Русия е на финалния етап от сключването на сделка с Китай за изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2", съобщи британският вестник Daily Express. Изданието в тази връзка заключава, че това ще позволи на руския президент Владимир Путин да надиграе Европа, която упорито не сертифицира вече построения газопровод "Северен поток 2“.

Позовавайки се на редица анализатори, вестникът заключава, че новият газопровод за Китай е с експортен капацитет до 50 милиарда кубически метра газ годишно и ще даде на Москва нов лост за натиск върху Европа, изостряйки газовата криза в Стария свят. Това, твърди вестникът, ще принуди Европейския съюз да бъде по-сговорчив с Русия, за да има достъп Европа до по-евтин руски газ, чиито цени са се повишили няколко пъти през последната година.

В същото време Daily Express не предоставя никакви допълнителни подробности относно изпълнението на проекта "Силата на Сибир – 2“.

***

Мадрид. "Омикрон“ е най-бързо разпространяващият се вирус, познат на човечеството. Едва месец след откриването му в Южна Африка, новият вариант на коронавирус вече беше доминиращ в страните по света, с повече случаи от всякога. "Това е невероятно бързо разпространение“, каза лекарят Роби Бхатачария, експерт по инфекциозни болести в Масачузетската обща болница (САЩ), цитиран от испанския вестник El Pais.

За да демонстрира инфекциозната сила на "Омикрон“, Бхатачария направи изчисление, за да си представи как би изглеждала надпреварата между "Омикрон“ и вирус на морбили, друг от най-заразните вируси в света. Един човек с морбили заразява средно 15 други, ако никой не е ваксиниран, в сравнение с шестте души, заразени с омикрон. Но ключът се крие в така нареченото "време на генериране“: т.е. броят дни, които изминават между момента, когато първият човек е заразен и когато заразените от тях също станат заразни. При морбили това отнема около 12 дни. В случай на "Омикрон“ това отнема само четири до пет дни. "Един случай на морбили би причинил 15 случая в рамките на 12 дни. Един случай на "Омикрон“ би довел до други шест на четири дни, 36 случая на осем дни и 216 след 12 дни“, обясни Бхатачария.

В реалния свят новият вариант на коронавируса среща и хора, които са ваксинирани или които вече са били заразени с Covid-19, забавяйки разпространението му. Следователно лекарят вярва, че всеки човек, заразен с омикрон, заразява само трима други индивида, фигура, подобна на тази на оригиналния вирус в китайския град Ухан, който избухна на планета без имунна защита и без мерки за ограничаване. "При настоящите условия прост модел на експоненциален растеж все пак ще покаже 14 милиона души, заразени за 60 дни от един случай, в сравнение със 760 000 с морбили в популация без специфични защити“, предупреди Бхатачария.

"Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които са добре проучени.

Историкът и лекар Антон Еркорека изследва епидемии от миналото и е поразен от разпространението на "Омикрон“. "Това е най-експлозивният и най-бързо разпространяващият се вирус в историята“, заяви той. Еркорека, директор на Баския музей по история на медицината, припомня, че на чумата(14-ти век) и холерата от 19-ти век са били необходими години, за да се разпространят по света. На т. нар. "руски грип“ от 1889 г., който може да е бил причинен от друг коронавирус, са били необходими три месеца, за да обиколи планетата. Това е подобно на времето, отнето от оригиналния вариант на SARS-CoV-2, открит през декември 2019 г. в Ухан и вече световно разпространен до март 2020 г. "Вариантът "Омикрон“ победи този рекорд за разпространение“, каза Еркорека.

Епидемиологът Уилям Ханадж, съдиректор на Центъра за динамика на заразните заболявания в Харвардския университет, е съгласен. ""Омикрон“ със сигурност е най-бързо разпространяващият се вирус сред тези, които сме успели да проучим детайлно“, отбеляза Ханадж. Едно от най-добре проучените огнища на "Омикрон“, парти в Осло, Норвегия с новопристигнал гост от Южна Африка, завърши с най-малко 81 от 117 участници, заразени с варианта.

Безпрецедентното разпространение на "Оикрон“ не подлежи на съмнение, но по-малко ясно е ефектът, който това цунами от случаи ще има върху популациите с висок процент на ваксинация сред най-уязвимите. В Испания почти 100% от хората на 70 и повече години са ваксинирани. "Омикрон“ е способен да заразява ваксинираните хора, но ваксините все още предотвратяват сериозни заболявания, както се потвърждава от скорошно проучване, ръководено от холандския вирусолог Корин Гертсван Кесел от университета "Еразъм“ в Ротердам. Индивидуалният риск е много по-нисък, отколкото при предишни варианти, но при толкова много инфекции ежедневните постъпвания в испанските отделения за интензивно лечение (ICU) вече са половината от тези, регистрирани по време на най-лошия пик на вълната през януари 2021 г., когато на практика никой не е бил ваксиниран.

***

Лондон. Президентът на Русия Владимир Путин създаде криза в Украйна, която оставя на Запада само лоши избори. Досега избягвахме най-лошото, но британското правителство не може да си позволи да си затваря очите за събитията по източната граница на Европа, пише Робърт Дженрик, депутат от Консервативната партия в британския парламент и бивш министър на жилищното строителство на страниците на британския вестник The Daily Telegraph в материал, представен без редакторска намеса и от името на автора.

Путин мобилизира армия в безпрецедентен мащаб: 75% от всички батальонни тактически групи в Русия сега са съсредоточени по границите на Украйна. Неговият ултиматум към НАТО е несериозно дипломатическо усилие да провокира отказа на Запада и да подхранва координираната кампания за дезинформация на Кремъл, чиято същност е, че НАТО по някакъв начин е в настъпление

От гледна точка на Путин, той има стимул да действа сега. Съединените щати са фокусирани върху Китай, така че военната подкрепа за Украйна изглежда малко вероятна. Същевременно голяма част от Европа сега е силно зависима от руския газ – в резултат от десетилетия на зле обмислени енергийни политики – така че не може да си позволи да налага санкции, които биха били най-болезнени за Русия.

Не искам да кажа, че инвазията непременно ще се случи. Всичко това може да бъде умишлен блъф за спечелване на отстъпки от НАТО. В крайна сметка всяка инвазия би нанесла значителни щети на целите на Путин. В допълнение към кървавия, скъп и продължителен конфликт, който ще избухне в Украйна, това несъмнено ще насърчи НАТО да засили присъствието си в Източна Европа – държави, които Путин смята за законно притежание на Русия.

При планирането на следващия ход Путин, разбира се, ще обмисли доста неясните "мащабни последици“, които Г-7 му обеща в случай на нахлуване. Путин е скептичен към подобна реторика. Това ще изисква истинска решителност – не само думи, но и дела.

Но истината е, че такава единна позиция е невъзможна в разцепена Европа. Досега Великобритания беше най-лоялният европейски партньор на Украйна. Задълбочихме икономическото си партньорство и осигурихме военно обучение на 21 000 украински войници чрез операция "Орбитал“.

За да ограничим Русия, трябва да убедим нашите по-скептични европейски приятели да предприемат колективно серия от трудни и конкретни мерки, ако Путин ескалира ситуацията. Координираният отговор на отравянето на Скрипал показва колко ефективна може да бъде Великобритания като обединяваща сила. Набор от строги санкции, които могат да причинят сериозни икономически щети на руската икономика, ясно разгласени, заедно с продажбата на отбранителни оръжия на Украйна - досега блокирана от Германия - трябва да действат като двата стълба, на които трябва да разчита всеки антируски пакет .

Берлин трябва да бъде в центъра на нашите дипломатически усилия. Промяната в германското правителство дава възможност да се изостави катастрофалната енергийна политика, която допринесе за влошаването на сигурността на Украйна. "Северен поток-2“ сложи край на статута на Украйна като транзитна страна (и улесни нахлуването в тази страна), обогати Кремъл и, като направи Европа зависима от руската енергия, ограничи способността ни да действаме. Предотвратяването на пускането в експлоатация на "Северен поток 2“ е най-голямата стъпка, която Европа може да предприеме за укрепване на своята – и нашата – колективна сигурност. Външният министър на Германия Аналена Бербок и министърът на икономиката Робърт Хабек са двама влиятелни хора в коалицията, които споделят възгледите на Великобритания. И трябва да убедим по-скептичния нов германски канцлер Олаф Шолц.

Докато се връщаме към бурната 2021 г., става ясно, че събитията в Афганистан ще бъдат един от онези определящи моменти, които бъдещите поколения ще помнят. Време, когато западната решимост беше изпитана и беше установено, че такава силно липсва. Русия, Китай, Иран и другите ни противници видяха, че САЩ и техните съюзници залитнаха. Нека това послужи като отрезвяващо напомняне за това колко бързо може да се влоши ситуацията и трагичните последици, които могат да възникнат, ако не се фокусираме върху целите си. Ако искаме да следваме положителната и проактивна външна политика, която е в основата на глобалната Великобритания, трябва да можем да се справяме с вътрешни и международни кризи едновременно.

Това е тест за волята и способността ни да работим с нашите съюзници. И скоро ще видим дали сме се справили със задачата.