Президентът на Колумбия Иван Дуке се извини публично, след като полицейски кадети се появиха облечени като нацисти на мероприятие в рамките на "културен обмен“ с Германия, пише The Sun.

Снимки от церемонията бяха споделени в официален полицейски акаунт в Twitter и показват студенти, облечени в униформи от Втората световна война - като един от тях носи мустаци на Хитлер.

Други са облечени в черната униформа на SS, допълнена с червената лента със свастика.

Черното, червено и жълто немско знаме и балони в същите цветове украсяваха мястото, но също така бяха представени копия на самолет на Луфтвафе, копия на нацистко огнестрелно оръжие и свастики върху покривките.

Двама полицаи в колумбийски униформи откриха събитието, като прерязаха лента, показват снимките.

В полицейски акаунт в Twitter се казва: "От полицейската академия SimonBolivar в град Тулуа организираме #InternationalWeek със страна гост #Германия“. "С този културен обмен ние засилваме знанията на нашите полицейски студенти“.

Снимките бяха посрещнати със смесица от гняв и недоумение в социалните мрежи, предизвиквайки дълбок срам за властите.

Но президентът Дуке се извини.

Той каза: "Всяко оправдание на нацизма е неприемливо и аз осъждам всяка демонстрация, която използва или препраща към символи, отнасящи се до отговорните за еврейския Холокост, който отне живота на повече от шест милиона души“.

Полицията уволни шефа на академията.

Министерството на отбраната, под чийто чадър попада колумбийската полиция, заяви в изявление, че неговите насоки за обучение "не предвиждат по никакъв начин дейност като тази, която се проведе вчера“.

Посолствата на Германия и Израел в Богота излязоха със съвместно изявление, изразяващо "пълно отхвърляне на всяка форма на извинение или демонстрация на нацизма“.

Подложена на международен обстрел заради бруталното си потушаване на антиправителствените протести по-рано тази година, колумбийската полиция започна кампания за "трансформация“ за подобряване на имиджа си, която ще включва промяна в униформата.

***

Кале. Най-малко 20 мигранти са се удавили във водите край френския град Кале, след като лодката им се преобърнала при опит да пресекат Ламанша, за да достигнат до територията на Обединеното кралство, съобщава британският вестник The Times.

Броят на загиналите е най-високият в отделен инцидент с мигранти, откакто започна последната вълна от опити за преминаване на Ламанша преди две години, съобщиха от полицията.

Служител на вътрешното министерство поясни, че френски рибар е подал сигнала, след като е забелязал множество тела, плаващи в морето край северното френско пристанище.

По данни на френските служители на реда повече от 20 души са загубили живота си в произшествието, но според телевизионния канал BFM техният брой е 27.

Представител на местните власти в Северна Франция съобщи, че в плавателния съд, който се е преобърнал, е имало повече от 50 мигранти.

***

Вашингтон/Москва. Пентагонът е в истерия, след като Министерството на отбраната на Руската федерация възроди съветската система "Нудол“, която е в състояние да свали спътниците на НАТО. Така Москва отправи предупреждение към Запада, в случай че се опита да премине "червените линии“ на Кремъл по отношение на Украйна, коментират в редакцията на британския вестник Daily Mail.

Русия предупреди, че ако отношенията със Запада се влошат, тя може да използва новите си противосателитни оръжия, за да унищожи 32 сателита на НАТО, което прави западните ракети, управлявани от GPS, безполезни. Миналата седмица Москва изпробва успешно противосателитната ракета "Нудол“, която унищожи неработещ космически кораб, изстрелян през съветската епоха, оставяйки отломките му в ниската орбита на Земята, които биха могли да представляват заплаха за МКС. Това предизвика възмущение в НАСА и Вашингтон. Според руските медии това е било предупреждение към Запада, в случай че той се опита да премине "червените линии“ на Кремъл по отношение на Украйна.

Тази заплаха дойде, след като Владимир Путин изпрати над 94 000 войници на границата с Украйна, както и значително количество военна техника, включително танкове и ракетни батареи. Привличането на войски става на фона на постоянни заплахи от Москва към Киев. Съсредоточаването на руските сили в близост до границите на Украйна поражда опасения на Запад за възможно нахлуване на територията на страната от три страни - от руската граница, от Крим и от територията на Беларус. Западът изхожда от разузнавателните данни, които САЩ споделиха с европейските си съюзници.

Москва отрече тези доклади, наричайки ги дезинформация, целяща прикриване на агресивните планове на Украйна. А руската служба за външно разузнаване обвини Вашингтон, че е развил "истерия“, опровергавайки твърденията, че Москва е имала намерение да започне инвазия. От СВР заявиха, че Държавният департамент рисува "ужасна картина за това как орди от руски танкове ще започнат да смазват украинските градове“, позовавайки се на някаква "надеждна информация“. "Изненадващо е с каква скорост доста почтеното външнополитическо ведомство се превръща в рупор за фалшива пропаганда“, казаха от пресбюрото на СВР.

В тази ситуация Белият дом обмисля възможността да изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси Javelin и хеликоптери Ми-17 руско производство, които са закупени за Афганистан, но които сега трябва да бъдат изпратени в друга държава. Освен това Вашингтон решава въпроса за изпращането на военни инструктори в Украйна. Други служители на администрацията обаче се опасяват, че изпращането на военна помощ ще бъде възприето като сериозна провокация от Москва. От своя страна Министерството на отбраната на Украйна провежда серия от военни учения, по-специално близо до Киев с участието на въздушно-десантни войски, както и близо до границите на анексирания Крим с участието на морски пехотинци. Русия изрази дълбока загриженост относно военната подкрепа, предоставена от Обединеното кралство и САЩ на Киев.

***