Китай призова ООН да напомни на Съединените щати да спазват Договора за космическото пространство, след като сателитите на Илон Мъск SpaceX почти се сблъскаха с китайска космическа станция два пъти през последната година, съобщава The Guardian.

Китайската национална космическа администрация заяви, че станцията "Тянгун“ е била принудена два пъти - през юли и октомври 2021 г. - да прибегне до спешни маневри, за да избегне сблъсъци със спътници на Starlink. Пекин представи доклад на Комитета на ООН за мирно използване на космическото пространство.

В доклада Пекин поиска от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да напомни на подписалите Договора за космическото пространство, че те трябва да "носят международна отговорност“ за национални дейности, извършвани в космоса както от правителствени, така и от неправителствени организации.

"Китай би искал генералният секретар на ООН да разпространи горната информация до всички държави, страни по Договора за космоса“, се казва в документа.

Според експерт от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics Джонатан Макдауъл, сблъсъците в космоса не са рядкост, но през последните години броят на подобни инциденти се е увеличил поради броя на изстрелванията на спътници, включително сателити Starlink.

Както припомня изданието, компанията на Мъск вече е изстреляла над 1600 спътника в космоса, като общо SpaceX получи разрешение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ да изстреля до 12 хиляди спътника.

Впрочем, Макдауъл смята за "крайно необичайна“ жалбата на Китай чрез "информационен бюлетин“, като добавя, че космическите дейности на страната също са генерирали големи количества космически отпадъци.

"Справедливо е да се каже, че през последните 10 години американската космическа станция трябваше да избягва няколко пъти отломките от китайския военен антисателитен тест през 2007 г. през последните 10 години“, каза Макдауъл пред The Guardian.

Според американския астрофизик инцидентът е пореден признак на "новата ера в космоса“.

***

Лондон. Заплахата от тероризъм в Обединеното кралство може да бъде изострена от ограниченията заради коронавируса, тъй като потенциалните екстремисти, които са затворени по домовете си, имат повече възможности за радикализиране, пише The Telegraph, позовавайки се на думите на министъра на сигурността на страната Деймиън Хиндс. Според него в контекста на локдаун активният контакт в интернет с определени материали и хора ускорява тази тенденция.

За Деймиън Хиндс постът на министър по сигурността на Обединеното кралство е едновременно чест и тежко бреме. След като беше назначен на тази позиция през август, Хиндс прекара дни в работа с разузнавателните агенции, за да неутрализира огромния брой опасности, които постоянно заплашват британците, обяснява The Telegraph.

"Очевидно тази тема е много трудна и понякога болезнена“, призна той, визирайки конспирациите на различни терористи, както и екстремистки материали, които често попадат на масата му.

"Понякога виждаш и чуваш неща, които никой не би искал да види или чуе“, каза той, добавяйки обаче, че работата на тази позиция, която го свързва с много отлични професионалисти, е "голяма чест“.

В интервю за вестника Хиндс говори за основните опасности, пред които според него е изправено Обединеното кралство, а също така описва какви точно са заплахите както от терористите, така и от редица враждебни сили.

Според Хиндс заплахата от тероризъм в Обединеното кралство може само да се изостри от ограниченията, които властите бяха принудени да наложат, за да спрат разпространението на коронавируса. В същото време, обясни министърът, сега не големи международни организации се занимават с терористични атаки, а хора, които организират нападения "самостоятелно“ и не зависят от никакъв център.

В същото време Хиндс отбеляза, че през последните две години, които до голяма степен са преминали в условия на локдаун, хората са били принудени да си стоят вкъщи в продължение на месеци, което може да е допринесло за "радикализацията в спалните“.

"Очевидно и логично е, че когато повече хора прекарват повече време затворени пред компютъра, тогава малката част от хората, които възприемат това като мрачно пътуване, расте. И, както знаете, в интернет има условия за развитие на такова движение и контакти с различни материали и хора“, предупреди министърът.

В същото време Великобритания е заплашена не само от терористи, но и от реалностите на геополитическата борба, която продължава да набира скорост. По-специално, в това отношение Хиндс подчерта заплахите за страната, произтичащи от Китай, Русия и Иран.

"Тези три държави, които споменах, физически разполагат с човешки ресурси, имат голямо присъствие в киберпространството, способни са на мащабни действия. Те могат и извършват информационни операции и участват в тях с много различнис способи“.

***

Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви решението си да не въвежда нови ограничения за коронавируса до края на годината, съобщава вестник The Times.

На фона на последните данни за разпространението на щама "Омикрон“, премиерът определи като ненужни допълнителните ограничения, регламентиращи срещите в закрити помещения. Въпреки това Джонсън призова хората да "продължат да бъдат внимателни“.

В същото време министърът на здравеопазването Саджид Джавид не отхвърли възможността за нови мерки през 2022 г.

През последните 24 часа в Обединеното кралство са регистрирани 98,5 хиляди случая на коронавирусна инфекция. През предходните пет дни тази цифра надхвърли стохилядната граница и достигна рекордните 122 хиляди заразени. Това се случи навръх Бъдни вечер, на 24 декември. Общо през последните седем дни в страната са регистрирани над 760 хиляди нови инфекции, което е 30% увеличение спрямо предходния седемдневен период. Бързото нарастване на заболеваемостта е свързано с разпространението на щама "Омикрон“, който стана доминиращ в страната в средата на декември. В понеделник Джавид каза, че новият щам сега представлява около 90% от всички случаи на коронавирусна инфекция в страната.

Първите оценки на Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство, публикувани в четвъртък, показват, че заразените с "Омикрон“ е с 50-70% по-малко вероятно да попаднат в болници, отколкото тези, заразени с "Делта“. В същото време експертите от правителството в Лондон се опасяват, че дори и с това тежестта върху британската здравна система може да се увеличи значително поради широкото разпространение на "Омикрон“, а ключови индустрии, включително сектора на здравеопазването, също рискуват да се сблъскат с недостиг на работна ръка.

На 26 декември влязоха в сила нови ограничения за коронавирус в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия, включително затваряне на нощни клубове и значително затягане на правилата за провеждане на публични събития. В същото време в Англия, където живее 84% от населението на Обединеното кралство, продължават да действат по-малко строгите мерки, въведени на 8 декември.