Мащабът на четвъртата вълна на коронавируса в Германия ще стане ясен едва след няколко месеца – през следващата пролет. Това предупреди директорът на института "Роберт Кох“ Лотар Вилер, съобщава германското издание Der Spiegel.

"До пролетта няма да знаем колко лоша всъщност е тази четвърта вълна“, алармира Вилер. Съгласно думите му едва след няколко месеца изследванията за кръводаряване или представителните проби от населението ще покажат колко висок е делът на хората, които вече са развили антитела срещу коронавируса – било то чрез ваксинация или след инфекция. По този начин, наред с други неща, може да се оцени по-добре степента на неоткритите случаи, обясни експертът.

Вилер също така заяви: "Най-доброто нещо би било, ако всеки, който може да бъде ваксиниран, го направи. Тогава все още ще имаме този вирус, но делът на хората, които са сериозно болни през следващата зима, ще бъде много по-нисък“.

През последното денонощие институтът регистрира 446 нови смъртни случая, свързани с коронавируса - значително повече в сравнение с предходната седмица, когато бе съобщено за 335. Седемдневната заболеваемост в цялата страна отново спадна. Според "Роберт Кох“ стойността на новите инфекции на 100 000 жители е 442,9. Най-високото ниво от 452,4 беше достигнато в понеделник. Във вторник стойността беше малко под 452.2, а преди седмица - 404,5 (предходен месец: 118,0).

Здравните власти в Германия също съобщиха за 67 186 нови инфекции в рамките на един ден. Точно преди седмица е имало 66 884 заразени.

"Роберт Кох“ е преброил 5 903 999 открити инфекции със Sars-CoV-2 от началото на пандемията. Възстановилите се са 4 937 600. Броят на хората, починали с или с доказана инфекция със Sars-CoV-2, нарасна до 101 790.

***

Лондон. Директорът на британската служба за външно разузнаване (МИ6) Ричард Мур предупреди, че Китай провежда мащабни операции срещу Обединеното кралство и неговите съюзници и чрез износ на технологии за наблюдение се опитва да разшири "мрежата от авторитарен контрол в цялата планета“. Мур също така призова съюзниците на Лондон да се изправят срещу "целия спектър“ от заплахи от Русия и да не правят "асиметрични отстъпки“, съобщава електронното издание на столичния вестник The London Evening Standard.

В първата реч след встъпването си в длъжност, изнесена в Международния институт за стратегически изследвания, Мур отбеляза, че Китай и неговите офанзивни действия в момента са "най-висок приоритет“ за MИ6. Той предупреди, че всяко "погрешно изчисление“ на прекалено уверения Пекин по въпрос като Тайван може да се превърне в "сериозна заплаха“ за световния мир.

Според ръководителя на MИ6 китайското разузнаване е насочено към лица, работещи в правителствени агенции и области, които представляват интерес за Пекин. КНР може да се стреми да открадне технологии, да раздели общественото мнение и вземането на политически решения и да упражнява "неправомерно влияние“ върху китайската диаспора в чужбина. "Сега, когато силата на Китай и желанието му да я демонстрира нарастват, се извършват размествания на тектонските плочи“, предупреди Мур.

Ръководителят на МИ6 също така обърна внимание на факта, че Китай не само е разработил своите технологии за "полицейска държава“ за контрол на собствения си народ, но и ги изнася за други авторитарни режими. "Тревожно е, че Китай все повече изнася тези технологии за контрол и наблюдение на други правителства, разширявайки мрежата за авторитарен контрол в цялата планета“, отбеляза Мур.

"Единственият най-висок приоритет за MИ6 е да се адаптира към света, засегнат от възхода на Китай. Като тайна разузнавателна служба, ние трябва да можем да работим незабелязано в присъствието на мрежи за наблюдение по целия свят“, добави Мур.

Освен за Китай, директорът на МИ6 говори и за Русия. Важно е западните страни да се изправят срещу "пълния спектър“ от заплахи от Москва - от "санкционирани от държавата атаки“ като отравянето в Солсбъри до използването на политически марионетки за подкопаване на стабилността на Балканите. "Нито една страна в Европа или извън нея не трябва да се съблазнява от идеята, че асиметричните отстъпки към Русия може да променят нейното поведение към по-добро... Москва не трябва да се съмнява, че нашите съюзници подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, включително Крим“, обобщи Мур.

Ръководителят на МИ6 коментира и ситуацията в Афганистан, като отбеляза, че не трябва да се позволява на големи международни терористични групи отново да използват страната като своя основна база. Докато службата провежда свои собствени операции в Афганистан, Мур каза, че неговата агенция също е в контакт с талибаните, като тества готовността им да сътрудничат.

***

Брюксел. Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали изготви вътрешно ръководство за "приобщаваща комуникация“ за членовете на Европейската комисия, което ще помогне за борбата с "вкоренените стереотипи“ в речта на политиците, пише френското седмично издание Valeurs actuelles, като се позовава на статия в италианския вестник Il Giornale. Новите препоръки забраняват използването на мъжки род "по подразбиране“, препратките към християнството в имената на празниците, както и да се говори за "колонизация“ на Марс поради негативни асоциации с миналото.

Препоръките на Дали са предназначени да "отразят етническото разнообразие“ и да се борят с "дълбоко вкоренените стереотипи в поведението на индивидите и общностите“.

Според изданието, новите правила забраняват използването на редица изрази, които са признати за дискриминационни по отношение на пола, сексуалната ориентация, етническата принадлежност и културата. Като цяло този подход предполага, че човек не може да бъде идентифициран с неговите характеристики, в противен случай се предлага това да се направи по необиден начин. Така използването на мъжкия род "по подразбиране“ вече е забранено, а обръщението "дами и господа“ ще бъде заменено от "скъпи колеги“. Също така използването на термини с посочване на рода, е напълно изключено. В статията се отбелязва, че ръководството е написано на английски, така че някои от насоките не са подходящи за други езици.



Новите правила предвиждат, че говорещият никога не трябва да "предполага" каква е сексуалната ориентация или дори пола на неговия събеседник. Освен това, според получените насоки, препратките към християнската култура се правят "въз основа на принципа, че всички хора са християни“. За да се борят с тези предразсъдъци, авторите на документа препоръчват да изоставим споменаването на Рождество и вместо това да говорим за "празници“, а също и да не включваме такива християнски имена като Мария и Жан (Йоан).



Отрицателни конотации бяха открити и в израза "колонизация на Марс“, защото той напомня за ерата на колониализма. Вместо това се препоръчва изразът "изпращането на хора на Марс“.

Депутатите се съветват да дадат предпочитание на "изпращането на хора на Марс“. В същото време на Земята се насърчава "положителната дискриминация“: например трябва да се създават работни групи от представители на двата пола, а хора от различен етнос трябва да бъдат канени на различни събития или официални фотосесии.



В заключение Valeures actuelles припомня, че Хелена Дали вече беше критикувана по време на противоречивата кампания "Свобода в хиджаб“, към която еврокомисарят привлече ислямистки асоциации.

***

Варшава. Президентът на Полша Анджей Дуда подписа закон, който ограничава достъпа на външни лица - включително благотворителни организации и журналисти - до границата с Беларус, докато страната се бори с мигрантската криза, съобщава EU Observer, като се позовава на медийни доклада.

Законът е удар за опозиционните партии, които се застъпваха за неограничен достъп на медиите, поправка, одобрена от горната камара на парламента миналия петък, но отхвърлена от долната камара.

На основа приетия във вторник законов акт министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински наложи тримесечна забрана за престой на външни лица в зоната, граничеща с Беларус, където е в сила извънредно положение заради мигрантите.

***