Шведска старт-ъп компания създаде сканируем микрочип, който се имплантира в ръцете на хората и може да показва вашия статус на ваксинация срещу COVID-19. Този дигитален имплант е проектиран да се вгражда в ръцете на хората, така че при сканиране да излиза информацията от ваксинационния паспорт, пише Daily Express.

Създадено от технологичния стартъп Dsruptive Subdermals, противоречивото изобретение е направено от предварително програмиран сканируем имплант с размери два милиметра на 16 милиметра.

Изобретението получи много внимание, когато беше обявено за първи път, като някои го описаха като "инвазивно“.

В интервю пред Express Ханес Сьоблад, управляващ директор на Dsruptive Subdermals, отвърна на критиците.

Той каза: "Тази технология съществува и се използва, независимо дали ни харесва или не. Щастлив съм, че това е включено в публичния разговор. Новите технологии трябва да бъдат широко обсъждани и разбирани. Умните импланти са мощна здравна технология. Това е, което изграждаме в DSruptive и нашата цел е да трансформираме здравеопазването в глобален мащаб“.

Макар и нова при хората, този вид технология е много често срещана за домашни любимци, като голяма част от тях са с вграден микрочип, който разкрива медицинската история на животното при сканиране.

Цената му е 100 евро за микрочип и устройството работи, като бъде сканирано мястото на ръката с мобилен телефон.

Когато бъде сканиран, ще се появи PDF файл, който показва всички подробности за цифровия сертификат за Covid в ЕС на лицето, който посочва статуса му на ваксинация и може също да покаже дали лицето наскоро е било положително тестване за Covid.

За много хора, които биха били скептични към устройството, Сьоблад увери, че имплантите не са проследяващи устройства и се използват само когато са сканирани.

Г-н Сьоблад обясни: "Ако разбирате как работят тези импланти, те нямат батерия. Те не могат да предават сигнал сами. Така че те са основно пасивни. Те седят там и спят. Те никога не могат да кажат местоположението ви, те се активират само когато ги докоснете с вашия смартфон, така че това означава, че не могат да се използват за проследяване на нечие местоположение“.

***

Лондон. Повече от 110 000 служители на Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания - почти един на всеки 10 - отсъстваха в новогодишната нощ, според данни, показващи, че Covid-19 удря здравеопазването много по-силно, отколкото се смяташе преди, пише британският вестник The Times.

От тях почти 50 000 са били вкъщи, болни или самоизолирани поради Covid-19, докато пациентите са изправени пред 40-часово чакане в болниците, закъснели операции, затворени отделения и дълго чакане на линейки.

Борис Джонсън каза на министрите да тестват планове за извънредни ситуации, за да сведат до минимум прекъсването на критични услуги като болници, училища и социални грижи. На ръководителите на публичния сектор е казано да се подготвят за най-лошия сценарий на отсъствие на 25 процента от работна сила.

Хората трябва да се самоизолират в продължение на седем дни, след като са получили симптоми на Covid-19, и след това могат да се върнат на работа само когато имат два отрицателни резултата от тест за страничен поток с интервал от 24 часа. Имаше призиви това да бъде намалено до пет дни, както се случи в Америка, но Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предупреди вчера, че това може да доведе до разпространение на вируса и да влоши недостига на персонал.

Стивън Баркли, министърът на кабинета, председателства редовни срещи относно ситуацията; решението дали да се подновят ограниченията на план Б се очаква следващата седмица.

***

Лондон. Британският премиер Борис Джонсън инструктира министрите да изготвят "стабилни планове за извънредни ситуации“ във връзка с недостига на работна сила заради рекордния брой ежедневни инфекции с коронавирус, които биха могли да окажат сериозно влияние върху бизнеса през следващите седмици, пише британският вестник The Guardian

Офисът на кабинета потвърди, че въпреки ускорената програма за стимулиране, лидерите на публичния сектор са били помолени да се подготвят за най-лошия сценарий, при който до една четвърт от работниците няма да могат да отидат на работа поради високите нива на Covid-19 сред населението.

Офисът твърди, че досега смущенията, причинени от щама "Омикрон“, са били контролирани в "по-голямата част от публичния сектор“, но признава, че ръководителите в публичния сектор са били помолени да разработят "най-лошите сценарии“ при 10%, 20% и 25% отсъствие на работна сила, съобщи Press Association.

Стив Баркли, министър на кабинета, председателства "редовни срещи“ с министри, за да оцени как ще бъдат засегнати работната сила, веригите за доставки и училищата, заради разпространението на "Омикрон“ в цялата страна.

Офисът му призна, че бизнеса и обществените услуги може да се сблъскат с по-нататъшни смущения през следващите седмици и че Джонсън е възложил на министрите да тестват планове за извънредни ситуации и да проучат решения, които могат да подпомогнат съответните сектори при неблагоприятни сценарии, причинени от временно значително намалена работна сила.

Новината идва, след като Daily Telegraph съобщи, че насоките на правителството за работа от дома в Англия може да останат в сила през по-голямата част от януари.

Баркли каза: "Тъй като хората се връщат на работа след коледната ваканция, високите нива на предаване на "Омикрон“ означават, че бизнесът и обществените услуги ще се сблъскат с прекъсване през следващите седмици, особено поради отсъствие на персонал, по-голямо от нормалното.