Лондон. Великобритания ще премести основната тренировъчна база на Кралската армия от Канада в Оман, за да реагира по-бързо на възможни въоръжени конфликти в Европа и Близкия изток. Това съобщи във вторник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници от британското министерство на отбраната.

Според тях британското правителство планира да открие нов учебен център в близост до пристанищния град Рас ал-Дакм в източен Оман, където ще се извършват маневри с участието на танкове и други видове бронирана техника. Както отбелязва вестникът, Лондон е готов да предприеме тази стъпка, за да увеличи скоростта на реакция на вероятни кризисни ситуации в региона, да изрази подкрепа на такива съюзни държави като Украйна и Бахрейн, да изпрати своеобразен предупредителен сигнал към Иран и други враждебни държави, както и да демонстрира военните си разработки с цел повишаване на интереса към тях от страна на потенциални клиенти.

"Ако имате само 148 танка и 22 от тях са в Канада, тогава тези 22 танка не могат да бъдат използвани незабавно. Ако се намират в Полша или Рас ал-Дакме, тогава можете да разчитате на тях, като ги използвате за целите на сдържането“, цитира вестникът думите на източник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Предполага се, че министърът на отбраната на кралството Бен Уолъс ще обяви официално намерението си за откриване на нова база в Оман по-късно тази седмица.

В същото време изданието уточнява, че тренировъчната база Съфийлд в провинция Алберта в Западна Канада няма да бъде затворена до 2023 г. във връзка с вече планираните учения за големи танкове за следващите две години. От 1972 г. Великобритания провежда учения в тази база, която обхваща площ от 2,7 квадратни метра, което е седем пъти повече от площта на най-големия полигон в Обединеното кралство близо до английския град Солсбъри. The Daily Telegraph подчертава, че Съфийлд редовно е домакин на учения с участието на над 1000 единици военна техника, включително танкове и хеликоптери. Според вестника около 400 британски войници постоянно пребивават в тази база.

***

Пекин/Париж. Раждаемостта в Китай се срина миналата година, падайки до най-ниското си ниво от повече от 40 години, въпреки усилията на комунистическия режим да стимулира семействата да отглеждат повече деца, пише Le Figaro.

Въпреки че позволи на китайците през 2016 г. да имат две деца, а след това три тази година, Пекин е изправен пред риск страната да влезе в спирала на застаряване на населението и намаляване на броя на работещите хора. Въпреки епидемията от Covid-19, която затвори милиони двойки в домовете им в началото на 2020 г., раждаемостта спадна рязко миналата година, падайки до 8,52 раждания на 1000 жители, според Статистическия годишник от 2021. Това е най-ниският показател от първото публикуване на доклада 1978 г.

През 2019 г. раждаемостта все още е 10,41 раждания на 1000 жители. Изглежда, че стимулите на властите имат малък ефект върху домакинствата, изправени пред нарастващите разходи за живот, особено образование и жилище. Броят на браковете също падна през миналата година до най-ниското ниво от 17 години, като само 8,14 милиона двойки се венчаха.

Броят на разводите също спадна за първи път от повече от 30 години, след като в началото на 2020 г. беше наложен период за размисъл от един месец на двойките, които искат да се разделят.

Китайската статистика понякога предизвиква съмнения. Агенцията Bloomberg изчисли, че броят на ражданията е намален с 11,6 милиона между 2000 и 2010 г. с оглед на разликите между годишните данни на Националното статистическо бюро и резултатите от десетгодишните преброявания, отбелязва Le Figaro.

***

Берлин. "Живеем в изкривен от коронавируса свят“, пише германското списание Focus. Докато едни живеят в постоянен страх, други празнуват карнавали и устройват празненства.

Държавите, които бяха най-често критикувани за пандемията, сега имат най-ниски нива на заболеваемост. Затова подготовката за карнавала вече е в разгара си в Бразилия, а Стокхолм се готви да отвори коледни базари, където можете да отидете без маска и сертификати за ваксинация.

"Картата на света на covid е обърната с главата надолу, поне от гледна точка на тези в Германия, които смятаха, че нещата вървят добре в собствената им страна и много зле на други места като Бразилия и Швеция“, отбелязва в статията Оливер Щок.

Трезвите изчисления сега ни позволяват да направим противоположните изводи: в Бразилия, която бе обект на постоянни критики за политиката си по отношение на коронавируса, заболеваемостта през почивните дни е била 27 случая на 100 хиляди жители - и това въпреки факта, че процентът на напълно ваксинирани хора не е особено висок - само 60%. Въпреки това нищо не пречи на карнавала в Рио.

В Швеция картината е подобна: средният брой на заразените е 62 нови случая, процентът на ваксинация е малко под 70%. Така че нищо не пречи на откриването на традиционния коледен базар в историческия стар град на Стокхолм.

Както отбелязва вестникът, в Германия, където се регистрират средно 373 случая на инфекция, ситуацията е много по-лоша: коледните базари и празничните паради се отменят един след друг.

Междувременно преди година оживеният Рио де Жанейро беше град-призрак: улиците бяха празни, карнавалът, символизиращ радостта от живота, беше отменен. Сега обаче животът се завръща тук в целия си блясък: градската администрация съобщи, че този път ще се проведат над 500 улични карнавални шествия, които ще съберат стотици хиляди хора.

Според медийния портал Brasil de Fato 90% от хората над 18 години в страната имат пълен имунитет. Освен това големите градове в Бразилия – и това е една от причините за ниските нива на заболеваемост – имат висок процент на ваксинация. Това работи, подчертава Focus: Последният пациент в специална болница за пациенти с коронавирус в Рио де Жанейро беше изписан миналата седмица. Сао Пауло, един от най-големите градове в света, не отчете смъртни случаи от коронавирус през почивните дни за първи път от много време.

Както се отбелязва в статията, това се превърна в сензация, като се има предвид над 610 хиляди смъртни случая от коронавирус по време на епидемията в Бразилия. Делът на тези, които първо са се разболели и след това са починали, е 2,8%. Въпреки това броят на смъртните случаи и новите инфекции сега е на същото ниво като в началото на пандемията, въпреки факта, че президентът на страната все още е скептичен по отношение на ваксинациите. Жаир Болсонаро е един от възстановените и затова смята, че ваксинацията не трябва да е задължителна.

Причината за ниските нива на заболеваемост е не само, че през последните месеци вирусът бушува повече тук, отколкото в други страни, в резултат на което много се възстановиха и изградиха имунитет, но и че Бразилия наближава разгара на лятото, когато инфекциите традиционно са в упадък... Междувременно Бразилия също прави реваксинации на всички хора на възраст над 18 години. "Пет месеца след втората доза всеки може да посети отново центъра за ваксинация“, каза бразилският министър на здравеопазването Марсело Кейрога.

Сега бразилците гледат с удивление на много по-богатата Европа, където освен това е изобретена една от най-ефективните ваксини. Те не могат да разберат защо Германия или Австрия са в толкова тежко положение. Самите бразилци са оптимисти. През следващите няколко седмици карнавалът ще се завърне по улиците на Рио и ще помогне на хората да се освободят от депресията, след като дълго време бяха затворени между четири стени.

Подобри се ситуацията и в Швеция, на която германците винаги са гледали с подозрение поради мекия курс към коронавируса. В страна с население от около 10,2 милиона души само около 30 пациенти с коронавирус се нуждаят от интензивни грижи. Показателите остават ниски от лятото. Това не е свързано с процента на ваксиниране, който е малко под 69% и е приблизително същият като в Германия. Въпреки това, в Швеция, както и в Бразилия, броят на хората, които вече са се заразили с коронавирус по-рано, е почти два пъти по-висок от този в Германия.

Благодарение на по-напредналата здравна система в сравнение с Бразилия, в Швеция са починали значително по-малко заразени, пише немското списание. Така нареченият коефициент на смъртност в страната е 1,3%, което е значително по-ниска от тази в Германия, където е 1,9%. От края на септември Швеция отмени всички мерки и ограничения, свързани с коронавируса. Всеки може да влезе в клубовете, кината, баровете и ресторантите. Не се събират лични данни, няма увеличено разстояние между масите и все още не се изисква представяне на сертификат за ваксинация.

Тези примери показват, че стадният имунитет е решаващ фактор за преодоляване на кризата, заключава германският журналист. Въпреки това, много критикуваният главен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел не смята това за подходяща концепция: "Стремежът към стаден имунитет няма етично или друго оправдание. Дори ако ходът на заболяването не е толкова тежък при по-младите хора и те умират по-рядко, това все пак може да се случи“.

Той препоръчва ваксинацията. "Сега трябва да ваксинираме възможно най-много хора. Това важи особено за най-уязвимите слоеве от населението. Това е единственият начин да се постави пандемията под контрол“, каза Тегнел. - Всички други мерки може да помогнат малко. Но истинската разлика е във ваксинациите“.

***

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че четвъртата вълна на COVID-19, която връхлита Европа, е "пандемия на неваксинираните“ и призова хората да си поставят бустерна доза, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки пред пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, фон дер Лайен посочи големи и тревожни различия в нивата на ваксинация в различните страни-членки на ЕС. В България малко повече от 29 процента от възрастните са напълно ваксинирани, в сравнение с над 90 процента от възрастните в Португалия и Ирландия.

"Натискът на пандемията не е приключил“, каза фон дер Лайен пред парламента. "Днес сме в по-добра ситуация благодарение на наличието на ваксини, които предпазват“.

Но въпреки тази наличност, отбеляза тя, много хора остават неваксинирани. И тези хора са изложени на много по-висок риск да се разболеят сериозно и да бъдат хоспитализирани.

"В повечето страни леглата за интензивно лечение се запълват или от хора, които не са били ваксинирани, или са били само частично ваксинирани“, каза тя.

"Така че има много ясна връзка“, добави тя. "Ако погледнем страни като Португалия или Испания, например, в които 80 до 90 процента от възрастните са ваксинирани, рискът от смърт от COVID през първите седмици на ноември е до 30 пъти по-нисък, отколкото в страните с най-ниските нива на ваксинация“.

Фон дер Лайен, която е обучен лекар, каза, че няма съмнение, че тези, които не са ваксинирани, представляват огромното мнозинство от хоспитализациите и смъртните случаи в настоящата вълна. "Ако погледна нивата на смъртност и инциденти“, каза тя, "това, което виждаме сега, е, че имаме пандемия на неваксинираните. Така че да продължим ваксинацията остава нашият основен приоритет“.

Председателят на Комисията призова националните столици да засилят обхвата си.

"Трябва да разберем по-добре защо някои хора не са ваксинирани“, каза тя. "Трябва да предоставим ясна информация. Трябва да достигнем до хората във всеки град и да ги убедим да се ваксинират. На всичкото отгоре имаме нужда от бустери за тези, които вече са били ваксинирани“.

На този фронт тя каза, че последният договор на Комисията за закупуване на 1,8 милиарда дози ваксини BioNTech/Pfizer ще бъде достатъчен за целия континент.

"Всички държави-членки са страни по този договор“, каза тя. "Нека продължим да следваме науката“.

Дори с бустери, каза тя, са необходими изисквания за социално дистанциране и маска.

"Знам много добре, че много от нас наистина се уморяват“, каза тя. "Но не трябва да забравяме едно нещо: в Европейския съюз миналата седмица средно 1600 души умираха всеки ден от COVID, 1600 души умираха ден след ден... следователно, ваксинацията и хигиенните мерки са акт на солидарност. И те спасяват животи“.