Конституционният съд на Полша постанови, че част от Европейската конвенция за правата на човека е в противоречие с Основния закон на страната. Разглеждането на този въпрос беше инициирано от главния прокурор на страната, министърът на правосъдието Збигнев Зебро, съобщава руският вестник "Московский комсолец“.

Става дума за онази част от конвенцията, която дава правомощия на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да преценява легитимността на избора на съдии за конституционните съдища в отделните държави.

Уточнява се, че Зебро е поискал от КС да разследва конституционността на тази разпоредба на Европейската конвенция. В резултат на това съдът е постановил на заседание, че тя "не отговаря на полската конституция“.

По-рано това полският КС се произнесе за превъзходството на законодателството на републиката над правото на Европейския съюз, припомня изданието.

***

Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са провели телефонен разговор, в рамките на който са обсъдили редица международни проблеми, включително миграционната криза на границата на Беларус и ЕС, ситуацията в Донбас и Нагорни Карабах, Афганистан и Либия. Това става ясно от прессъобщение на Кремъл, цитирано от вестник "Коммерсант“.

"При обсъждането на ситуацията по границите на Беларус със страните от ЕС и двете страни подчертаха важността на бързото разрешаване на миграционната криза въз основа на международното хуманитарно право. Потвърдена е целесъобразността от установяване на системно взаимодействие между ЕС и Минск“, се казва в съобщението.

Говорейки за ситуацията в Донбас, Путин "подчерта, че няма алтернатива на пакета от мерки от Минск като основа за уреждане... Президентът на Русия изрази безпокойство от продължаващите провокации на украинската страна, насочени към влошаване на ситуацията на линията на съприкосновение. Той също така посочи необходимостта от прекратяване на политиката на дискриминация спрямо рускоезичното население, провеждана от Киев, която нарушава международните задължения на Украйна“, се казва още в съобщението от пресслужбата на Кремъл.

На свой ред Мишел написа в социалната мрежа "Туитър“, че по време на телефонния разговор е казал, че руската страна е отговорна за разрешаването на конфликта в Източна Украйна. "Припомних, че Русия е отговорна да гарантира, че конфликтът в Източна Украйна ще бъде разрешен по мирен начин“, отбеляза европейският политик.

Освен това господа Путин и Мишел обсъдиха стъпките, предприети в съответствие с мирното споразумение за Нагорни Карабах от 10 ноември.

Миграционната криза по границите с Беларус ескалира през ноември. Европейската комисия реши да отпусне 3,5 милиона евро за приемане на мигранти от беларуска територия до родните им страни. По-рано Путин заяви, че Европа използва миграционната криза, за да окаже натиск върху Минск, а ситуацията в Украйна далеч не е разрешена.

***

Москва. Руското издание "Независимая газета“ публикува открито писмо на лекари от 11 болници в страната, с което призовават противниците на ваксинацията срещу коронавирус да посетят COVID-отделенията и да видят със собствените си очи заразените пациенти, както и последиците, които инфекцията причинява. Авторите на писмото са уверени, че след това скептичните към ефективността на препаратите ще променят позицията си по отношение на ваксинацията.

Писмото, което обиколи всички руски медии, е насочено както към противниците на ваксинацията като цяло, така и към конкретни хора. А именно: лидерите на Комунистическата партия на Руската федерация и "Справедлива Русия“ Генадий Зюганов и Сергей Миронов, заместник-председателят на Държавната дума Петър Толстой, политологът Сергей Кургинян, актрисата Мария Шукшина, певицата Наталия Ветлицкая, телевизионният водещ Оскар Кучер, музикантът Ю. Киноручев, както и други популярни личности, които публично се изказват срещу ваксинацията.

Авторите на писмото, включително главните лекари и началниците на отделения на водещи болници в страната, специализирани в лечението на коронавирус, отбелязват, че знаят позицията на адресатите по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. "Всички сме малко заети сега и сигурно се досещате защо. Въпреки това, като се има предвид колко хора ви четат и слушат, ще намерим време да ви преведем през червените зони, интензивните и патологични отделения на нашите болници“, се казва в писмото. В него авторите изразяват и увереност, че след посещение адресатите ще променят позицията си относно ваксинацията и че като цяло "ще умират по-малко хора“.

***