Китай предупреди днес, че Великобритания, Австралия и Съединените щати ще "платят цената“ за организирането на дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри догодина в Пекин в знак на протест срещу нарушенията на правата на човека, пише британският вестник The Times.

Китайското външно министерство определи решението на западните съюзници да не изпращат политически представители на игрите, докато техните спортисти се състезават като "фарс“.

САЩ в понеделник бяха първите, които обявиха, че правителствени служители няма да присъстват на Игрите заради "нарушенията на човешките права“ в Китай. Британският премиер Борис Джонсън и Скот Морисън, австралийският му колега, също потвърдиха вчера, че техни министри или официални лица няма да присъстват.

"Съединените щати, Великобритания и Австралия използват платформата на Олимпийските игри за политическа манипулация“, каза на пресконференция Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство. "Те ще трябва да платят цената за погрешните си действия.

Европейският съюз обмисля своя отговор на призивите за присъединяване към бойкота. Канада, Литва и Шотландия също заявиха, че няма да изпращат политически представители в Пекин, но Жан-Мишел Бланкер, френският министър на образованието и спорта, каза в радио интервю днес, че Париж няма да последва примера.

"Трябва да внимаваме за връзката между спорта и политиката“, каза Бланкер. "Спортът е различен свят, който трябва да бъде защитен от политическа намеса. Ако не, нещата могат да излязат извън контрол и в крайна сметка това може да убие всички състезания."

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха тристранен пакт за сигурност, известен като AUKUS през септември, в който ще споделят технологията за ядрени подводници и ще изградят обща позиция срещу Пекин. Сделката тогава обаче ядоса френският президент Еманюел Макрон, когато Австралия скъса предишно споразумение с Франция за изграждане на конвенционални подводници.

Ван каза, че Китай не е отправил покани на политици от съюзниците от AUKUS и че "няма значение дали техните служители ще дойдат или не, те ще видят успеха на Зимните олимпийски игри в Пекин“.

Той добави: "Спортът няма нищо общо с политиката. Те са тези, които написаха, режисираха и изпълниха този фарс."

Ван каза, че "много" държавни глави, правителствени лидери и членове на кралски семейство са се регистрирали да присъстват. "Китай се е ангажирал да даде по-голям принос към международната олимпийска кауза и ще предложи рационализирана, безопасна и вълнуваща олимпиада на света“, каза той.

Китай обеща да отговори на САЩ с "твърди контрамерки“ заради бойкота, но не даде подробности какви биха могли да бъдат те.

***

Лондон. Британският премиер Борис Джонсън и съпругата му Кари станаха родители на здраво момиченце, което се роди в четвъртък сутринта, пише London Evening Standard.

Двойката беше видяна да влиза в лондонска болница в 7.40 сутринта, охранявана от двама полицаи.

Те влязоха през страничен вход с г-жа Джонсън, носеща чанта за нощувка.

В изявление говорител на двойката каза, че са "доволни“.

"Премиерът и г-жа Джонсън са щастливи да обявят раждането на здраво момиченце в лондонска болница по-рано днес“, се казва в изявлението.

"И майката, и дъщерята се справят много добре. Двойката би искала да благодари на брилянтния екип от лекари и акушери за цялата им грижа и подкрепа.

Разбира се, г-н Джонсън присъстваше по време на раждането, но няма да вземе отпуск по бащинство.“

Говорител на премиера каза: "Очаквате премиерът да отдели малко време със семейството си. Както винаги, той ще балансира това с отговорностите си като министър-председател и да ръководи страната, както бихте очаквали от него.

Той добави: "(Г-н Джонсън) има уникална отговорност като министър-председател и ще продължи да изпълнява тези задължения“.

Раждането идва на фона на бурна седмица за премиера, който беше подложен на критики, след като Daily Mirror разкри, че на Даунинг стрийт 10 са проведени две коледни партита, докато Лондон беше под пълен локдаун.

След като историята се разчу, беше изтекло видео на тогавашния прессекретар на премиера Алегра Стратън, в който тя се шегува как да опише коледното парти на фалшива пресконференция.

Стратън подаде оставка в сряда, като направи изявление пред медиите пред дома си, в което каза, че "ще съжалява за думите си до края на дните си“.

Консерваторите вече потвърдиха, че събитие, организирано от неуспешната кампания на Шон Бейли за кмет на Лондон, се е състояло в централата на партията в Уестминстър на 14 декември, докато столицата е била в локдаун от ниво 2.

***

Москва. Италиански зъболекар, който отиде да се ваксинира срещу Covid-19 с фалшива силиконова ръка, казва, че след това е ваксиниран и че ваксината "е най-доброто оръжие, което имаме срещу тази ужасна болест“, цитира думите му британският вестник The Guardian.

Д-р Гуидо Русо е изправен пред възможни обвинения за престъпна измама, защото е отишъл за ваксинация с изкуствена ръка, изработена от силикон, когато за първи път се появи в център за ваксини в северния град Биела. Италия по-рано тази година въведе изискване лекарите и медицинските сестри да бъдат ваксинирани.

Русо настоя по време на изява в сряда вечер по италианска телевизия, че не се опитва да измами правителството, нито да измами никого, защото ръката очевидно не е истинска. Той каза, че по този иска да направи личен протест срещу задължителната ваксинация.

Медицинска сестра, която забелязала силиконовата ръка, е съобщила за Русо на своите началници. Зъболекарят е признал, че протестът му се е провалил и каза, че е получил доза ваксина в една от действителните си ръце на следващия ден, "защото системата ме задължава да го направя“.

Той добави: "Мисля, че в този момент ваксината е единственото оръжие, което имаме срещу тази ужасна болест, но трябва да има свобода на избора."

Русо отрече, че е бил против ваксинацията и е получил всичките си детски ваксини. Той каза, че е подновил някои от тези ваксини през лятото, включително ваксина срещу тетанус.

Докато процентът на ваксиниране в Италия е почти 85% от понастоящем подлежащото на ваксинация население на възраст 12 и повече години, хората във възрастовия диапазон от 30 до 59 години са се оказали недоверчиви към ваксинациите, като близо 3,5 милиона от тях все още не са получили първите си дози.

Правителството разширява задължителната ваксинация върху други категории работници, включително служители на реда и учители.