Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски ще направи годишно обръщение към народните представители в Събранието в Скопие в рамите на 56-ата парламентарна сесия, съобщава електронното издание на вестник "Независен“. Началото е насрочено за 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).

Президентът, както обикновено, ще говори за текущото развитие през изминалия период и очакванията за следващата година. И тази година той ще се обърне към депутатите в момент, когато се формира ново правителство, докато опозицията иска предсрочни избори, а страната отново не получи "зелена“ светлина за започване на преговори с Европейския съюз заради българското вето. Новото правителство в София на премиера Кирил Петков обеща, че процесът ще стане по-прагматичен, но спомена и срок от шест месеца за финализирането му.

Пендаровски не подкрепя предложението за провеждането на предсрочните избори. Според него ще бъде много трудно да съберат 61 гласа в парламента, за да може той да се саморазпусне и да се организира нов вот. В гостуването си за телевизия "Телма“ миналата седмица, коментирайки искането на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предсрочни избори, той каза, че в страната твърде често има избори.

Запитан дали очаква опозицията да присъства на годишното му обръщение пред парламента, Пендаровски каза, че това е политическо решение на парламентарните групи.

"За мен е чест, че за първи път през 2019 г. в цялата ни история опозиционна партия, тогава ВМРО-ДПМНЕ, призна изборните резултати и присъства на откриването и клетвата на парламента и на първото годишно обръщение. Това са действия, които ни липсват, за да бъдем по-зряла демокрация, независимо кой е на власт“, коментира още Пендаровски.

Държавният глава ще произнесе годишната си реч в парламента в седмицата, в която се очкава оставката на премиера Зоран Заев. Министър-председателят обяви, че ще се оттегли от поста тази седмица и изрази очакване за негов наследник да бъде избран новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски.

След оставката на Заев Пендаровски трябва да даде мандат на нов премиер. Според Конституцията президентът е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в Събранието. Номинираният за министър-председател в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата внася програма в парламента и предлага състава на правителството съгласно Конституцията.

***

Атина. Макар по-рано да бе съобщено, че правителството в Атина планира да задължи ваксинираните да си правят бърз тест срещу COVID-19 преди посещение на различни места за посрещане на новата година, премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис обяви доста по-меки правила за предстоящите празници, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Вместо бърз тест, всеки, ваксиниран или не, ще трябва да си направи самотестване. За ваксинираните няма да има задължение, а само "силна препоръка“.

Комплектите за самотестване ще се предлагат в аптеките за хора, които имат социалноосигурителен номер (AMKA).

"Вярно е, че ме посъветваха да въведа задължителни бързи тестове за всички за достъп до места за отдих и забавление. Отхвърлих предложението, защото смятах, че мярката ще бъде несправедлива спрямо ваксинираните и в крайна сметка ще бъде твърде трудна за прилагане“, каза Мицотакис пред кабинета.

"Така че вместо да налагам нещо на всички, избрах да се доверя на всички“, добави той.

Сред пречките, поставени по отношение на бързите тестове, са въпроси, свързани с логистиката. Например дали бързият тест трябва да се направи 48 или 72 часа преди влизане в затворено пространство. Първото би било трудно за прилагане, тъй като системата ще трябва да се справи с около 2 милиона теста за по-малко от два дни, нещо, което никога не е правено досега.

Говорейки пред кабинета, Мицотакис разкри "двуфазен план“, при който първата фаза предвижда гражданите да се тестват масово преди и след събирания, за да се гарантира, че не разпространяват вируса.

"Искаме да прекараме празниците в безопасност, без да спираме икономиката и обществото, и без да трябва да плащаме за нашите ваканционни дейности след това“, каза той.

Втората фаза на плана ще започне след празниците и ще зависи от представянето на страната. "Всичко ще зависи от данните към момента. Все още нищо не е решено“, увери гръцкият премиер.

Мицотакис посочи, че нови ограничения може да бъдат въведени през първите няколко седмици на новата година, с мерки като разширяване на схемите за работа от вкъщи и промяна на работното време на барове и ресторанти, но той изключи възможността училищата да бъдат затворени.

"Тестовете и основните предпазни мерки са нашата защита. И нашата позиция днес ще определи решенията, взети утре“, добави Мицотакис.

***

Баня Лука/Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан подчерта, че Сърбия и Република Сръбска са "ключът към стабилността на Западните Балкани“ и обяви, че Будапеща ще помогне на Баня Лука със 100 милиона евро, съобщава електронното издание на белградския ежедневник "Новости“.

Орбан призова германското правителство да интегрира региона в Европейския съюз, а не да го наказва, защото, както предупреди, това може да доведе до по-големи проблеми.

Той подчерта, че границата на БиХ е само на 70 до 80 км от южната на Унгария и че всеки конфликт може да се прехвърли в страната му.

В допълнение Орбан повтори, че ще блокира всички опити на ЕС да наложи санкции на сръбския член на Президиума на БиХ Милорад Додик.

Орбан обясни, че унгарското правителство предоставя 100 милиона евро финансова помощ на Република Сръбска като част от отговорната политика на съседство за насърчаване на стабилността в региона. Според RTRS парите са предназначени за малки и средни предприятия в Република Сръбска.

Унгарският премиер каза още, че Додик е демократично избран политик и предупреди западните сили, че ход изваждането му от политическата сцена би бил опасен.

***

Прищина. Съветник на косовския премиер Албин Курти реагира, след като еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели призова "другите трима партньора в Западните Балкани да се присъединят към инициативата на "Отворени Балкани“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Telegrafi.

Йетън Зулфаж каза в интервю за RTV Dukagjini, че Европейският съюз е отхвърлял инициативата няколко пъти, тъй като тя се дублира със съществуваща вече такава за регионално сътрудничество. "Ние сме в ситуация, в която Сърбия непрекъснато върви назад в демокрацията, докато докладите на г-н Вархели винаги са положителни. Г-н Вархели е комисар, но не знам дали той представлява мнозинството от мненията на страните-членки на ЕС, особено тези на Германия, която води Берлинския процес. Мисля, че не“, каза Зулфай. Той каза още, че инициативата "Отворени Балкани“ се конкурира с тази за регионалния общ пазар.

***