговата работа – те са публично достояние, колкото от информацията, която създателите му им преподават. Роботите са се научили да заобикалят ограниченията и да пренаписват реклами, за да изпращат спам. Някои създават снимки от устно описание, а в редакциите невронните мрежи заместват журналистите. Като се имат предвид всички тези процеси, човек трябва поне да бъде готов за появата на виртуални инфлуенсъри на руския медиен пазар.

Милиони хора днес водят диалози и дискусии с ботове в социалните мрежи, като са уверени, че общуват с реални хора. Спам обажданията се генерират от изкуствен интелект въз основа на характеристиките на речта, психологическото състояние и данните, събрани в Интернет за житейските приоритети на потенциален клиент. Има смисъл следващата стъпка да бъде създаване на видео съдържание, което е неразличимо от реалния живот. През 1938 г. радиорепортаж на CBS за марсианска атака срещу Съединените щати предизвиква паника в цялата страна и много километрови задръствания с бежанци на границата с Канада и Мексико. На "чудото“ се смееха само тези, които имаха достатъчно познания и не се поддадоха на масова психоза. Дали имаме достатъчно дискретност и спокойствие, за да не станем обект на манипулация в бъдеще е голям въпрос.

***

Москва. Властите на европейските страни в навечерието на коледните и новогодишните празници въвеждат нови ограничения заради ширещия се коронавирус. Бързото разпространение на щама "Омикрон“ предизвика обявяване на извънредно положение в Лондон. Германия и Франция решиха да не допускат посетители от Великобритания, а Нидерландия обяви общонационален локдаун няколко дни преди Коледа, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение, за да облекчи тежестта върху болниците в столицата на фона на скока на случаите на Covid-19, причинени от бързо разпространяващия се вариант "Омикрон“.

Обявявайки решението си, кметът на Лондон каза, че през последните 24 часа в столицата е регистриран най-голям брой нови заразени от началото на пандемията - над 26 хиляди. В цялата страна в петък са открити около 93 хиляди нови случая на заразяване.

Садик Хан каза пред пресата, че е "невероятно притеснен" от "огромния скок" в случаите на "Омикрон“ в Лондон. В лондонските болници има 1534 пациенти с Covid-19, което е с 28,6% повече спрямо миналата седмица, според правителствени данни. В същото време, както отбелязва ВВС, расте и броят на заразените с коронавирус медицински работници. Британската медицинска асоциация изчислява, че до Коледа здравната система ще има недостиг от 32 000 до 130 000 здравни работници.

Междувременно Службата по здравна безопасност на Обединеното кралство съобщи в събота следобед, че броят на смъртните случаи в Англия на хора заразени с щама "Омикрон“ е нараснал до седем.

Учени, съветващи британското правителство, издадоха предупреждение за заплахата от "Омикрон“. Според техните прогнози дневният брой на заразените може да достигне стотици хиляди случаи до края на месеца, ако незабавно не бъдат въведени нови ограничения. Освен всичко друго, се предлага ограничаване на комуникацията между хората, тъй като големите тълпи от хора увеличават риска от инфекция. Не е изключено и въвеждането на задължително носене на маски на редица места.

Гледайки ширещия се коронавирус във Великобритания, страните от континентална Европа си правят подходящи изводи. Германия реши да затегне ограниченията за влизане от Обединеното кралство в опит да ограничи разпространението на новия щам. Влизането в страната от Обединеното кралство, върху което германците поставиха стигмата "зона на разпространение на варианти на коронавирус“, ще бъде разрешено само за граждани и жители на Германия, техни партньори и деца, както и транзитни пътници. В същото време всеки, който идва от Албиона в Германия, ще трябва не само да има отрицателен PCR тест, но и да остане под карантина в продължение на 14 дни, независимо от статуса на ваксинация. Според института "Робърт Кох“ тези ограничения може да продължат поне до 3 януари.

Германците могат да бъдат разбрани. Deutsche Welle съобщи, че според прогнозите на германските учени вълната, предизвикана от разпространението на "Омикрон", ще обхване Германия - въпросът е само колко бързо ще стане това. До средата на януари новият щам на коронавируса ще измести "Делта“ и ще стане доминиращ в Германия, казва имунологът професор Кристоф Нойман-Хефелин от Университетската болница във Фрайбург. Тогава броят на новите инфекции, каза той, ще започне да се увеличава бързо, вероятно с няколкостотин хиляди на ден.

Подобно на германските ограничения за британците подобни мерки бяха въведени в събота вечер и от Франция. Дълги опашки от автомобили се появиха по пътищата, след като много пътници се втурнаха от Великобритания през тунела под Ламанша към континента, за да стъпят на френска земя, преди да бъдат затворени границите. Британските граждани сега се нуждаят от "уважителна причина“, за да влязат във Франция, а пътуванията с цел туризъм или бизнес са забранени. Превозвачите, транспортните работници и френските граждани обаче са освободени от новите ограничения.

Нидерландия обаче стана лидер в новата рестриктивна вълна, след като властите там решиха да въведат общонационален локдаун. Всички магазини, които не са първостепенни, както и барове и ресторанти в страната ще затворят врати до 14 януари, от неделя. Училищата и университетите ще бъдат затворени до 9 януари. По-лошото е, че условията на изолация също ограничават частните празнични тържества. На жителите ще бъде разрешено да приемат не повече от двама посетители. Релаксацията е направена само за Коледа и Нова година - в тези дни ще бъдат допускани до четирима гости.

Обявявайки мерките нидерландският премиер Марк Рюте обясни на пресконференция, организирана набързо в събота вечерта, че властите са предприели тази стъпка заради петата вълна от коронавирус, "причинена от варианта "Омикрон“, който надвисва над нас“.

"Мога да чуя въздишките на цяла Нидерландия“, каза премиерът Рюте в съобщението за локдауна. - Всичко това точно една седмица преди Коледа. Още една Коледа, която е напълно различна от това, което искаме. Отново много лоша новина за всички онези бизнеси и културни институции, които разчитаха на тези празници."

В очакване на блокирането, нидерландците, страхувайки се от най-лошото, се втурнаха към магазините за последния си шанс да купят коледни подаръци. Общината на Ротердам дори трябваше да предупреди чрез "Туитър“, че центърът на този пристанищен град е твърде пренаселен: "Не идвайте в града“.

Може би единственото нещо, което остава за утеха на нидерландците, е, че не са единствените, които трябва да изпитват ограничения. Например, новогодишните фойерверки бяха отменени в Париж. В Дания са затворени театри, концертни зали, увеселителни паркове и музеи. Ирландските власти наложиха полицейски час от 20:00 часа в кръчмите и баровете и ограничиха присъствието на събития на закрито и на открито.

Световната здравна организация съобщи в събота, че нов вариант на коронавирус "Омикрон“ вече е открит в 89 страни, а броят на случаите на заразяване с този вариант се удвоява на всеки 1,5-3 дни. Освен това не става дума само за внесени инфекции – предаването вече се осъществява в местните общности.

***

Москва. В Русия, а и по света, се очаква значително поскъпване на кафето в близко бъдеще, пише руския вестник "Известия".

"Според участниците на пазара кафето на дребно ще поскъпне с 20-30%. В същото време максималният процент ще бъде за евтините сортове, за "най-ниските" позиции увеличението на цената може да достигне дори 40%", пише вестникът.

Според анализатори това се дължи на проблеми с големите износители. Бразилия е изправена пред рекордно слаба реколта заради студ и суша. В Колумбия дъждовете унищожиха част от реколтата, а Етиопия е на прага на гражданска война. В същото време във всички страни има затруднения с работната сила на фона на пандемията от Covid-19.

Сред факторите, влияещи върху цените, е и кризата в логистиката. В света липсва транспортен капацитет, цената на горивото расте, а търсенето на стоки само влошава ситуацията.

Според различни експерти горните проблеми могат да доведат както до поскъпване, така и до влошаване на качеството на напитката.

"Още през есента се появиха опасения, че на фона на високите цени и проблемите с доставките производителите ще започнат да заменят арабиката с по-евтина и не толкова вкусна робуста“, пише "Известия“.