Македонският политически връх се стече в църквата Свети Спас в Скопие, за да отбележи 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, пише "Независен“.

Венци положиха президентът Стево Пендаровски, делегация на Събранието, водена от заместник-председателя Горан Мисовски и включваща Мария Георгиевска и Велика Стойкова-Серафимовска, правителствена делегация, състояща се от първи вицепремиер и министър на политическата система Артан Груби и министъра на транспорта Благой Бочварски, както и заместник-министърът на информационното общество и администрацията Александър Баждевски.

Представители на армията, делегация на ВМРО-ДПМНЕ, водена от председателя Християн Мицкоски, Световния македонски конгрес, Дома на имигрантите, общини, сдружения и граждани поднесоха цветя на гроба на Гоце Делчев.

Делегации от България ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев от 13 часа местно време (14 часа българско) в Скопие. Българската делегация в страната ще бъде водена от външния министър Теодора Генчовска, заедно с министъра на културата на РСМ Бисера Костадинова-Стойчевска и заместник-министъра на външните работи Фатмире Исаки.

В българската делегация ще бъдат и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова и председателят на парламентарната комисия по културата Тошко Йорданов.

Честването на 150-годишнината от рождението на Делчев продължава по обяд в НИ музей на македонската борба, където президентът Стево Пендаровски ще открие изложбата "150 години от рождението на Гоце Делчев (1872-2022)", организирана от Държавния архив на Северна Македония и е под егидата на държавния глава.

Изложбата представя действието и ролята на Гоце Делчев като организатор на македонското революционно националноосвободително движение от края на XIX и началото на XX век, т.е. като идеолог, учител, визионер и най-важният водач на "Македонската революционна организация“. Авторите на изложбата, използвайки богата архивна документация, отразяват характера и делото на Делчев от няколко аспекта, чрез неговата кореспонденция, свидетелства и възгледи за работата му от другари, след това пътя на неговите мощи от село Баница през София до столицата на съвременната македонска държава Скопие. Пред публика ще бъдат представени материали, оставени от потомците на Гоце Делчев за възпоменаването на неговото име и дело в бъдещите времена.

***

Прищина. Лидерите на Сърбия са поискали пратениците на ЕС и САЩ за диалога между Прищина и Белград да притиснат Косово да създаде Асоциация на сръбските общини и да позволи провеждането на сръбски избори в страната, пише прищинското издание Koha Ditore.

Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, съответно пратениците на ЕС и САЩ за диалога, са на посещение в Белград след посещението си в Прищина. Това е нов опит за рестартиране на диалога между двете страни, който е в застой от юли 2021 г. Те се срещнаха с президента Александър Вучич, председателя на парламента Ивица Дачич и премиера Ана Бърнабич.

В изявление за пресата Вучич похвали ЕС за "осигуряването на атмосфера на неутралитет“ в диалога и осъди предполагаемите "едностранни провокации и нереалистични очаквания от страна на Косово от посредниците в диалога“.

Дачич и Бърнабич поискаха от пратениците да повлияят на Косово, за да позволи създаването на фактическа автономия в общините със сръбско мнозинство и възможността за провеждане на сръбски избори на територията на Косово.

Сърбите в Косово са най-голямото от седемте етнически малцинства, представляващи някъде между 1,5 и 7,8 процента от общото население.

Асоциацията е много спорен въпрос в Косово. Две споразумения за неговото създаване бяха подписани през 2013 и 2015 г. между Косово и Сърбия при посредничеството на ЕС. През 2015 г. обаче Конституционният съд ги прецени за нарушение на Основния закон.

Правителството на Косово казва, че ще се придържа към решението на съда и няма да допусне сформирането на асоциация с изпълнителни пълномощия, която да съперничи на централното правителство. По същия начин те казват, че няма да позволят изборите в Сърбия през април 2022 г. да се проведат на територията на страната. Етническите албанци, живеещи в Сърбия, не гласуват в Сърбия по време на изборите в Косово.

Тези две условия обаче остават условия на Сърбия да се върне на масата за диалог с Косово.

След срещата с Лайчак и Ескобар, председателят на парламента Ивица Дачич повтори обещанието на Вучич, че Сърбия никога няма да признае Косово, "пряко или косвено“.

Междувременно двамата пратеници подчертаха съвместната визия между ЕС и САЩ за диалога, който трябва да доведе до всеобхватно окончателно споразумение и прилагането на всички по-рано подписани споразумения, включително това за Асоциацията.

Както направи в Прищина, Лайчак каза, че изборите в Сърбия по принцип трябва да бъдат разрешени да се проведат и в Косово.

Косовското правителство на премиера Албин Курти се опита да установи реципрочни мерки в отношенията със Сърбия, откакто дойде на власт миналата година.

В Прищина искат диалогът да доведе до признаване на Косово от Сърбия.

***

Белград. Президентът на Сърбия, начело на делегация от западната ни съседка, пристигна на двудневна работна визита в Китай, където ще присъства на откриването на зимните Олимпийски игри и ще се срещне с президента Си Дзинпин, пише белградският ежедневник "Новости“.

Вучич пристигна в Пекин рано тази сутрин и беше посрещнат на летището от заместник-министъра на външните работи Дън Ли от името на президента на Китай.

Президентът на Сърбия ще присъства на церемонията по откриването на 24-ите зимни Олимпийски игри, а след това и на приема, организиран от китайския президент Си за гостуващите държавни ръководители и международни организации.

Заедно с Вучич на откриването на Зимните олимпийски игри ще присъстват министърът на младежта и спорта Ваня Удович, както и президентът на Олимпийския комитет на Сърбия Божидар Малкович.

Сърбия ще бъде представена на тазгодишните зимни Олимпийски игри от двама състезатели, скиорката Невена Игнятович и скиорът Марко Вукичевич, които ще носят знамето на страната на откриването.

На втория ден от визитата Вучич ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин и това ще бъде седмата им среща.

В делегацията на президента на Сърбия, освен Удовичич и Малкович, в Пекин е и министърът на финансите Синиша Мали.