Интензифицира се диалогът между работните групи, договорени в края на януари между България и Северна Македония, с цел възстановяване на доверието и преодоляване на различията между двете страни. Утре в София ще се проведе среща на работната група за инфраструктура, а в петък е редовната среща на експертно ниво, в съответствие с договорената динамика на двустранните преговори по т.нар. пакет от политически въпроси между двете външни министерства. Премиерът Димитър Ковачевски пък каза вчера, че и от Скопие, и от София зависи дали положителната енергия ще се трансформира в конструктивен диалог, цитира думите му скопският вестник “Независен“.

Премиерът Ковачевски по повод петъчната среща по отворените политически въпроси каза, че ако бъде постигнат напредък, приемлив и за двете страни въз основа на европейските ценности и уважение и към двете страни, тогава Министерството на външните работи на РСМ ще го обяви.

"Ако бъде постигнат напредък, приемлив и за двете страни на основата на европейските ценности и уважение и към двете страни, както към държавите, така и към гражданите, тогава Министерството на външните работи ще го обяви по същия начин, както министърът на външните работи се обърна към Комисията по външни работи, в продължение на няколко часа, където обясни основните моменти от водените преговори,“ каза Ковачевски.

Той говори и за телефонния разговор с българския му колега Кирил Петков, който е запитал за инцидента, единият свързан със повредени венци на гроба на Гоце Делчев и счупено стъкло на Българския културен център в Битоля. Ковачевски уведоми Петков, че македонското МВР по редовния ред извършва цялата следствена работа по първия случай, а вторият инцидент е възникнал по частни причини.

Междувременно правителството на РСМ излезе с позиция за декларацията за Гоце Делчев, внесена миналата седмица от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в която се посочва, че такава декларация е ненужна, като се казва, че парламентът вече е приел решение за определяне на държавните позиции в преговорите с България и че Гоце Делчев изобщо не е обект на преговори.

"Много е важно всички политически и социални актьори да се въздържат от ежедневно политическо трупане на точки и печалби върху лика, характера и делото на нашия великан (Гоце) Делчев. Апелираме Делчев да го почитаме и славим отговорно и достойно. Не трябва да се злоупотребява с великия Делчев за създаване на конфликти и нетолерантност, било то у нас или извън границите ни. Ние сме длъжни да бъдем внимателни, ангажирани и достойни в публичните комуникации, когато става въпрос за Делчев, защото той заслужава точно това,“ посочват от правителството за Македонската информационна агенция.



Във вторник премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че и в страната му, и в България има ретроградни сили, които искат да попречат на процеса на намиране на решение със София, но това няма да спре съвместните дейности, основаващи се върху изграждане на доверие и добросъседство. - Разговорите между двете страни продължават тази седмица на експертно ниво по политическия пакет от въпроси в опит за преодоляване на различията. За Северна Македония не може да има отстъпление от европейския дневен ред, подчерта Ковачевски.



Иначе срещите на работните групи между двете страни ще продължат с обявения темп - четири до пет пъти месечно ще се срещат делегации на двете страни, за да обсъждат въпроси от инфраструктурата, образованието, културата, европейската интеграция, историята. През този месец преговорите продължават през комисиите, като в четвъртък ще се проведе заседание на Работната група по инфраструктура, на 14-ти ще заседава работната група по европейска интеграция, след това на 21-ви- работната група по образование и на 28 февруари - Съвместната комисия по исторически въпроси и както заяви външният министър на РСМ Буяр Османи четири пъти ще се говори за бъдещето и един път – за миналото.

***

Атина. Следвайки стъпките на други европейски страни, правителството на Гърция се подготвя за постепенното премахване на малкото оставащи противоепидемични мерки през март, с оглед пълното отваряне на икономиката, пише гръцкия вестник Kathimerini.

По-конкретно, вероятно няма да има други ограничителни мерки, освен използването на маска, която се очаква да остане в обществото в обозримо бъдеще.

Отмяната на мерките обаче се отнася изключително за ваксинираните хора и всички ограничения – като влизане в закрити помещения – ще останат за неваксинираните.

Тази тенденция на премахване на ограниченията и връщане към нормалния живот вече е наблюдавана в цяла Европа, което стана ясно на съвместната конференция на министрите на външните работи и здравеопазването на Европейския съюз в Лион в сряда.

Kathimerini разбира, че преобладаващото мнение във всички дискусии е, че премахването на мерките и ограниченията вече е наложително, като министрите на здравеопазването на страните-членки са на същата позиция.

Първите мерки, за които се съобщава, че ще бъдат премахнати през следващия период до края на февруари, са тези, които засягат или капацитета на ресторантите и баровете, или броя на местата в тях.

Добре информирани източници изключиха едновременното премахване на двете ограничения, като подчертаха, че ще бъде или едното или другото.

Целта е до началото на март да няма ограничения.

Въпреки това забраната за карнавални събития тази година няма да бъде премахната и ще се прилага.

Ако нещо не се промени, се очаква пълно отваряне на икономиката от средата на март. Това ще гарантира, че ще хората ще празнуват нормално великденските празници в края на април. Седмица по-късно, на 1 май, правителството също планира да обяви увеличение на минималната работна заплата.

Правителството също ще трябва да се бори с друг, потенциален проблем, тъй като около 300 000 гърци, които не са получили бустерна доза седем месеца след втората си доза, се считат за неваксинирани.

Независимо от това, правителствените служители изглеждат уверени, че много от тези хора ще получат допълнителната доза и цитират нарастващия брой записани часове за ваксинация. Показателно е, че през последните няколко дни са били резервирани около 35 хиляди часове именно за бустерна ваксинация. При този темп в началото на март повечето от тези 300 000 ще бъдат напълно ваксинирани.

***

Подгорица. Черна гора, която не търпи измама и предателство, се събра на протеста тази вечер, каза лидерът на партията "Демократична Черна гора“ Алекса Бечич по време на митинг пред храма "Възкресение Христово" в Подгорица. Той призова за свикване на предсрочни парламентарни избори, заявявайки, че никой няма да може да избяга от "народния съд“. Той насрочи и нов митинг за следващата сряда от 18 часа, предаде черногорската обществена телевизия РТЦГ, цитирана от белградския вестник “Политика“.

Събралите се граждани са скандирали: "Измяна, предателство" и "Избори". След обръщението на Бечич протестиращите тръгнаха по улиците на Подгорица, пише вестникът.

Той благодари на всички за подкрепата - включително на черногорци, сърби, хървати, албанци, мюсюлмани и бошняци.

"Черна гора, която не търпи предателство и измама, се обедини и се събра, защото това противоречи на наследството на нашите предци“, каза Бечич.

"Събрали сме се, за да се противопоставим на връщането на власт на тези, които ни разделиха, скараха се и направиха много лоши неща. Ако се върнат, от джобовете ви ще излязат стотици милиони евро (заради корупцията). Така че тази вечер защитаваме това, което спечелихме заедно за тези година и половина“, каза Бечич.