Борис Джонсън предупреди Русия, че ще бъде изправена пред санкции в момента, в който "първият руски войник“ стъпи на украинска територия, пише британският вестник The Times.

Говорейки по време на посещение в Киев, където проведе разговори с президента на Украйна Владимир Зеленски, Джонсън обвини президента Путин, че се опитва да "преначертае картата на сигурността на Европа“, добавяйки, че континентът се намира в "критичен“ момент.

В първите си коментари за противопоставянето със Запада за Украйна от повече от месец Путин каза, че САЩ се опитват да подтикнат Русия към война като извинение за налагането на по-строги санкции на Москва.

Руският президент, който ще разговаря с Джонсън по телефона, заяви, че крайната цел на Вашингтон е да възпрепятства развитието на страната му и че използва Украйна като "инструмент“.

"(Съединените щати) биха могли да ни въвлекат в някакъв въоръжен конфликт и да принудят съюзниците си в Европа да наложат същите строги санкции, за които САЩ говорят сега“, каза Путин.

Джонсън каза на пресконференцията в Киев, че вярва, че е "все още възможно“ Русия да се отдръпне от ръба, но предупреди, че заплахата от конфликт представлява "ясна и настояща опасност“.

Той каза, че ако се стигне до инвазия, това ще бъде "катастрофа“ и ще има "автоматичност“ в прилагането на санкциите.

Очаква се конкретни пакети от санкции да ударят руските олигарси, които са във или близо до вътрешния кръг на Кремъл, "и те ще бъдат въведени в момента, в който първият руски войник стъпи на украинска територия“, каза Джонсън.

"Жизненоважно е в Москва да разберат, че ще има автоматизъм в начина, по който прилагаме тези санкции, така че в момента, в който има нахлуване в суверенна украинска територия, те ще се приложат. Той предупреди, че този конфликт ще има висока цена за Русия.

"Украинската армия ще се бие. Те ще окажат много, много, много яростна и кървава съпротива и мисля, че родителите, майките в Русия трябва да се замислят върху този факт“, каза той.

Зеленски каза, че украинската армия се е променила значително през последните няколко години и украинците "ще се бият до самия край“.

Той предупреди: "Това няма да бъде война между Украйна и Русия; това ще бъде европейска война, една пълноценна война." В съвместно изявление Джонсън и Зеленски заявиха, че е "право на всеки украинец сам да определя бъдещето си“. Те предупредиха, че това "ще бъде огромна стратегическа грешка и ще има сериозни хуманитарни последици“ и се съгласиха да работят заедно за укрепване на сигурността и способността на Украйна да се защитава.

Премиерът на Великобритания вече обяви 88 милиона британски лири ново финансиране, за да подпомогне усилията за изграждане на защитата на Украйна и намаляване на зависимостта от руските енергийни доставки. Министерството на отбраната също е изпратило в страната хиляди преносими противотанкови ракетни системи, както и войски за обучение на украинските сили как да ги използват.

Същевременно говорейки в Хърватия, Бен Уолъс, министърът на отбраната на Великобритания, който е на обиколка в европейските столици, за да стимулира подкрепата за твърд отговор срещу Русия, каза, че струпването на силите на Москва близо до Украйна и в Беларус продължава да се увеличава, добавяйки: "Това е много сериозна причина за безпокойство."

Когато Джонсън говори с Путин, се смята, че той отново ще призове президента на Русия за деескалация. Планираното обаждане в понеделник трябваше да бъде пренасрочено, когато Джонсън беше принуден да се защитава в парламента заради обвиненията за нерегламентирани партита в неговата резиденция

След критики относно пренасрочването на разговора, официалният говорител на премиера каза, че Джонсън "в голяма степен оглавява международния отговор (на руската военна ескалация край Украйна)“.

***

Лондон. Британската фрегата Тип 23 "Аргайл“ ескортира два руски военни кораба "Стойкий" и "Сообразительний", минаващи през Ламанша. Ескортирането на руски кораби е "честа практика", каза говорител на британското министерство на отбраната, цитиран от британския вестник Daily Mirror.

"Като част от обединени действия с нашите съюзници, Кралският флот наблюдава присъствието на руски военни кораби, докато преминават през Ламанша“, каза офицерът.

Както беше съобщено по-рано, отряд бойни кораби на Балтийския флот, състоящ се от корветите " Стойкий“ и "Сообразительний", е напуснал пристанището Балтийск за далечно плаване. Според отдела за информационно осигуряване на Балтийския флот основните задачи на кампанията са "участието на корабите във военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов, както и осигуряване на военноморско присъствие и демонстриране на Андреевския флаг (знамето на руските ВМС) в различни региони на Световния океан“.

***

Мадрид. Испанският вестник El País публикува в сряда пълния текст на поверителния отговор на САЩ и НАТО на предложенията за сигурност на Русия.

Според изданието става дума за два документа на английски: отговорът на Алианса на четири страници и отговорът на Вашингтон на пет страници. Текстовете съдържат разпоредби, които под една или друга форма вече са казани от западната страна на официално ниво или са се появили в западните медии с позоваване на източници.

Американската страна е поискал да не се публикуват клаузите на отговора, изпратен на Руската федерация, и Москва се съгласи с това изискване. Въпреки това, както отбеляза руският външен министър Сергей Лавров, съдържанието на предложенията на САЩ скоро ще стане известно на широката общественост, тъй като са били обсъдени с всички съюзници на Вашингтон в НАТО и с Киев.

Съответствие с ДОВСЕ

САЩ и НАТО са призовали Русия да се върне към спазването на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), включително да предостави информация за размера и разполагането на силите. "Русия да възобнови прилагането на ДОВСЕ, да се върне към участие в съвместната консултативна група и предоставя подробни годишни данни и информация, предвидени в този Договор“, се казва в документа.

Изтегляне на войските от Крим, Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия

Съединените щати и НАТО са предложили на Русия диалог за контрол на въоръженията и мерки за предотвратяване на инциденти в замяна на деескалация в Украйна и изтегляне на руските войски и миротворци от Крим, Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия.

"Русия да изтегли всички войски от територията на Украйна (НАТО признава Крим за украинска територия – бел. ред), Молдова (има се предвид Приднестровието – бел. ред), Грузия (Южна Осетия и Абхазия – бел. ред), където се намират нейни войски без съгласието на ръководството на тези страни“, се казва в документа. Алиансът също така призовава Русия спешно да деескалира ситуацията в Украйна. Вместо това НАТО и Съединените щати предлагат началото на "смислен диалог“ относно контрола на въоръженията, включително ракетите, предотвратяването на военни инциденти и наблюдението на ученията.

Инспекция на съоръжения за противоракетна отбрана в Румъния и Полша

Съединените щати са готови да обсъдят с Русия възможността за инспектиране на съоръжения за противоракетна отбрана в Румъния и Полша в замяна на инспекция на руски съоръжения.

Според El País отговорът на американската страна гласи, че Съединените щати са готови да обсъдят "механизъм за прозрачност, за да потвърдят липсата на крилати ракети "Томахоук“ в съоръжения <...> в Румъния и Полша, при условие че Русия предложи мерки за взаимна прозрачност по отношение на избор на две наземни ракетни бази в Русия. "Трябва да се консултираме по този въпрос със съюзниците от НАТО, включително Румъния и Полша“, се казва в документа.

***

Брюксел. Европейският съюз започна да разработва, съвместно със Съединените щати, нова стратегия за противодействие на влиянието на Китай, която включва определяне на стандарти за модерни и екологични технологии. Това съобщава британският вестник Financial Times, след като се е запознал с проектопредложенията на ЕС в тази област.

Според изданието Брюксел възнамерява да работи най-тясно с Вашингтон по усъвършенствана система на мониторинг на новите стандарти, която позволява разработването на "единна позиция относно нормотворчеството в областта на технологиите“ и използване на съвместни ресурси. Служители на ЕС и САЩ са загрижени, че Китай е успял да лобира в ключови организации за определяне на технологични стандарти като Международния съюз по телекомуникации и Международната електротехническа комисия.

За да се договорят подробностите, страните ще провеждат редовни срещи на представители на Съвета по търговия и технологии. Това ще бъде в отговор на новата стратегия на Пекин "Китайски стандарти 2035“, която се стреми да установи международни стандарти в области като комуникациите от пето поколение (5G) и изкуствен интелект.

"Европейската конкурентоспособност, технологичният суверенитет и насърчаването на ценностите на ЕС, най-високите социални и екологични амбиции ще зависят от това колко успешни са европейските играчи на международно ниво“, се казва в проектодокумента.

"Това е стратегическо решение, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер пред Financial Times. "Много е важно кой определя стандартите, защото те трябва да накарат пазара да работи, а не да пречи на иновациите“. Европа трябва да продължи, казва тя, да определя международни стандарти, които ръководят развитието в области, вариращи от разпознаване на лица, напредък в областта на акумулаторите и следващото поколение екологични иновации. ЕС ще се стреми да приложи такъв план "колкото е възможно по-скоро“, добави Вестагер.