Триполи. Напрежение и страхове от подновяване на насилието завладяха Либия, след като предвидените за петък президентски избори бяха отложени най-малко с един месец, съобщава The Times.

Решението на Висшата национална избирателна комисия дойде в сряда, след като парламентарна комисия, натоварена с надзора на изборния процес, заяви, че е "невъзможно“ да се проведе първият тур на изборите, както е планирано.

Имаше широко разпространени спорове относно легитимността на изборите и легитимността на кандидатите, включително военачалника маршал Халифа Хафтар и сина на полковник Кадафи, които преди това обсаждаха Триполи.

Преди обявлението, въоръжени бунтовници в Триполи блокираха ключовите пътища и принудиха училищата и университетите да затворят.

***

Лос Анджелис. Населението на Лос Анджелис и Сан Франциско започна да намалява за първи път в историята, пише Le Figaro. Явлението, което започна по време на пандемията, беше потвърдено от последните данни от официалната статистика: според публикувани в петък данни щатът Калифорния загуби 173 хиляди души от 1 юли 2020 г. до 1 юли 2021 г. Отливът на населението засегна както окръг Лос Анджелис (67,5 хиляди от 10 милиона жители), така и девет окръга около залива на Сан Франциско (64 хиляди от 7,7 милиона жители). Тези два географски района са дом на над 44% от 40-те милиона калифорнийци, а жилищният фонд се счита за най-скъпия в страната.

Калифорния е разделена на 10 окръга, всеки с население от най-малко един милион, пише френският вестник. Жителите намаляха в седем от тези окръга, включително Сан Диего, където за първи път в историята на окръга населението намаля с 15 000 души. В същото време нарастване на населението се наблюдава и в други области. Уолтър Шворм, главен демограф към Министерството на финансите на Калифорния, смята, че това преразпределение не е изненадващо: "Хората променят пътя си от дома към работа за тип жилище, което не могат да си позволят в района на залива на Сан Франциско“.

Както припомня изданието, от създаването си през 1859 г. населението на щата Калифорния непрекъснато нараства и бързо изпреварва другите територии в западната част на страната. Това беше подхранено първо от златната треска в Сиера Невада, последвано от развитието на екстензивно земеделие, добив на петрол и накрая от бума в развлекателната индустрия и големите дигитални компании. Тази пролет обаче растежът спря рязко: за първи път в историята си Калифорния загуби едно от местата в Конгреса, тъй като през последното десетилетие нейната демография изостава от другите щати. Сега Калифорния е представена от 52 конгресмени, все още най-голямата делегация в страната.

Сред причините за демографския спад местните власти посочват нисква раждаемост, намаляване на притока на чуждестранни мигранти и повишаване на смъртността от коронавируса. Уолтър Шворм прогнозира, че жителите на Калифорния скоро ще започнат да се увеличават отново и несъмнено ще надминат 40 милиона до средата на десетилетието. Критиците често обвиняват експлозия на престъпност за бягството на жители, както и високата цена на живота в Калифорния: средната цена на еднофамилна къща достига 800 000 долара, което на практика лишава много от възможността да си купят собствен дом и увеличава наемите.

Според републиканския депутат Том Лаки относителният комфорт и безопасност са критични фактори за определяне на стандарта на живот и властите в Калифорния, поне отчасти, са ги поставили под заплаха. Както посочва вестникът, щатът се управлява от демократи, а политическите им съперници постоянно сочат отлива на населението като доказателство, че хората масово бягат заради провежданата политика: много данъци, бюрокрация, престъпност, бездомници, липса на жилища и др.

В същото време ново проучване на групата експерти на California Policy Lab от Калифорнийския университет показва, че проблемът не е, че жителите напускат Калифорния, а че малко американци от други щати решават да се преместят тук. От началото на пандемията броят на новите заселници е намалял рязко с 38%, докато броят на мигрантите в други щати се е увеличил с 12% за същия период, според учени. Експертите виждат тези данни като потвърждение на тенденциите преди пандемията. Така проблемът не е в масовия отлив на населението, а по-скоро в липсата на привлекателност на щата, посочва вестникът.

"Американците вече не мечтаят ли за "златния щат“?“ - пита в заключение Le Figaro. Журналистката Лорън Хеплер от икономическата секция на безпартийното онлайн издание Cal Matters твърди, че "калифорнийската мечта сега се променя“. Така че сега няма да работи, както преди, да се преместиш в Лос Анджелис и да си изкарваш прехраната, като работиш като сервитьорка. Професорът от Калифорнийския университет Майкъл Сторпър от своя страна отбелязва, че "калифорнийската мечта“ не се ограничава до обикновен растеж на населението. "Когато хората казват нещо като "Мечтата свърши“, защото ние не растем (демографски) толкова бързо, колкото Аризона или Тексас, това е като да сравняваме ябълки и портокали“, каза ученият. Според него разликата е, че в другите щати ръстът на населението започва по-късно и е невъзможно постоянно да се поддържат високи демографски показатели.

***

Женева. Глобалната пандемия трябва да приключи следващата година, предвидиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от европейската редакция на Politico.

"2022 г. трябва да бъде краят на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, говорейки в сряда на последния планиран брифинг на организацията за годината относно коронавируса.

Тедрос каза, че вярва, че пандемията ще приключи следващата година, защото две години след ситуацията "ние познаваме вируса много добре и имаме всички инструменти [да се борим с него]“.

Той каза, че прогнозите на СЗО показват, че доставките на ваксини трябва да са достатъчни, за да ваксинират цялото глобално възрастно население и да се дадат бустери на високорискови популации до първото тримесечие на 2022 г.

Големите проблеми, които трябваше да бъдат преодолени, бяха "ефективното прилагане на всички инструменти“ и по-специално "грижата за справедливостта“. "Освен ако не ваксинираме целия свят, не мисля, че можем да сложим край на тази пандемия“, заключи той.

"Притеснението ми е дали имаме издръжливостта да я прекратим“, каза Мария Ван Керкхове, технически ръководител за COVID-19 в Програмата за спешни здравни ситуации на СЗО, добавяйки: "Вярвам, че можем“.

Междувременно СЗО все още следи дали заболяването от Омикрон е толкова тежко, колкото предишните варианти като Делта. Тези данни все още са "несигурни“, каза Ван Керхове.

Докато някои компании вече произвеждат ваксини за варианта Омикрон, Майк Райън от СЗО предупреди, че те може да не са ефективни срещу други циркулиращи щамове.

Сумя Сваминатан, главният учен на СЗО, каза в идеалния случай, че фармацевтичните компании ще изчакат СЗО да декларира към кой вариант да се насочат, по същия начин, както при сезонния грип.

Тя каза, че въз основа на съществуващите данни това вероятно ще бъде версия на вируса, която съдържа свойствата, които го правят по-преносим и по-вирулентен, но това изследване продължава.

***

Берлин. Германският външен министър Аналена Бербок и германският канцлер Олаф Шолц постигнаха споразумение за пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2“. Това заяви тя в интервю за германския седмичник Die Zeit.

"Въпреки че не е тайна, че подхождаме към този въпрос от различни ъгли и федералният канцлер [Олаф Шолц], и аз дадохме да се разбере, че настоящият процес на одобрение прилага законодателството на ЕС в областта на енергетиката“, каза Бербок, отговаряйки на въпросът дали властите на ФРГ имат обща позиция относно пускането на "Северен поток 2“. Тя обаче допълни, че наскоро заверката е била спряна именно поради неуредени някои правни въпроси.

"В нашите политически и икономически интереси е енергията да не се използва като оръжие за дестабилизиране на Европа“, подчерта германският външен министър и добави, че поради тази причина Европейският съюз е преразгледал своята газова директива. "Въпросът за енергийната сигурност също ще играе роля в по-нататъшната оценка [на проекта]“, заключи тя.

Изграждането на газопровода приключи напълно на 10 септември 2021 г. За да бъде пуснат, трябва да получи регистрация на независим транспортен оператор. Такава регистрация е необходима, за да може проектът да отговаря на Газовата директива на ЕС. Сертифицирането вече е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Докато това не се случи, сертифицирането няма да продължи.