Бустерна доза от ваксината на Johnson & Johnson осигурява до 85 процента защита срещу хоспитализация с варианта "Омикрон“, установи проучване от Република Южна Африка, пише британският вестник The Times.

Ваксината, известна още като ваксината J&J или Janssen, доставя пълната първична доза с една инжекция, а не с две. След това може да се приложи бустер чрез втора ваксинация.

Препаратът на J&J беше одобрен за употреба във Великобритания през май и Великобритания осигури 20 милиона дози, но всички те бяха дарени на развиващите се страни.

Възможността за извършване на ваксинация с една доза и по-малко строгите изисквания за съхранение при ниски температури правят J&J особено подходяща за програми за ваксинация в развиващите се страни.

Екип от Южноафриканския съвет за медицински изследвания (SAMRC) разгледа резултатите от 69 000 здравни работници, които са получили тази ваксина през периода, в който "Омикрон“ е доминиращ.

"Когато се прилага бустерна доза шест до девет месеца след първична единична доза, ефективността на ваксината се увеличава с течение на времето от 63 процента на 0-13 дни, до 84 процента на 14-27 дни и 85 процента на 1-2 месеца след подсилване “, се казва в изявление на Johnson & Johnson.

Моделирането от Imperial College London прогнозира, че бустерна доза на Pfizer ще осигури между 80,1 и 85,9 процента намаляване на риска от хоспитализация от "Омикрон“ в рамките на два месеца след удара. Отделно проучване в Южна Африка установи, че две дози Pfizer водят до 70 процента намаляване на риска от хоспитализация, но не разглежда повишената защита, осигурена от трета или бустерна доза.

Новото проучване, което все още не е рецензирано от партньори, установи, че използването на ваксината J&J като бустерна за хора, които са имали две дози Pfizer като основна ваксинация, води до 41-кратно увеличение на неутрализиращите антитела и петкратно увеличение в Т-клетките убийци на CD8, които унищожават заразените клетки.

Бустерът с ваксината на Pfizer генерира 17-кратно увеличение на антителата и 1,4-кратно увеличение на CD8 Т клетките след четири седмици.

"Тези данни са важни и са обнадеждаващи“, каза пред CNN Дан Баруш от медицинския център Beth Israel Deaconess в Бостън. "Те показват, че всички ваксини срещу Covid-19 могат да предпазят хората от тежки заболявания и смърт, дори от варианта "Омикрон“ с всичките му мутации. Това има значително глобално значение, което надхвърля J&J и надхвърля Южна Африка.

Линда Гейл-Бекер, заместник-директор на центъра за ХИВ "Дезмънд Туту“, която ръководи проучването, каза пред Financial Times: "Това е голяма работа. Бяхме много разтревожени, че такъв мутирал вариант като "Омикрон“ ще направи сегашните ни ваксини неефективни. Това са ранни данни, но все пак са много успокояващи, че нашите ваксини издържат целта, за която са създадени - за защита срещу тежки заболявания и смърт."

Гленда Грей, президент на SAMRC, каза: "Дори преди да вземем предвид повишената инфекциозност на "Омикрон“, трябва да помним, че здравните работници на първа линия са изложени на значително повишен риск да бъдат засегнати от Covid-19 на първо място .

"Затова сме доволни да видим, че подсилването с ваксината на Johnson & Johnson осигурява силна защита в предизвикателна среда в реалния свят, където има повишен риск от излагане – не само на Covid-19, но и на силно предавания вариант "Омикрон“."

***

Канбера/Лондон. Австралийците може да се наложи да получават две или дори три дози ваксина срещу Covid-19 всяка година, за да поддържат защитата срещу вируса, ако ранните резултати за ефикасността на усилващите ваксини се окажат полезни, пише британският вестник The Guardian.

Седмичните данни, публикувани точно преди Коледа от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, показват, че ефективността на бустерните дози, както на Pfizer, така и на Moderna срещу симптоматични заболявания е по-ниска за "Омикрон“в сравнение срещу варианта "Делта“ през всички периоди след инжектирането.

Данните за Обединеното кралство показват, че бустерните дози на Pfizer и Moderna имат 90% ефективност срещу симптоматични заболявания от варианта "Делта“ до най-малко девет седмици.

Обратно, ефикасността срещу щама "Омикрон“ е с около 30% по-ниска и изглежда намалява допълнително след девет седмици.

Израел вече е започнал да прилага втора бустерна доза, за да последва първоначалното лечение с три дози, и поне един медицински център в САЩ обмисля да препоръча на персонала да има втори бустер.

Медицински експерти в Австралия казаха, че ще са необходими резултати извън 12-седмичния набор от данни, за да се получи по-дългосрочна картина.

Джая Дантас, професор по международно здраве в университета "Къртин“, каза, че все още е рано да се разбере ефикасността на ваксинациите, но "изглежда, че може да има нужда от редовни бустери“.

"Може да имате нужда от бустери, да речем може би два на година или три на година“, каза Дантас, като възрастните хора по-вероятно ще се нуждаят от тройна годишна доза.

Вирусът досега е мутирал в 11 варианта, като "Делта“ и сега "Омикрон“ са най-заразните. Десет от тези щамове са се появили в развиващите се страни.

"Имаме несправедливост по отношение на ваксините“, каза Дантас, като разликата вероятно ще се увеличи, тъй като търсенето на бустер нараства в по-богатите страни. "Толкова много части на Африка дори не са приемали една единствена доза.“

Майкъл Лидимор, специалист по моделиране на инфекциозни болести в университета "Монаш,“ каза, че е успокояващо от проучването в Обединеното кралство, че "е без значение какви са били първите ви две дози ваксина –AstraZeneca, Pfizer или Moderna – получавате по същество същата защита“ от бустер на Pfizer или на Moderna.

"Това е наистина важно, защото знаем, че защитата на AstraZeneca е малко по-ниска от Pfizer,“ каза Лидимор "Но и двете се повишават до приблизително същото ниво след бустерна доза, така че това е наистина добре“.

***

Тайпе. Високото кръвно налягане е предвестник на сериозни проблеми и значително увеличава риска от инфаркт и инсулт. Животозастрашаващи усложнения възникват, когато налягането в съдовете достигне определен праг и съществува риск от образуване на кръвни съсиреци или спукване на тези съдове. За щастие, някои напитки са в състояние да отпуснат гладките мускули, които покриват стените на кръвоносните съдове, позволявайки през тях да тече повече кръв. Тези напитки значително намаляват риска от развитие на хипертония в бъдеще, пише британският вестник Daily Express.

Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите на Великобритания съобщава, че за високо кръвно налягане се счита налягане над 135/85 милиметра живачен стълб. Именно след този праг обикновено възникват здравословни проблеми.

На този етап обикновено високото кръвно налягане се лекува със специални лекарства, но много растения също помагат за справяне с това състояние.

Едно проучване установи, че тайванците, които редовно пият улун чай - най-малко 120 грама на ден - имат значително намален риск от развитие на хипертония.

Всъщност учените са открили, че пиенето дори на половин чаша зелен чай или улун на ден може да намали риска от хипертония с до 50%.

Освен това тези, които пият повече от две чаши зелен чай на ден, имат 65% намаление на риска от развитие на заболяването.

И-Чин, учен от Медицинския колеж към Националния университет "Чен Кун“ в Тайван, и неговите колеги пишат: "Връзката между пиенето на чай и понижаването на кръвното налягане се обсъжда в общественото здравеопазване от десетилетия в Китай“.

Ползите от зеления чай са добре известни на всички, но дългосрочните му ефекти върху тялото остават донякъде загадка.

Изследването, публикувано в списание Archive of Internal Medicine, е проведено с помощта на данни от 1507 китайски мъже и жени, които живеят в Тайван и нямат анамнеза за хипертония.

Изследователите се фокусираха предимно върху онези участници, които редовно консумират зелен чай или улун, като и двата са направени от едно и също растение.

Учените са забелязали, че пиещите чай улун са предимно по-млади мъже с по-високо ниво на образование и по-висок социално-икономически статус в сравнение с тези, които не обичат чай.

Нещо повече, учените са забелязали, че ползите за здравето от пиенето на зелен чай са пряко свързани с количеството чай, което пият редовно.

"Хората, които пият зелен чай само от време на време, имат по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото тези, които го пият редовно. И открихме пряка връзка между намаляването на риска и количеството зелен чай, което човек пие на ден “, отбелязаха учените.

Тъй като чаят улун е частично ферментирал чай, той е богат на флавоноиди, включително катехин, който е уникален антиоксидант.

Катехинът се среща се и в други храни, включително плодове, зеленчуци, шоколад, вино и чай.

Противовъзпалителните свойства на чая улун се дължат преди всичко на наличието на катехини в състава му, но тази напитка съдържа също теафлавини и теазинензини.

Също така си струва да се отбележи, че друга ключова съставка в зеления чай е кофеинът, който може значително да повиши кръвното налягане, така че тази напитка трябва да се консумира умерено.

Докато кофеинът може да повиши умствената бдителност, той също може да причини редица сериозни проблеми, включително по-бърз сърдечен ритъм.

Зеленият чай и улунът могат не само да понижат кръвното налягане, но и да помогнат в борбата с високия холестерол.

Проучванията показват, че хората, които консумират най-малко 300 милилитра улун на седмица, значително намаляват риска от високи нива на общия холестерол в кръвта.