Полша и Люксембург са единствените страни от ЕС, които ще имат дипломатически представители на откриването на зимните Олимпийски игри в Пекин, които Русия и Китай използват, за да демонстрират все по-близките си отношения, информира EU Observer.

Полският президент Анджей Дуда и великият херцог на Люксембург Анри бяха единствените високопоставени гости от ЕС, които трябваше да присъстват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в петък, потвърдиха от посолството на ЕС на Китай.

***

Париж. Президентските избори във Франция, които ще се проведат през април 2022 г., може да са последните в кариерата на кандидата на "Националното обединение“ Марин Льо Пен. Това заяви политикът в интервю за вестник Le Figaro, публикувано в броя в петък.

"Не искам да се кандидатирам за президент шест пъти. Искам да спечеля този“, заяви политикът. В същото време тя добави, че независимо от резултатите от вота, тя ще остане в политиката.

Льо Пен призна, че е "уморена от шума и яростта“ и сега се бори за "ефективност и спокойствие“. Тя увери, че се опитва да се измъкне от постоянни спорове, шокиращи изявления, тъй като "ситуацията в страната е по-опасна от всякога“ и според нея в хода на кампанията французите ще се пресиятят от действия, които "по-скоро приличат на зрелище, отколкото на реален политически проект“. Тя увери, че е разработила икономическата част от президентската си програма и възнамерява да се бори активно срещу имиграцията и разпространението на радикалния ислямизъм в страната.

Лидерът на "Националното обединение“ обеща да удвои помощите за семейства с един родител (от 116 евро на 230 евро на месец), а също така обяви намерението си да води политика за стимулиране на раждаемостта. Според нея Франция в това отношение може да се поучи от опита на Унгария, като въведе безлихвени държавни заеми за млади семейства в размер до 100 000 евро за срок от 15 години. "Семейните надбавки трябва да насърчават френските деца и трябва да бъдат запазени за френски семейства“, каза тя.

Марин Льо Пен се кандидатира два пъти за президент на Франция, като първо се кандидатира за Националния фронт (сега Rally National) вместо баща си Жан-Мари льо Пен през 2012 г. Тогава тя зае третото място на първия тур, докато тогава действащият държавен глава Никола Саркози и кандидатът на Социалистическата партия Франсоа Оланд влязоха във втория тур. През 2017 г. тя зае второ място в първия кръг, но във втория загуби от бившия министър на икономиката Еманюел Макрон.

***

Париж. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не очаква трудности с доставките на газ в Европа, тъй като "Газпром“ изпълнява договорните си задължения.

"Не е задължително, докато Газпром и Русия спазват обещанията си за доставките на газ. Но трябва да се запитаме какво ще се случи, ако Русия засили агресивното си поведение спрямо Украйна“, отговори тя на въпроса дали ЕС е заплашен от проблеми с доставките на газ , в съвместно интервю с Les Echos и Handelsblatt в петък.

Освен това Фон дер Лайен заяви, че от действията на Русия зависи пускането на газопровода "Северен поток 2“.

"В тази остра криза всичко ще зависи от позицията на Русия. <...> Руската федерация оказва военен натиск върху Украйна и използва газа като лост върху нас [ЕС]. Следователно "Северен поток 2“ не може да бъде изключен от списъкът със санкциите, това е съвсем ясно“, отбеляза председателят на ЕК.

Освен това, по повод евентуалните санкции срещу Русия при евентуално нехно нахлуване в Украйна, Европейската комисия е подготвила широк пакет от икономически и финансови санкции, които включват мерки срещу лица от обкръжението на Путин.

"Ние подготвихме мощен и мащабен пакет от финансови и икономически санкции. Той се простира от ограничаване на достъпа до чужд капитал до контролиране на износа на технолохични продукти. Тези ограничения допълнително ще отслабят руската икономика“, заяви фон дер Лайен. "Разбира се, обкръжението и олигарсите на Путин може да пострадат много – от една страна, поради включването в списъка на личните санкции, но преди всичко във връзка с финансовите и икономически санкции, които подготвяме“, добави тя.

Отговаряйки на въпроса дали ЕС е готов да наложи санкции лично срещу Путин в случай на изостряне на конфликта за Украйна, фон дер Лайен каза: "Всичко е в ръцете на Русия, ще видим как ще се развие ситуацията“.

Ръководителят на Европейската комисия също така призна, че ограниченията могат да засегнат населението на Русия. "Санкциите са много целенасочени, но, разбира се, винаги има непряко въздействие. Следователно руският народ трябва да има силен интерес правителството му да търси решения на масата за преговори и изтегляне на войските [от границата с Украйна]“, заяви още фон дер Лейен.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха твърдения за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Руската федерация не представлява заплаха за никого.

Редица западни медии съобщиха, че в случай на хипотетична руска инвазия в Украйна, ЕС е готов да предприеме строги санкции срещу Москва. При такъв сценарий Брюксел признава, че Русия може да намали доставките на газ за ЕС в отговор, което заплашва с енергийна криза в Европа.