Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц (ГСДП) се обяви против обвързването на сертифицирането на "Северен поток 2“ с усилията за деескалация на кризата в Украйна. "Газопроводът е проект на частния сектор“, цитира националният ежедневник Die Welt думите на Шолц след срещата на върха в Брюксел на държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз.

За въвеждане в експлоатация, спазването на европейското законодателство трябва да бъде изяснено в един аспект. "Властите в Германия решават това доста аполитично“, подчерта политикът от ГСДП. Това е "различен въпрос“ от сегашните усилия за предотвратяване на нарушаване на украинските граници, категоричен бе Шолц.

Тръбопроводът завършен преди седмици. Федералната мрежова агенция взема решение относно издаването на разрешителното за експлоатация. Газопроводът отдавна е критикуван от САЩ, но и от някои страни от ЕС. Те се опасяват, че чрез него ЕС ще стане твърде зависим от Русия за енергийни доставки.

На срещата си върха ЕС единодушно заплаши Русия с отговор в случай на нападение срещу Украйна. В съвместно изявление на държавните и правителствените ръководители бе подчертано, че Русия трябва незабавно да отслаби напрежението, причинено от разполагането на войски на границата с Украйна и агресивната реторика. Всяка по-нататъшна военна агресия ще има "огромни последици и високи разходи“.

Дискусия за ядрената енергетика

Шолц също омаловажи продължилия месеци дебат за класифицирането на ядрената енергия като екологична технология. "Въпросът е напълно надценен“, каза Шолц на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон. "Става дума за оценка на дейността на компаниите – важно за тези, които искат да инвестират пари“.

Интензивността на дебата показва, че инвестирането на средства е важна тема, каза Шолц. В крайна сметка обаче отделните държави решават кой път искат да поемат по отношение на изграждането на бъдеще без вредни емисии.

В основата на изявленията му е дискусия, която се води от месеци за т.нар. таксономия на ЕС, която има за цел да класифицира кои области на икономиката се считат за екологични. Гражданите и инвеститорите трябва да получават ясна информация за устойчивите финансови продукти.

Франция произвежда голяма част от електроенергията си в атомни електроцентрали и затова иска да включи ядрената енергия в таксономията, Германия досега беше против. "Имаме различни модели на производство на електроенергия“, каза Макрон. Трябва да се намери решение за таксономията, което да позволи на двете страни да насочват частни пари в своите индустрии.

Германия и Франция водят интензивни преговори за таксономията, включително с Комисията на ЕС, която отговаря за нея, отбеляза още Шолц. Очаква се властта в Брюксел да представи т. нар. делегиран акт следващата седмица, който най-накрая ще изясни въпроса. Смята се, че е вероятно определени газови и атомни електроцентрали да бъдат включени в таксономията - поне временно.

***

Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и новият германски канцлер Олаф Шолц се противопоставиха на въвеждането на задължителни PCR-тестове за коронавирус за пътуване между страните от Европейския съюз – изискване, което Италия въведе по-рано тази седмица, отбелязва изданието Politico в редакцията си за Стария континент.

"Свободата на движение в Европа е важна“, каза Шолц. Макрон на свой ред допълни, че е против въвеждането на тестове в допълнение към вече наложения задължителен сертификат ваксинация за пътниците, "защото сме привързани към доброто функциониране на вътрешния пазар“.

Франция наскоро наложи изискване за тестване на пътници от страни извън ЕС като Обединеното кралство поради разпространението на новия щам на коронавируса "Омикрон“. Но Макрон каза, че Франция няма да направи същото за страните от ЕС.

"В момента, в който даден вариант е в една от европейските страни, той се разпространява много бързо в други“, отбеляза френският президент.

***

Лондон. Обединеното кралство и Австралия сключиха споразумение за свободна търговия. Церемонията по подписването на документа се състоя в четвъртък вечерта във виртуален формат, съобщава британският национален ежедневник The Guardian, като се позовава на Министерството на външната търговия на Обединеното кралство.

"Търговското споразумение между Обединеното кралство и Австралия бележи знаков момент за исторически важните отношения между нашите страни, които са членове на Общността на нациите. Това споразумение е изградено с мисъл за силните страни на Обединеното кралство и в интерес на бизнеса и потребителите, и ще ни помогне да подобрим стандарта на живот в цялата страна. Ще продължим да работим заедно, за да отговорим на предизвикателствата на глобалната търговия и изменението на климата и в светлината на предстоящите технологични промени“, каза британският министър на външната търговия Ан-Мари Тревелиян.

Според думите й подписаното споразумение - първото подобно за Лондон след излизането му от структурите на Европейския съюз, е "само началото“, което показва колко "големи възможности“ има Великобритания за укрепване на търговските отношения с други държави на фона на Брекзит. По-рано британски министри изразиха надежда, че споразумението ще позволи на кралството да ускори процедурата за присъединяване към Транстихоокеанското партньорство, което освен Австралия включва още Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу , Сингапур, Чили и Япония.

Отбелязва се, че в резултат на сделката британските компании ще могат да участват в търгове за доставка на различни стоки или услуги в публичния сектор на Австралия, където се сключват договори на стойност 10 милиарда британски лири годишно. Освен това британците на възраст между 18 и 35 години, които идват в Австралия по работа или за пътуване, ще могат да останат в страната за период от три години без виза.

Според оценките на британските власти търговията между страните след подписването на сделката ще нарасне с 53%, но БВП на кралството в дългосрочен план едва ли ще усети ефекта от споразумението, тъй като ще се увеличи само с 0,02% . Това е така, защото на Австралия се падат само 1,7% от общия износ на Обединеното кралство и 0,7% от неговия внос, а търговските мита, които съществуваха между страните, бяха незначителни.

***

Брюксел. Ръстът в еврозоната през декември се оказа по-нисък от очакваното заради новите ограничения, въведени заради разпространението на щама "Омикрон“ на коронавируса, който възпрепятства възстановяването в доминиращата индустрия на услугите в страните от Блока, отбелязва EU Observer.

В германския частен сектор растежът се изпари, тъй като ограниченията удариха сериозно сектора на услугите в най-голямата икономика в Европа. Във Франция - единствената друга страна в Общността, която отчиташе добри данни - ограниченията също засегнаха хотелиерските и туристически компании.

***

Копенхаген. Ваксината срещу COVID-19 на Moderna крие малък риск от сърдечни проблеми, но без сериозни последствия, показва проучване, проведено сред цялото население на Дания. Резултатите от изследването, публикувано в British Medical Journal (BMJ), също отчита сърдечни рискове, свързани с ваксината Pfizer, но само при жени, отбелязва френският вестник Le Figaro.

"Ваксинацията с (Moderna) е свързана с по-висок риск от миокардит или перикардит при датчани, предимно на възраст 12-39 години“ , обобщават авторите.

Миокардит и перикардит са възпаления на сърцето. Първото засяга миокарда, основнит сърдечен мускул, а вторият - перикарда, мембраната, която обгражда сърцето. Тези заключения са в съответствие с предишни проучвания, които накараха няколко здравни власти, включително тези във Франция и Дания, да преустановят употребата на ваксината Moderna сред по-младите. Исландия дори забрани прилагането й като цяло. Изследването е първото по рода си, извършено сред населението на цяла една страна, като Дания е начело в събирането и използването на данни за общественото здраве.

Според изследването рисковете от миокардит/перикардит изглеждат три до четири пъти по-високи при използвалите Moderna през месеца след ваксинацията, отколкото при ваксинираните с Pfizer/BioNTech. Що се отнася до последната, "той не е свързан с по-висок риск от миокардит или перикардит, освен при жените“, отбелязват изследователите, признавайки, че са изненадани от това заключение. Във всеки случай заключенията са, че тези сърдечни проблеми остават редки, включително и при ваксинираните с Moderna под 40 години, тъй като само при около 0,005% са регистрирани проблеми. Важно е да се отбележи, че те са били предимно леки и не са наблюдавани смърт или спиране на сърцето при ваксинирани с миокардит или перикардит.

***