Правителството на Обединеното кралство ще представи в понеделник нов пакет от санкции срещу Русия, които могат да засегнат активите на руските енергийни компании. Това съобщава лондонският вестник The Times, позовавайки се на източници от британския кабинет.

Според информацията новите санкции, които предполагат замразяване на активи и забрана за влизане в Обединеното кралство, ще бъдат разширени и за физически и юридически лица със "стратегическо значение“ за руските власти.

В неделя британският външен министър Лиз Тръс в интервю за Sky News каза, че властите на страната ще променят действащото законодателство, за да могат да разширят списъка със санкции. "В момента можем да наложим санкции само срещу онези, които са пряко замесени в дестабилизационни дейности в Украйна. Ще разширим списъка, така че всяка компания, която представлява интерес за Кремъл и руския режим, да може да бъде обект на санкции“, каза тя.

В същото време Тръс отказа да разкрие каквито и да било подробности за това какви ще бъдат новите санкции. "Нищо не е изключено“, каза тя, отговаряйки на въпрос за възможни мерки срещу имуществото на големи руски бизнесмени, живеещи в Лондон. Освен това тя подчерта, че в случай на "руска инвазия в Украйна“ Германия е готова да се откаже от газопровода "Северен поток-2“.

***

Варшава. Полските власти са предали на украинската страна предложение за безвъзмездна военно-техническа помощ. Това съобщи полският вестник Rzeczpospolita ("Реч Посполита"), позовавайки се на Министерството на отбраната на Украйна.

"Министерството на отбраната на Украйна информира Rzeczpospolita, че Киев <...> е получил предложение от полското министерство на отбраната за безвъзмезна военно-техническа помощ“, пише изданието. Според вестника в близко бъдеще ще се проведат телефонни разговори между министрите на отбраната на двете страни.

В интервю за полския вестник украинският министър на отбраната Алексий Резников отбелязва силната политическа подкрепа, която Варшава оказва на Киев. Но досега не е била изпращана военна помощ. "До момента не сме получили нищо. Имаме дълга история на полската хуманитарна помощ, но ако говорим за военна подкрепа, все още не е имало такива доставки", каза той.

Според Резников това се дължи на факта, че той все още не се познава с полския министър на националната отбрана Мариуш Блашак. През последните месеци те дори не са разговаряли нито веднъж по телефона.

***

Мадрид/Лондон. Испания смята, че НАТО не трябва да пренебрегва южния фланг, въпреки фокуса върху Източна Европа и Черноморския регион. Това заяви министърът на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Албарес в интервю за британското издание Financial Times.

Според него нестабилността на юг от Средиземно море би застрашила енергийните доставки и ще увеличи незаконната миграция към Европа. "Средиземноморието, Магреб, Сахел и Африка на юг от Сахара са жизненоважни за НАТО и Европа“, каза външният министър. "Говорим за 360-градусов подход (за потенциална промяна в отговора на заплахите)“.

"НАТО трябва да обмисли каква ще бъде ролята му“ в региона и да определи курс за тази част на планетата, подчерта министърът. В противен случай всякакви намерения за действие ще бъдат "само лозунги", каза той.

Този въпрос, както посочва изданието, "е особено остър за Испания, която зависи от Алжир за доставките на газ и от Мароко за контрол на нелегалната миграция, и също така е дълбоко загрижена за атаките на ислямистки групи в региона на Сахел“.

Ситуацията в този регион, според министъра, "е много нестабилна и виждаме появата на нови военни режими там". Все още има "всички видове незаконна търговия в Сахел: оръжия, хора, наркотици", добави Албарес.

***

Кайзерслаутерн. Двама полицаи са ранени смъртоносно при стрелба, открита от престъпници в област Кузел (федерална провинция Рейнланд-Пфалц) в Югозападна Германия. Обстоятелствата около инцидента се изясняват. Това съобщи полицията на град Кайзерслаутерн, цитирана от германското издание Bild.

"Докато патрулираха движението между Майвайлерхоф и Улмет в района на Кузел, двама полицаи, мъж и жена, бяха застреляни тази сутрин“, се казва информация на полицията в "Туитър“, като е същото време се сочи, че нищо не се знае за престъпниците. Обстоятелствата около инцидента се изясняват.

Според германската агенция DPA инцидентът е станал около 4:20 часа (5:20 българско време). В момента извършителите се издирват. Според агенцията единият от тях е въоръжен. Движението в близост до местопроизшествието беше блокирано.

Според вестник Bild, позовавайки се на свои източници, полицаите първо са съобщили на колегите си по радиото, че са спрели за проверка автомобила, в чийто багажник са открили мъртво животно. След това те са извикали: "Стрелят по нас“, след което връзката с тях е прекъснала. Според изданието вероятно става дума за бракониери.