Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност на републиката. Така той освободи първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Токаев каза, че е готов да потуши твърдо протестите и да продължи демократичните реформи, които бяха проведени досега. Междувременно членът на Съвета на федерацията на Русия Владимир Джабаров каза, че Русия е готова да предостави на Нур-Султан необходимата невоенна помощ. Константин Затулин, заместник-ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД говори пред вестник "Московский комсомолец“ относно ситуацията:

"Изказването на моя приятел Джабаров беше малко ненавременно и най-вероятно всичко не беше изказване, а отговор на въпрос. Разбира се, ако Казахстан се обърне за помощ към Русия, той несъмнено ще получи тази помощ. Но се съмнявам, че днес ситуацията е достигнала такова критично ниво. Освен това не вярвам казахстанските власти да се обърнат към нас за военна помощ.

Що се отнася до самите протести, те много бързо прераснаха от чисто социален дневен ред в политически. Това предполага, че протестът едва ли е спонтанен, най-вероятно е предварително подготвен. Цените на газа бяха само извинение.

Най-вероятно, протестът е подготвян вътре в Казахстан. Това беше резултат от известна двойственост и разчистване на сметки в казахстанския управляващ елит. Някой беше недоволен от позицията си или сегашната структура на властта, затова реши да мобилизира онези, които бяха на една ръка разстояние: младежи от предградията, развълнувани от националистически лозунги. Сега тези лозунги не се чуват, но това, което се произнася, се приема и в радикалното националистическо движение. Кадровите решения също показват, че не всичко е наред в отношенията между Нурсултан Назърбаев и Касим-Жомарт Токаев.

В тази връзка на този етап не може да се говори за необходимост от намеса. Но на Русия изобщо не е изгодно да се дестабилизира Казахстан и да се нагнетява националистическата реторика там. Бих искал да вярвам, че различните групи в ръководството на Казахстан имат достатъчно разум, за да се консолидират и предотвратят дестабилизацията.

Не вярвам в никакъв Майдан в Казахстан. Там няма да има преврат, ще има размествания в управляващия елит.

Може ли ситуацията в Казахстан да излезе извън контрол?

Има такъв риск, защото силите за сигурност в същата Алмати все още не са показали напълно своите силни качества. Но революциите, както знаете, печелят в столиците, а в Нур-Султан всичко не е толкова драматично. Разбира се, има причини за недоволство, но те съществуват във всяка държава.

В същото време бих искал да отбележа, че по-голямата част от населението е безразлично. За тях това развитие на събитията изглежда неочаквано. Докато някои протестират, други минават отстрани с нескрита изненада. Хората имат много за губене. Казахстан не е Киргизстан, където хората са принудени да напускат, за да изхранват семействата си. Това обаче не е застраховка срещу каквито и да било обществено-политически сътресения. Много ще зависи от това дали ще бъде намерен компромис в рамките на управляващия елит“.

***

Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон за геноцид на беларусите по време на Втората световна война, пише "Взгляд“.

"Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закон "За геноцида на белоруския народ“, гласи съобщението от пресслужбата на държавния глава.

Законът предвижда "правно признаване на геноцида на беларуския народ, извършен от нацистки престъпници и техните съучастници по време на Великата отечествена война и в следвоенния период (до 1951 г.). Беларуският народ означава всички съветски граждани, живели в БССР през тези години“, посочва изданието.

"В същото време се установява наказателна отговорност за публично отричане на геноцида на беларуския народ, например чрез публикуване на съответна информация в медиите или в интернет“, уточняват още от пресслужбата.

През октомври белоруските власти установиха повече от 400 все още живи есесовци, участвали в геноцида на жителите на Белоруската ССР по време на конфликта.

На 11 юли Генералната прокуратура на Беларус се обърна към Литва с искане за разпит на бившия президент Валдас Адамкус като свидетел по наказателното дело за геноцида на белоруското население по време на Втората световна война. Минск смята, че Адамкус може да е замесен в престъпленията на нацистите на територията на Беларус.

***

Алмати. Протестиращите са завзели международното летище в Алмати, пише руското издание "Коммерсанть“, позовавайки се на местните власти.

"Те (протестиращите - Комерсант) стигнаха до летището. По предварителни данни в момента на летището има около 45 нашественици. Когато влязоха, нашите служители напуснаха летището. В момента на завземането в терминала нямаше пътници. Бързо евакуирахме пътниците предварително. Изведоха ги през 11-та порта. Точно тогава кацна самолет. Военните напуснаха летището, но не знаем кога са напуснали. Сега ги няма. Служителите на летището сами евакуират пътниците“, съобщиха от пресслужбата на летището пред местния портал Orda.kz.

По-рано стана известно, че на фона на протестите в Казахстан е отменен полет от Москва до Алмати. Освен това летището на град Актау, разположено в югозападната част на Казахстан, спря да работи.

Протестите в Казахстан се провеждат от 2 януари. Демонстрантите поискаха намаляване на цените на втечнения газ, които от 1 януари 2022 г. нараснаха от 60 на 120 тенге (до 20 стотинки). Властите изпълниха това условие и върнаха предишната цена. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев освободи правителството на страната, въведе извънредно положение и полицейски час в Нур-Султан, също в областите Мангистау и Алмати, а също така пое правомощията на председател на Съвета за сигурност вместо бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

***