Обвиненията срещу четирима активисти от "Животът на черните има значение“ (Black Lives Matters - БЛМ) за свалянето на статуята на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристол и хвърлянето й в морето са оттеглени, пише The Daily Express.

Райън Греъм, 30, Майло Понсфорд, 26, и Сейдж Уилоуби, 22, бяха заснети от близките охранителни камери да стоят до статуята с въжетата, които впоследствие бяха използвани за свалянето й. 33-годишният Джейк Скуз беше обвинен в организиране на план статуята да бъде изхвърлена в пристанището. И четиримата бяха оправдани от жури в Бристолския кралскисъд след близо три часа разисквания в края на двуседмичен процес.

Бронзовият мемориал на търговеца на роби от XVII век Колстън беше свален по време на протест на БЛМ в Бристол на 7 юни 2020 г., преди да бъде хвърлен във водата.

Няколко души бяха замесени, но само четирима от тях бяха изправени пред съд.

И четиримата подсъдими признаха, че са замесени в инцидента, отрекоха действията им да са престъпни. Вместо това те твърдят, че самата статуя на Колстън е била престъпление от омраза срещу хората в Бристол.

***

Лондон. Бившият министър на отбраната на Тони Блеър Джеф Хун твърди, че му е било наредено да изгори доклад от главния прокурор, който поставя под съмнение законността на войната в Ирак, пише The Guardian.

В разкритията, за които критиците твърдят, че поставят допълнително под съмнение решението да се присъди бившия премиер с рицарско звание, Хун припомни в откъси от наскоро публикуваните си мемоари, че началникът на кабинета на Блеър го е инструктирал да изгори документа.

Хун пише в мемоарите си "Вижте как работят те“, че е бил подложен на натиск от Майк Бойс, началника на отбраната, за да му предостави ясна правна насока, че силите му могат да предприемат действия в Ирак, вместо резолюция на ООН оторизираща прилагането на, съобщи Daily Mail.

Той твърди, че е получил копие от сложен съвет от тогавашния главен прокурор лорд Голдсмит, който е бил "много дълго и много подробно правно становище“.

Той пише: "Беше ми изпратено копие от Даунинг Стийт при условия на значителна секретност. Казаха ми, че е само за моите очи и че не трябва да обсъждам съдържанието му с никой друг. Нямах представа кой друг е получил копие“.

Хун казва, че докладът "не е бил лесен за четене“ и в него се прави заключение, че инвазията в Ирак ще бъде законна само ако премиерът вярва, че е в национален интерес на Обединеното кралство да го направи.

"Не беше точно онова одобрение, което началникът на отбраната търсеше и във всеки случай не ми беше строго позволено да му го покажа или дори да го обсъдя с него“, пише той.

"Освен това, когато главният ми личен секретар Питър Уоткинс се обади на Джонатан Пауъл в Даунинг Стийт и попита какво трябва да прави с документа, недвусмислено му беше казано, че трябва да го "изгори“.

Хун каза, че документът не е изгорен. "Съгласих се, че трябва да заключим документа сигурно в сейф на МО, до който само той има достъп. Доколкото знам, вероятно все още е там“.

Пауъл каза пред Daily Mail, че не е наредил докладът да бъде изгорен и го описа като отделна "минута“, която е помолил Хун да унищожи по молба на Голдсмит.

В мемоарите си Хун също описва унижението да бъде уволнен като министър на отбраната две години по-късно, казвайки, че Блеър му се е обадил, за да му съобщи новината, вместо да се срещнат лице в лице.

Повече от 700 000 души вече са подписали петиция за отнемане на рицарското звание на Блеър, наградено от кралицата в списъка с отличия за Нова година. Но решението да му бъде присъдено отличието беше защитено от лидера на лейбъристите Кийр Стармър, който каза във вторник, че "не е труден въпрос“ да се даде наградата на някой, който е служил дълго време като министър-председател.

"Разбирам, че има силни възгледи за войната в Ирак. Имаше ги по онова време и все още има, но това не омаловажава факта, че Тони Блеър беше много успешен премиер на тази страна и направи огромна промяна в живота на милиони хора в тази страна“, каза Стармър.

***

Лондон. Бустерните дози може да станат задължителни за пътувания до други страни в рамките на няколко седмици, предупреди британският премиер Борис Джонсън, цитиран от London Evening Standard.

Министър-председателят заяви, че е много вероятно третата доза от ваксините срещу Covid-19 да стане "норма“ за пътуване в чужбина и призова гражданите на страната да се ваксинират.

Говорейки на пресконференция на Даунинг стрийт във вторник вечерта, той каза, че правителството ще даде на хората "достатъчно време“, преди да направи третата ваксина задължителна за пътувания, нощни клубове и други големи събития.

"Вече е така, че за да пътувате до някои страни се нуждаете от бустер, за да се считате за напълно ваксиниран“, отбеляза Джонсън. "Вероятно в рамките на седмици това все повече ще стане норма“.

В Италия сряда е крайният срок за приемане на трета доза и подновяване на ваксинационния паспорт, нужен за да влезете в барове и ресторанти, докато Австрия счита пропуска за неактивен само 9 месеца след последната ви ваксина.

Повече от 34 милиона британци вече са получили трета доза ваксина, която се предполага, че предлага значителна защита срещу силно предаващия вариант Омикрон. Все още обаче девет милиона отговарящи на условията хора все още не са се регистрирали за игла.

Министрите са загрижени, че внедряването на бустера губи инерция, след като в понеделник бяха приложени само 141 825 дози - от пика от 968 665 на 21 декември.

Г-н Джонсън каза, че е "лудост“, че през тази седмица са били налични "само“ два милиона срещи, подчертавайки, че много пациенти в интензивно лечение са неваксинирани.

"Абсолютно сърцераздирателно е, че до 90 процента от тези в интензивно лечение с Covid не са получили бустер, а над 60 процента от тези в интензивно лечение, които имат Covid, изобщо не са се ваксинирали“, каза той. .

Главният медицински директор на Англия професор Крис Уити каза, че бустерните дози осигуряват 88% от "цялостната защита срещу хоспитализация“, добавяйки, че "вероятно е дори показателите да са по-високи за тежки заболявания и смъртност“.

Паралелно с това министър-председателят смята, че има "добър шанс“ той да не налага нови ограничения, за да се справи с разпространението на Омикрон, въпреки че признава нарастващия натиск върху болниците.

"Можем да запазим училищата и бизнеса си отворени и можем да намерим начин да живеем с този вирус“, каза той.

"Бих казал, че имаме добър шанс да преминем през вълната на Омикрон без нужда от допълнителни ограничения и със сигурност без необходимост от нов локдаун“.

***