Докато Западът чака руска инвазия в Украйна, страните от НАТО продължават да напомпват оръжия в страната, повечето от които могат да се разглеждат като нападателни. На първо място, това се отнася до противотанковите ракетни системи (ATGM) FGM-148 Javelin, доставени от САЩ през януари 2022 г. в Украйна (около 1200 ракети и 300 пускови установки), щурмови гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (няколко хиляди единици) и около 2200 прехвърлени от Обединеното кралство части от противотанкови гранатомети NLAW, пише руският вестник “Независимая газета“.

В допълнение към горното, в Украйна се доставят и други видове оръжия и военна техника. Според Пентагона през януари-февруари 2022 г. до момента са доставени над 650 тона от него. Съединените щати, освен противотанкови системи, доставят и снайперски пушки, боеприпаси, противобатарейни радарни станции и комуникационно оборудване. САЩ също така очакват пристигането на 5 военнотранспортни хеликоптера руско производство (от типа Ми-8МТВ и Ми-17В5), които преди това са били предназначени за въоръжените сили на Афганистан. По-рано САЩ предадоха на ВМС на Украйна патрулни катери, преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) Stinger (сега Литва и Латвия също доставят тези ПЗРК), а Турция - ударни дронове Bayraktar, които вече са използвани в бойни условия в Донбас.

Специално за въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е важна военната помощ от страните от НАТО, които преди това са били част от Организацията на Варшавския договор и са държали в складовете си оръжия и боеприпаси съветско производство. Факт е, че Украйна няма достатъчно артилерийски боеприпаси. Чехия вече започва доставки на няколко хиляди снаряда за 152 мм самоходни гаубици от типа "Акация". Естония е готова да достави на въоръжените сили на Украйна няколко десетки дивизионни комплекта боеприпаси за 122 мм теглени гаубици Д-30. Но е необходимо разрешение от германското правителство, тъй като тези боеприпаси преди това са били доставяни в Талин от Германия, а Берлин, очевидно страхувайки се от ескалацията на конфликта в Донбас, все още не е дал одобрение.

Полша обяви военна помощ на Украйна, нейният премиер Матеуш Моравецки каза, че "Варшава ще изпрати няколко десетки хиляди артилерийски снаряди, ПЗРК, както и леки минохвъргачки, разузнавателни дронове и други отбранителни оръжия в Киев“. Въпреки че е малко вероятно артилерийските снаряди и минохвъргачките да се нарекат отбранителни оръжия.

Според представители на Министерството на отбраната на Украйна войските, под ръководството на американски съветници, овладяват предимно противотанковите ракетни системи и гранатомети, изпратени от САЩ и Великобритания. В същото време се отбелязва тяхната висока ефективност. Например, главнокомандващият на въоръжените сили генерал-лейтенант Валерий Залужни каза, че в процеса на тестване на Javelin тези противотанкови ракети са унищожили колона от танкове за половин минута: "Седем танка за 36 секунди“. Залужни добави, че танковете на Руската федерация, според него, нямат защита, която Javelin не може да преодолее. Ракетата FGM-148 ATGM има заряд с тандемна форма, способен да преодолее динамичната защита на съвременен танк и след това, в резултат на последващ контакт с бронята, да я пробие. Според експертни мнения обаче димните завеси, метализираните аерозоли и топлинните уловители могат да попречат на поразяването на целта и работата на инфрачервената насочваща глава на ракетата . Пречка за унищожаване от Javelins, а вероятно и от подобни оръжия, монтирани на атакуващи дронове, може да бъде метална мрежа, инсталирана на известно разстояние над бронята и динамичната защита на танка. Междувременно не е случайно, че FGM-148 се смята за една от най-ефективните противотанкови системи в света, действаща на разстояние до 3 км.

Англо-шведски противотанкови гранатомети NLAW, които Великобритания спешно изпрати в Украйна през януари, могат да се превърнат в голям проблем за противниците на въоръжените сили на Украйна. NLAW е съкращение от Next Generation Light Anti-Tank Weapon (Следващо поколение леко противотанково оръжие). За разлика от Javelin, гранатометът NLAW има обхват само до 800 метра, но те могат да се използват при стрелба от закрито, включително при битки в града срещу бронирани цели и отбранителни конструкции. В тази връзка са ефективни и гранатомети за еднократна употреба M141 Bunker Defeat Munition с термобарична бойна глава, която създава "обемна експлозия“. Това е идеално оръжие за градски бой, където всяка къща може да се разглежда като укрепена структура. Дори обикновен удар на "обемна бомба" в такова укрепление, като правило, напълно унищожава (изгаря) цялата жива сила на противника в него.

Не може да се изключи, че бързите доставки на такова оръжие в Киев от Вашингтон и Лондон са продиктувани от плановете на ръководството на въоръжените сили на Украйна за започване на военни действия в Донбас, включително в околностите на Донецк, Луганск и други населени места на непризнатите републики. Предполага се, че в близко бъдеще с обучени специалисти гранатометите ще станат част от ударните части на силите, действащи в Донбас, както и в застрашените от инвазия с танкове райони в северната и южната част на страната. В същото време укрепването на групировката в югоизточната част на страната, както се оказва, е приоритет.

По експертни оценки днес в Донбас е сформирана групировка от въоръжените сили на Украйна, наброяваща около 120 000 военнослужещи. Той включва най-малко 12 механизирани и мотопехотни бригади от Въоръжените сили на Украйна, както и две отделни въздушно-щурмови формирования. Според оценките на военното ръководство на непризнатата ДНР, въздушно щурмовите формирования са в състояние да спуснат тактически десантни сили в дълбините на територията на непризнатите републики и да започнат активни военни действия. Военният анализатор Владлен Татарски смята, че групировката ВСУ в Донбас "многократно (3-5 пъти) превъзхожда силите на Корпуса на народната милиция на ДНР и ЛНР и всеки момент може да премине към активни действия“.

***

Москва. Депутати от Държавната дума на Русия подготвиха инициатива, която дава на гражданите правото да защитят живота си, роднините и приятелите си с всички средства от всяко престъпно посегателство на лица, които незаконно влизат в жилището им. Това съобщава вестник "Известия" с позоваване на обяснителната записка към документа.

Както отбелязва вестникът, проектозаконът "За изменение на член 37 от Наказателния кодекс на Руската федерация“ вече е изпратен за преглед в правителството и Върховния съд на Руската федерация.

"Правото на неприкосновеност на жилището е най-важното конституционно човешко право. Никой няма право да влиза в него против волята на живеещите в него, освен в случаите, установени от федералния закон или въз основа на съдебно решение.", цитира обяснителната бележка изданието. В него се отбелязва, че проникването в дома може да доведе до убийство, тежка телесна повреда, изнасилване или отвличане. В същото време собственикът на жилището е ограничен от границите на неизбежната самоотбрана и трябва да прецени естеството на опасността от насилие или заплаха.

Ярослав Нилов, автор на законопроекта, председател на комисията по труда, социалната политика и ветераните в Думата, каза пред вестника, че темата за подобни промени в законодателството е била повдигната по-рано, но инициативата не е намерила подкрепа. "Недопустимо е човек, който се е защитил от нападател, използвайки оръжие или други средства, за да защити семейството си, изведнъж да се окаже на подсъдимата скамейка“, каза той пред изданието.

Вестникът изпрати запитвания до правителството и въоръжените сили на РФ. Партиите "Единна Русия" и "Нови хора" заявиха пред изданието, че са готови да проучат законопроекта, след като бъде внесен в Държавната дума.

Според данните на Съдебния отдел към ВС на РФ, които са дадени в обяснителната записка към инициативата, за шест месеца на 2021 г. по чл. 108 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Убийство, извършено отвъд границите на неизбежната самоотбрана“), 132 души са осъдени, а само двама са оправдани. Съгласно чл. 114 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Причиняване на тежка или средна телесна повреда отвъд границите на неизбежната самоотбрана“), 203 души са осъдени, няма оправдателни присъди.

***

Москва. Френският президент Еманюел Макрон кацна на московското летище Внуково и веднага отпътува за среща с руския президент Владимир Путин в Кремъл. При пристигането си той каза пред журналисти, че е оптимист преди срещата, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

"Аз съм до голяма степен оптимист. Но не вярвам в спонтанни чудеса“, каза Макрон пред BFM TV при пристигане на летище Внуково.

По-рано френският президент заяви, че целта на посещението му в Москва е да предотврати ескалацията на ситуацията около Украйна. От Кремъл казаха, че двамата президенти ще обсъдят структурата за сигурност в Европа