Малко вероятно е Великобритания или нейните съюзници да изпратят войски в Украйна, ако тя бъде нападната от съседната й Русия. Това предупреди министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитира думите му британският вестник The Independent.

Американското разузнаване твърди, че Русия е разположила около 70 000 войници близо до границата с Украйна и е започнала да планира евентуална инвазия в началото на следващата година.

Уолъс и украинският министър на отбраната Алексей Юрийович Резников издадоха съвместно изявление на 16 ноември, в което заявиха, че са "загрижени“ от струпването на руски военни край границите на страната. "Обединеното кралство стои рамо до рамо с народа на Украйна и ще продължи дългогодишната си решимост да го подкрепя“, бе добавено в изявлението.

Но в интервю за Spectator Уолъс заяви, че Киев "не е член на НАТО, така че е много малко вероятно е някой да изпрати войски в Украйна, за да предизвика Русия“.

"Не бива да се шегуваме с хората. Украинците са наясно с това“, добави той в коментар, цитиран от The Times преди публикуването на интервюто.

Попитан дали това означава, че Украйна е сама, Уолъс отговори: "Всички можем да помогнем за изграждането на капацитет, но до известна степен Украйна не е в НАТО и затова правим всичко възможно дипломатично да кажем на Путин да не прави това“ (да влиза в Украйна).

По-рано министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заплаши руския президент Владимир Путин със "значителни последици“ за Москва, ако нейните военни нахлуят в Украйна.

Премиерът говори по телефона с Путин в понеделник, за да потвърди ангажимента на Обединеното кралство към териториалната цялост на Украйна и да предупреди, че всяко дестабилизиращо действие на Москва би било "стратегическа грешка“.

Кремъл отрече да подготвя инвазия и обвини правителството в Киев, че подклажда напрежението в региона чрез разполагане на нови оръжия.

Двете страни са в противоречие от 2014 г., когато руските сили анексираха Кримския полуостров и подкрепиха сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

***

Лондон. Откриването на железопътна линия в Лаос направи възможно пътуването с влак от Лисабон до Сингапур. Според британския вестник The Times ще са необходими около три седмици, за да се преодолее най-дългият железопътен маршрут в света в историята - 18,75 хиляди километра.

Отбелязва се, че изграждането на липсващия участък от железопътната линия в Лаос с дължина 414 км е извършено от Китай, който, като част от изпълнението на инициативата "Един пояс, един път“, свързва град Кунмин (в южната част на Китай) с Виентян (столицата на Лаос). Инвестициите в проекта, реализиран в продължение на пет години, възлизат на почти 6 милиарда долара.

Вестникът изчислява, че пътуването с влак от най-западната страна в Европа и завършващо в Югоизточна Азия ще изисква общо 13 влака с прекачавания и дълъг престой в Париж, Москва, Пекин и Банкок. Изданието посочва, че влаковете между някои държави се движат на увеличени интервали, така че ще трябва се изчаква в хотели.

В същото време, по време на самия маршрут, някои участъци от железопътната линия, например в Тайланд, ще трябва да бъдат преодолени с не най-удобните влакове, които спират във всяко населено място. Като се има предвид, че жп линията ще бъде прекъсната при пристигане във Виентян, ще трябва да използвате и автобус, който ще ви отведе до най-близката гара в Тайланд, разположена на 17 км от столицата на Лаос.

Експертът по международния пътнически транспорт Марк Смит изрази мнение, че много пътници ще искат да стигнат до Сингапур от Европа с железопътен транспорт. "Винаги е имало голямо търсене на пътувания с влак на дълги разстояния. Много хора пътуват до Далечния изток по Транссибирската железница. Австралийците, прекарващи време в Европа, често използват тази линия, вместо да се връщат у дома директно със самолет", каза той.

***

Лондон. Водещ съветник на британското правителство каза, че налагането на локдаун след Коледа би било "вероятно твърде късно“ и "трябва да действаме сега“ срещу огромен прилив на инфекции, цитира думите му британският вестник The Guardian.

Стивън Райхер, професор по социална психология в Университета "Сейнт Андрюс" и член на Научната консултативна група за спешни случаи (Sage), каза, че е ясно, че мерките по план "Б“ сами по себе си няма да бъдат достатъчни, за да спрат каскадно увеличаващия се брой случаи.

Проф. Райхер каза пред Times Radio, че моментът за действие е сега, добавяйки, че "цялата наука предполага, че (план Б) няма да е достатъчен“.

Той каза: "Единственият начин наистина или поне по най-ефективният начин да постигнем незабавен ефект е да намалим броя на контактите, които имаме."

"В много отношения най-ефективният начин за намаляване на контакта е локдаунът.“

"Сега можем да наложим след Коледа, проблемът е, че след Коледа вероятно ще е твърде късно, вероятно дотогава ще имаме огромен прилив на инфекции с цялото въздействие върху обществото.

"Когато хората казват "вижте, ние не искаме да ни затварят“, разбира се, ние не искаме да ги затваряме. Но проблемът е в момента, че така или иначе нещата вървят към локдаун, заради разпространението на инфекцията.

"Така че мисля, че трябва да действаме сега."

Това изказване идва на фона на съобщения, че британските власти изготвят проекти на планове за двуседмичен локдаун след Коледа.