Русия е на крачка от сключването на сделка с Китай за изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2“. Проектът ще позволи на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин да надиграе Европейския съюз, който все още не е сертифицирал "Северен поток 2“, коментират в редакцията на британския вестник The Daily Express.

Газопроводът "Силата на Сибир-2“ е с експортен капацитет до 50 милиарда кубически метра годишно и според анализатори това ще окаже натиск върху Европа. Тя ще бъде принудена да бъде по-сговорчива с Москва, за да има достъп до по-евтин природен газ.

На 27 декември "Газпром“ съобщи, че ежедневните доставки на газ за Китай по газопровода "Силата на Сибир“ са достигнали рекордно ниво. По-рано представителят на енергийния гигант в Пекин Виктор Ковтун обяви, че компанията преговаря с Китай за доставка на втечнен хелий и въглеводороден газ. Според думите му в рамките на заседания на съвместните координационни комитети на "Газпром“ с китайските CNPC и CNOOC са обсъждани въпроси в редица "обещаващи области“ .

На 18 декември изданието Nikkei Asia, позовавайки се на източник, съобщи, че Москва и Пекин са обсъдили и проекта "Силата на Сибир-2“, чието проектиране започна на 18 май миналата година. Беше пояснено, че страните все още не са се договорили за цената на предлаганите доставки на гориво. Според източника пускането на газопровода ще позволи на Русия да премахне своята "зависимост от европейския пазар“.

Първата нишка от газопровода "Силата на Сибир“, по който Русия доставя газ за Китай, влезе в експлоатация през декември 2019 г. Газът се транспортира от центровете за производство на газ в Иркутск и Якутск през Иркутска, Амурска област и Якутия, включително за руски потребители в Далечния изток.

***

Лондон. Инфлацията в Обединеното кралство може да надхвърли 7% тази година, за да достигне нива, наблюдавани за последно през 90-те години на миналия век, според годишното проучване на вестник The Times, проведено сред икономисти.

Повече от половината от 32-ма анкетирани специалисти, които включват бивши високопоставени служители на Банката на Англия, заявиха, че очакват потребителските цени да се повишат с поне един процентен пункт от настоящите нива. Цените се увеличиха с 5,1% до края на ноември, най-високият темп от десетилетие насам.

Над една трета от икономистите очакват инфлацията да достигне връх между 6 и 6,5 на сто, докато 15% прогнозират, че ще надхвърли дори 6,5 на сто. Двама икономисти, включително бивш определящ лихвените проценти, са на мнение, че инфлацията ще премине ниво от 7%.

В опит да овладее покачването на цените, миналия месец Банката на Англия затегна паричната политика за първи път от три години насам, като увеличи основния лихвен процент от 0,10% на 0,25%.

Повече от 90% от икономистите, анкетирани от The Times, очакват лихвените проценти да се повишат с поне 0,50% до края на годината.

Мнозинството очаква икономиката да продължи да се възстановява тази година, въпреки че някои изразиха опасения относно прекъсваниятаа във веригата за доставки и новите ограничения заради коронавируса. Някои икономисти изразиха загриженост относно задаващата се тежест върху финансите на домакинствата, тъй като инфлацията и лихвените проценти се покачват допълнително.

Всички анкетирани икономисти прогнозираха, че нивото на безработица ще остане близо до историческите ниски нива.

***

Лондон. Най-тежкият период от пандемията от COVID-19 е зад гърба ни, в бъдеще ще е необходимо да се справяме с последствията от коронавируса не чрез въвеждане на карантина или постоянна реваксинация, а чрез грижи за най-уязвимите групи от населението. Това заяви в интервю за британския вестник The Telegraph професор Андрю Полард, който ръководи изпитанията на ваксината срещу коронавирус AstraZeneca.

"Най-лошото определено е зад нас. Трябва да преживеем зимата“, каза Полард, който председателства Съвместния комитет по ваксинации и имунизации към Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство. "В определен момент обществото трябва да се отвори. Когато се отворим, ще има момент, в който ще има скок в инфекциите, поради което зимата може да не е най-доброто време [за премахване на всички остарели ограничения]“, добави Полард, като отбеляза, че подобно решение "трябва да бъде прието от политиците, а не от учените“.

Полард нарече невъзможна задача да се реваксинира населението срещу коронавирус на всеки шест месеца. "Знаем, че хората имат високи нива на антитела в продължение на няколко месеца след третата доза от ваксината, но имаме нужда от повече данни, за да кажем кога и колко често тези уязвими хора ще се нуждаят от нови дози. Не можем да ваксинираме всички на планетата на всеки 4-6 месеца. Това е нерационално и финансово невъзможно. В бъдеще трябва да се съсредоточим върху уязвимите хора“, каза професорът.

В същото време той отбеляза важността на борбата с дезинформацията, която заобикаля темата за ваксинациите. "Дезинформацията крие рискове за живота на хората. Много е вероятно хората да са се разболели сериозно и да са починали поради дезинформация за ваксините. Някои дезинформации идват умишлено от тези, които се противопоставят на ваксинацията, докато други са неволен резултат от коментари на политици. Можем да кажем, че изявленията, направени в Европа, повлияха на хората в Африка“, коментира Полард.