Председателят на Социалистическото движение Александър Вулин каза пред Провинциалния комитет на своята партия, че Сърбия, благодарение на президента Александър Вучич, води суверенна и независима политика и че Вучич е единственият независим лидер на Балканите и в Европа, пише белградският ежедневник "Новости“.

"Всяко самостоятелно решение на президента Александър Вучич ни струва ужасен натиск, защото великите и могъщите не харесват великите и могъщи лидери на малките държави, харесват малки, недостойни хора, които могат да купуват, продават, изнудват и наказват. Те не харесват свободни и независими хора като Александър Вучич, които вземат решения в съответствие с волята на своите народи. Ако не беше свободна и независима политика и свободен и независим лидер, днес Сърбия щеше да е в мрак и без газ. Независимата политика, водена от президента Вучич, е политика, в която има газ, в която ние сме военно неутрални. Една от причините, поради които ние, от Социалистическото движение, сме твърдо против пакта на НАТО, е, че никога няма да позволим на чужди офицери да командват нашите части, да изпращат децата ни в свободни и малки народи, да правят на другите това, което са направили на нас. Сръбски войник никога няма да направи на другите това, което направиха на нас и ние никога няма да участваме в нова агресия на НАТО срещу малка и свободна страна, както никога няма да наложим санкции на Русия и да се отречем от Китай, както никога няма да се присъединим санкции срещу Република Сръбска“, заяви председателят на Социалистическото движение Александър Вулин, обръщайки се към членовете на партията си в Нови Сад.

Лидерът на ССД и министърът на вътрешните работи изтъкна, че винаги има безрезервната подкрепа на президента Вучич и че улиците ни са били по-безопасни и по-сигурни през изминалата година.

"Когато трябваше да се противопоставим на чудовища, за които човешкият живот не означава нищо, главорези и убийци, които се радваха на страданията и смъртта на своите жертви, когато трябваше да се противопоставим на най-организирания наркоклан в Европа, ние отново бяхме заедно и отново победихме. Днес нашите улици са по-безопасни и днес нашите улици са по-чисти, днес нашите улици са по-сигурни. Измина една година, откакто сме имали мафиотски убийства, измина повече от година, откакто бяха иззети повече наркотици от всякога преди, измина повече от година, в която никой не може да подслушва президента Вучич или семейството му“, посочи още Вулин.

Политикът подчерта, че докато той е начело на социалистите, Вучич винаги ще е съюзник на партията и президент на страната.

***

Атина. Научният комитет, който съветва правителството на Гърция за справяне с пандемията, предложи няколко нови мерки за ограничаване на разпространението на варианта на коронавирус Омикрон според информацията, предоставена на Kathimerini в сряда. Окончателното решение за изпълнението им се очаква в четвъртък.

Тези нови мерки изискват отмяна на сезонни обществени събития, като това, което наскоро се случи в централната част на Атина, връщане към празни стадиони за спортни събития, задължително използване на защитни маски както на закрито, така и на открито и задължително използване на подобрена защита (или с маска KN95 или с две маски) в супермаркети и обществен транспорт.

Новите препоръчани мерки може да засегнат и пътуващите, тъй като включват предложения хората, които са влезли в Гърция, да трябва да преминат задължително тестване (бързо или PCR) на втория и четвъртия ден след пристигането си.

Очаква се следващата седмица да бъдат обсъдени и нови мерки за периода след Нова година според същата информация. Първите идеи включват нови ограничения за работното време на магазините, ограничаване на броя на хората на квадратен метър в близки пространства и увеличаване на дистанционната работа.

***

Косово. Косово и Албания подписаха във вторник споразумение за уеднаквяване на букварите за първолаци от 2022 година. Договорът бе подписан от министрите на образованието на двете страни Арбери Нагавци от Косово и Евис Куши от Албания, пише прищинското издание Gazeta Express.

Инициативата за нов съвместен буквар стартира по време на съвместна среща на правителствата на Албания и Косово, проведена в Елбасан, като целта е новият учебник за начинаещи да бъде представен през учебната 2022-2023 година.

Косовският министър на образованието Арбери Нагавчи каза, че е уверена, че новата съвместният учебник ще започне да се използва в началото на следващата учебна година. Тя каза, че сътрудничеството в образованието между двете страни е много важно, като добави, че те се ангажират да засилят допълнително сътрудничеството.

Албанският министър на образованието Евис Куши, който дойде в Прищина, за да подпише споразумението, каза, че използването на общ буквар е необходимо и за двете страни. Тя каза, че двете страни имат добро сътрудничество и спомена подписаното по време на съвместно заседание на двете правителства споразумение за улесняване на процедурите за признаване на взаимни дипломи и сътрудничество за издаване на книга за албанския език и култура за албанците, живеещи в диаспората.

***

Скопие. Лидерът на опозицията в РСМ Християн Мицковски заяви, че българският премиер Кирил Петков е потвърдил концепцията "позната като живковизъм“, представляваща отричане на македонската нация, език, а дори в определена степен и на македонската държава, пише скопското издание "Независен“.

"Ако анализираме това последно изказване на Кирил Петков за Политико, стигам до извода, че той е политик, който не е смел. Защо казвам това? Защото ако политическата му кариера е в интерес на добросъседските отношения със западната му съседка, която отдавна трябваше да започне преговори с Европейския съюз, защото хората го заслужаваха, а не това правителство, което е сега. Това е нечестно, лицемерно и поне мога да кажа, че това е човек, който не е смел, чийто кариеризъм е пред европейските ценности. За мен е разочароващо“, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за Македонско радио.

Политикът подчерта, че въз основа на информацията, с която разполага, ако цялата или част от Резолюцията, приета от българския парламент през ноември 2019 г. и потвърдена от българското правителство, не влиза в документа, който евентуално ще бъде подписан от македонската страна или ще да бъде част от преговорната рамка преди преговорите за присъединяване, тогава РСМ няма да получи зелена светлина за започване на преговори.

"Този човек от Харвард, който беше обявен за либерален политик, че е имал по-либерални позиции по македонския въпрос, виждаме, че вижданията му не само са консервативни, не само регресивни, но той потвърждава концепцията, известна като живковизъм, представяляваща отричането на македонската нация, македонския език и дори до известна степен македонската държава“, каза Мицкоски.