Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон преминава през Обединеното кралство, като над 10 000 случая на варианта са потвърдени и много пъти повече вероятно са неоткрити. Въпросът в ума на всички е: Следващите ли сме? - пише европейската редакция на Politico.

Новопоявилият се щам, който е много по-заразен от варианта делта, който доминира в последната вълна на пандемията, заплашва да наруши внимателно организирания консенсус, че животът и пътуванията в ЕС могат да продължат нормално – стига хората да могат да осигурят доказателство, че са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, когато се регистрират на летището и пристигат на местоназначението си.

Започват да се появяват първите признаци, че европейското единство се пропуква в лицето на бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

В по-голямата част от ЕС дигитален сертификат за COVID, качен на смартфон – демонстриращ, че пътник е преминал през пълен курс на ваксинация или се е възстановил от болестта – служи като признато доказателство, че е безопасно да пътувате в 27-членния блок.

Дали това всъщност е така, вече беше поставено под въпрос, тъй като делта причини все по-голям брой "пробивни“ инфекции дори при ваксинирани хора, които сами могат да заразят други. Внезапната поява на Омикрон - за който лабораторните изследвания показват, че е дори по-добър от делта в избягването на защитата от ваксини - направи тези съмнения по-належащи. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предупреди за "приливна вълна“ от инфекции.

Италианският министър на здравеопазването във вторник наложи задължителен отрицателен тест за коронавирус за всички пристигащи пътници от страни от ЕС в допълнение към техните пропуски за COVID, в сила от четвъртък. Португалия и Ирландия вече са въвели подобни ограничения за посетителите от ЕС – решения, които подкопават сертификата за COVID или "зеления“ пропуск.

Очаква се лидерите на срещата на Европейския съвет в четвъртък да демонстрират единство, като се съгласят, че страните трябва да координират пътуванията и да се споразумеят да приложат деветмесечен срок на валидност на сертификатите за ваксини. Тази продължителност обяснява наблюдаваната тенденция ваксинната защита срещу вируса да намалява с течение на времето. Сертификатът може да бъде удължен с бустер.

Според един дипломат от ЕС Франция, Белгия, Естония, Финландия и Нидерландия подкрепят "бърза и навременна ревизия“ на настоящите препоръки на Европейската комисия за пътуване, включително определяне на продължителността на зеления пропуск.

Междувременно Германия вместо това призова за "сдържаност“, като поиска повече време, за да види как се развива Омикрон, преди да бъдат взети решения.

***

Виена. Ситуацията в Източна Европа отдавна не е била толкова напрегната, пише австрийският Der Standard. От няколко седмици Русия предизвиква Украйна, като разполага войски близо до границата й, твърди вестникът. Киев също отговаря с натрупване на въоръжения и в резултат това, което в най-добрия случай би могло да се нарече замразен конфликт, сега заплашва да ескалира в гореща война.

В същото време и двете страни усещат заплахата. Украйна, защото след загубата на Кримския полуостров, тя се страхува "отново да стане жертва на руски териториални претенции“, Русия – защото вижда себе си като цел на "американската агресия“ и счита упоритите амбиции на Киев да се присъедини към НАТО като атака, обяснява вестникът.

В тази деликатна ситуация Европейският съюз не може да си позволи лукса да следи случващото се отдалеч и от време на време да прави повече или по-малко възмутени коментари, пише Der Standard. Тъй като обща външна политика, както е известно и както показа практиката, съществува основно на хартия, ЕС има малко възможности. Можете да упражнявате натиск с помощта на икономически санкции. Вярно е, че според забележката на министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг това е "относително тъпо оръжие“. Но само относително, подчертава авторът на статията.

Ето защо е особено важно, че страните от Г-7 – и това, заедно с партньорите в ЕС (Германия, Франция, Италия), преди всичко САЩ и Великобритания, се договориха за бързо активиране на сериозен санкционен механизъм. Това се случи навреме, преди началото на последната среща на върха на ЕС за годината, която започва в четвъртък. В резултат на това държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС ще могат да демонстрират единство и да заемат ясна позиция.

Политическата и дипломатическата работа обаче трябва да продължи в Нормандския формат – "тази полуофициална контактна група между Русия, Украйна, Франция и Германия“, която беше създадена през 2014 г., обяснява вестникът. Според журналиста на Der Standard обаче са се появили два фактора, които най-накрая обещават движение по този въпрос.

Първо, Германия сега е представена от канцлера Олаф Шолц. Той може да няма опит в този конкретен въпрос, но въпреки това за Москва може да е полезно да знае неговата позиция, която може да се различава от тази на Германия в ерата на Меркел. Второ, Еманюел Макрон също усеща нови възможности: той тепърва започва кампанията си за преизбиране за президент на Франция и следователно се интересува да се представи като силен и способен да решава проблеми. Представянето на Франция като силна страна с цел отвличане на вниманието на населението от вътрешните проблеми не е нов стремеж.

Както се съобщава в статията, френско-германското дуо вече се е обърнало към проблема с Украйна по време на първото посещение на представител на новото германско правителство в Париж и, обръщайки се към Москва, подчертаха важността на ненарушимостта на границите в Европа. В същото време става дума не толкова за власт, колкото за принципи, които са задължителни за всички.

Да действаме убедително в съответствие с тези принципи и в същото време да помогнем за облекчаване на напрежението, тъй като всъщност ЕС не разполага с други инструменти - това ще бъде голямата задача за ЕС през следващите седмици, отбелязва изданието. Силата на Европейските принципи ще бъде поставена пред изпитание и ЕС трябва да докаже капацитета си. Много е заложено на карта за Европа: провал по въпроса с Украйна може да накара Москва да предприеме политически действия срещу балтийските държави. Във всеки случай хората там гледат на Русия със загриженост от десетилетия, заключава Der Standard.

***

Париж. Франция започна да прилага в сряда ново затягане на правилата в борбата срещу Covid-19, което означава, че хората на възраст 65 и повече години ще загубят валидността на здравния си пропуск, освен ако не са си направили трета бустерна ваксина, пише EU Observer.

Covid-паспортът бе въведен през лятото и е задължителен за посещение на всеки ресторант или кафене, пътуване с влак и посещение на културни места като кина или музеи.

***

Берлин. Напрежението между Китай и САЩ и техните съюзници се засили, след като германски военен кораб влезе в Южнокитайско море за първи път от 20 години, пише The Times. Съобщава се, че фрегата "Бавария“ ще премине през морето с крайна спирка в Сингапур. Както отбелязва вестникът, тази стъпка е символ на нов подход, който Берлин ще изповядва при новия канцлер Олаф Шолц – съвместно противопоставяне на "дрънкането с оръжие“ на Китай в региона.

Пътуването на германския кораб се провежда на фона на новите санкции на САЩ срещу Китай, обиколка на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Югоизточна Азия, както и изявления на бившия японски премиер Шиндзо Абе. "Военните приключения, предприети от такива големи икономически играчи като Китай, ще бъдат самоубийство“, каза Абе, цитиран от вестника. Политикът каза още, че не трябва да се позволява на Пекин да провокира съседите си в региона. Освен това Абе добави, че всеки опит за военна агресия от страна на КНР срещу Тайван ще се счита за извънредна ситуация за Япония, което позволява на страната да прилага мерки за колективна отбрана.

Китай смята Тайван за своя територия, припомня The Times. На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон и неговите съюзници в Индо-Тихоокеанския регион ще се противопоставят на агресивните действия на Китай. "Решени сме да гарантираме безопасността на корабоплаването в Южнокитайско море. Ще работим с нашите съюзници и партньори, за да защитим основания на правила ред“, каза Блинкен, цитиран от изданието.