Германският външен министър Аналена Бербок твърди, че проектът за изграждането на газопровода "Северен поток 2" все още не отговаря на изискванията на Европейския съюз и това според нея е причината за спиране на процеса на сертифициране. Тя заявява това в интервю за италианския вестник La Stampa.

"Нашето федерално правителство ясно посочи в коалиционното споразумение, че енергийните проекти в Германия трябва да отговарят на европейските изисквания, което важи и за "Северен поток-2“. Но в момента това не е така, поради което процесът на сертифициране е спрян", казва Бербок в интервюто, публикувано преди първото й посещение в Италия.

Според нея въпросът за пускането на "Северен поток-2" е от геополитически характер. Министърът потвърди, че сегашното германско правителство споделя подхода, заложен в съвместната декларация със САЩ, според която "ще бъдат предприети ефективни строги мерки срещу Русия съвместно с европейските партньори в случай, че Москва използва енергията като оръжие или някакви агресивна действия срещу Украйна“.

В германският външен министър смята, че "е политическа отговорност е да осигурим на всички в Европа - независимо от нивото на доходите - електричество и отопление". "Следователно е необходимо да се засили европейската енергийна независимост“, каза тя.

***

Женева. Европейският съюз не е в състояние да действа като събеседник, който би могъл да наложи своята гледна точка по украинското досие и това обяснява отсъствието на ЕС на преговорите в Женева между Русия и САЩ на 10 януари, пише швейцарският вестник Le Temps.

Според изданието "не е достатъчно да сме официално обединени, за да имаме тежест в стратегическия световен баланс през 2022 г.“. "Каквито и усилия да положи администрацията на (американския президент Джо) Байдън, за да увери европейците, че нищо няма да бъде сключено зад гърба им, дипломатическата реалност всъщност говори за баланса на силите“, отбелязва вестникът, подчертавайки: “Русия вярва, че само ръководителят на Белия дом "може да даде гаранциите, които тя изисква“. От своя страна "американците, които предупредиха Москва в неделя за риска от "конфронтация“, потвърждават, че все още се виждат като крайни гаранти на сигурността в Стария свят“.

Според Le Temps "няма нищо неочаквано в тази формула“. "Докато показва достатъчна активност в сферата на сигурността и завоюва своя "суверенитет“ в началото на 2022 г., Европейският съюз все още не е в състояние да предложи военна алтернатива на НАТО – съюз, който е под командването на САЩ от създаването си през 1949 г.," се казва в статията. Вестникът смята, че ЕС, който "не иска да мисли за себе си като военен съюз“, трябва в настоящия контекст "да се поучи от тази неспособност“ и преди всичко "да поиска спешен двустранен диалог с Москва, така както предложиха миналата година Франция и Германия". След това трябва да си осигурите съгласието на "своя естествен съюзник, Съединените щати“ за участие в "предстоящите дискусии“. И накрая, Европейският съюз трябва да "дефинира бъдещия периметър на своето разширяване“ и по този начин "бъдещите граници, които всички негови държави-членки ще бъдат готови да защитават“, заключава вестникът.

***

Лондон. Болница в Лондон може да загуби хиляда служители, ако откажат да имат ваксина срещу Covid-19, преди да бъдат въведени правилата за задължителна ваксинация за работниците на Националната здравна служба (НЗС) във Великобритания през април, предупреди нейният ръководител, цитиран от британския вестник The Times.

Клайв Кей, главен изпълнителен директор на болницата King’s College (KCH), каза, че е "притеснен“, че 10% от 14 000 болнични служители не са получили първата си доза. Тези, които не са ваксинирани и не могат да бъдат преназначени на длъжности, които не са в контакт с пациенти, рискуват да загубят работата си, каза той.

Министърът на здравеопазването Саджи Джавид критикува "фанатиците против ваксинацията“, които причиняват "безсмислен смут“. Той написа в The Mail on Sunday: "Трябва отхвърлим опасните глупости, тласкани от някои, защото ваксинацията стана твърде доминиращ въпрос“

Последните данни показват, че над 91% от служителите на НЗС са са получили по две дози от ваксините срещу коронавируса, но повече от 90 000 все още не са ваксинирани. Самият Кей каза, че работата му е да "насърчава персонала да се ваксинира“, но той счита, че "индивидуалният избор трябва да се зачита.“