Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън отново отхвърли необходимостта от въвеждането на нови ограничения срещу COVID-19, въпреки предупреждението за нарастващия натиск върху Националната здравна система заради разпространението на варианта "Омикрон“, отбелязва британският вестник The Independent.

Премиерът призова обществеността да продължи да следва съществуващите мерки съгласно "План Б“, които според него са "правилният подход“. Говорейки пред център за ваксинации в Бъкингамшир, Джонсън също прогнозира "значителен“ натиск през следващите няколко седмици - и може би дори повече.

По-рано през деня министър от Лондон призна, че правителството има нови опасения относно варианта на "Омикрон“, тъй като той започва да се разпространява при тези на възраст 50 и повече години.

Министърът на образованието на свой ред увери, че неговият "основен приоритет“ е да гарантира, че училищата остават отворени по време на настоящата вълна от инфекции.

***

Вашингтон. Председателят на комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф, който е и един от лидерите на Демократическата партия, предупреди за високата вероятност от руска инвазия в Украйна, която може да бъде спряна само с помощта на тежки санкции, пише The Guardian.

"Страхувам се, че Путин вероятно ще нахлуе. Честно казано, все още не разбирам цялата мотивация защо прави това сега, но той определено е решен да го направи, ако не успеем да го убедим в противното“, коментира американският конгресмен в неделя вероятността от руска инвазия в Украйна.

За да бъде убеден руският президент Владимир Путин "в обратното“, според Шиф, няма да помогне "нищо друго освен такова ниво на санкции, което Русия никога не е виждала“. Политикът отбеляза, че одобрява и идеята за въвеждане на лични ограничения срещу руския лидер, но подчерта важността на "секторните санкции“.

В същото време ръководителят на разузнавателния комитет призова американските съюзници да действат като единен фронт със Съединените щати по въпроса за антируските санкции. "Русия трябва да разбере, че сме единни в това“, добави политикът.

В допълнение към санкциите, според Шиф, нахлуването в Украйна може да доведе до това, което Москва се опитва да предотврати – разширяването на Северноатлантическия алианс до руските граници. "Трябва да разберат, че ако те нахлуят, НАТО не само няма да се отдалечи от нея, а напротив, ще се приближи“ и това, според конгресмена, е "мощен възпиращ фактор“.

Както припомня The Guardian, по-късно в неделя Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския си колега Владимир Зеленски.

"Президентът Байдън даде да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна в бъдеще“, каза Джен Псаки, говорител на Белия дом.



Междувременно Киев смята, че преговорите "доказват специалния характер на отношенията“ с Вашингтон. На своята страница в Туитър Зеленски отбеляза, че по време на разговора лидерите са обсъдили съвместни действия на Украйна, САЩ и партньори "за поддържане на мира в Европа, предотвратяване на по-нататъшно нарастване на напрежението, реформи и деолигархизация“, подчертавайки, че Украйна цени "непоклатимата подкрепа“ на САЩ.

***

Лондон. Правителството на Великобритания работи по планове на споразумение, с което да се разреши миграционната криза в Ламанша още през тази година. В Лондон вече са стигнали до заключение, че няма надежди за договор с Франция преди президентските избори, които ще се състоят през април, пише в понеделник The Times, позовавайки се на високопоставени служители на британското МВнР.

Събеседниците на изданието съобщават, че разработват предложения, които могат да бъдат представени "веднага след като изборите приключат“ с надеждата, че победителят във френските избори ще излезе със свои "реалистични планове“ за решаване на проблема.

Говорител на Министерството на вътрешните работи, който пътува до Париж за преговори, заяви, че френските служители са отказали всички предложения от британската страна, пише вестникът.

Лондон и Париж съвместно се борят с проблема с нелегалните пресичания на границата от няколко години, но броят на мигрантите, които се опитват да преминат Ламанша и Па дьо Кале, непрекъснато расте. През 2021 г. повече от 25 000 души са влезли незаконно в Обединеното кралство по този маршрут. Няколко хиляди мигранти тази година бяха задържани от френските власти, преди да успеят да напуснат френските води. По-рано френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви, че френските спасителни и гранични служби в периода от януари до края на ноември 2021 г. са спасили 7,8 хиляди нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат Ламанша към Обединеното кралство.

***