Тази седмица висша делегация на сръбската армия е на официално посещение в Руската федерация с цел реализация на преговорите между Генералните щабове на двете държави, съобщава белградският ежедневник Informer, като отбелязва, че не е изключено сред темите на дискусиите да е предоставяне на ново съвременно въоръжение на Сърбия от Русия.

Изданието припомняме, че Сърбия и Русия се договориха за съвместна борба срещу народни бунтове, известни като "цветни революции“, които висшите служители на сигурността на двете страни определиха като инструменти на Запада за дестабилизиране на "свободните държави“.

Сръбската армия вече получи шест самолета МиГ-29 от Руската федерация, както и 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2МС и 30 танка Т-72МС, система за противовъздушна отбрана "Панцир“, а сега е договорено закупуването на 11 хеликоптера Airbus H145M , 4 хеликоптера Ми-35М , 3 вертолета Ми-17 и 11 употребявани вертолета Ми-35П.

Сърбия набавя от Русия още една батарея "Панцир“, и то модернизирана (тоест версията М), закупува системата "Красуха“, както и на системата за борба с дронове "Репелент“.

На обществеността беше съобщено, че по време на разговорите в щаба на руския Генерален щаб в Москва са анализирани текущото двустранно военно сътрудничество, политическата и военна ситуацията в региона и света, като акцентът е върху модалностите за подобряване на военно-военното сътрудничество, съвместни учения и тренировки.

Домакин на срещата е заместник-началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Виктор Викторович Познихир, а сръбската делегация се ръководи от началника на оперативното управление (J-3) на Генералния щаб на сръбската армия генерал-майор Желимир Глишович.

Генералщабните преговори между представители на сръбската армия и въоръжените сили на Руската федерация бяха създадени през 2014 г. и оттогава се провеждат веднъж годишно, редуващо се в Сърбия и Русия.

За първи път разговорите се провеждат на ниво оперативни управления на Генералните щабове, което придава ново качество на процеса на планиране на военно-техниуческото сътрудничество.

По време на престоя си в Руската федерация делегацията на сръбската армия ще посети още Конгресно-изложбен център "Патриот“, Централния музей и Главния храм на въоръжените сили на Руската федерация, се посочва в съобщението.

***

Прищина/Белград. Вицепремиерът на Косово и министър на външните работи и диаспората Доника Гервала получи забрана за влизане в Сърбия, пише прищинското издание Gazeta Express.

Властите в Белград не одобриха планираното й посещение в Прешевската долина, където се очакваше да се срещне с представители на албанците, живеещи в Сърбия.

"Помолихме за разрешение. Визитата се провали заради нечестни игри на Белград. Все пак ще се опитаме да пренаредим датите за посещение“, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Косово.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович преди това каза, че Белград е одобрил искане на член на кабинета на премиера Албин Курти да посети Буяновац и Прешево, без да дава повече подробности. Петкович направи изявление пред медиите от граничния пункт Ярине, след като косовските власти не му позволиха да влезе на територията на Косово.

"За разлика от Прищина, която забранява влизането ни, Белград действа отговорно и ние спазваме всички споразумения. Днес одобрихме посещението на член на кабинета на правителството на Курти в Прешево и Буяновац, защото уважаваме споразуменията за свобода на движение и споразумението за официални посещения, което ясно показва, че искаме нормализиране на отношенията, искаме да изграждаме мир и да имаме добри отношения, което е от ключово значение за мира и стабилността на Западните Балкани“, каза Петкович.

***

Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка като министър-председател следващата седмица. Той очаква след оформянето на оставката в парламента негов наследник като нов министър-председател да бъде Димитър Ковачевски, а първият успех на правителството ще бъде провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, пише скопското издание "Независен“.

"Тези дни приключваме консултациите с коалиционните партньори. Това, което мога да кажа, е, че се завършват важни процеси, както програмно, така и правителствено и кадрово, така че ще взема решението някъде в началото на следващата седмица и веднага щом го взема, веднага ще обявя кога ще бъде официално пред парламента“, каза Заев пред ТВ24, след като вечерта в централата на СДСМ официално предаде функцията председател на партията на Димитър Ковачевски.

По отношение на българското вето Заев не губи надежда, че новото българско правителство ще даде положителни реакции. Той казва, че македонската страна е на разположение за уточняване на подробностите с правителството в София.

"Като знаете, че новото българско правителство е сформирано на 13-ти, не можете да очаквате на 14 на Съвета по общите въпроси, където присъстват министрите, да се вземе решение. Наистина не губя надежда, че новото българско правителство с помощта на президента Радев ще даде положителни реакции. Най-накрая дадохме своите отговори и вярвам, че всички недоразумения са преодоляни. Ако останат подробности, ние сме на разположение като държава, под ръководството на бъдещия премиер, за да ги изясним и обсъдим“, каза Заев.

По думите му, той и българският премиер Кирил Петков са обсъдили въпросът да се реши за най-много шест месеца и са се договорили да се сформират работни групи за енергетика, инфраструктура, икономика, култура, здравеопазване, така че, както каза той, те биха могли да създадат среда за преодоляване на проблемите.

Заев очаква провеждането на първата Междуправителствена конференция с ЕС да бъде един от първите големи успехи на новия премиер Димитър Ковачевски.

Той смята, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, за да може страната, т.е. икономиката да расте и да се развива.

***

Атина/Вашингтон. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис благодари на сенатор Боб Менендес и Конгреса на САЩ за одобрението на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция“ след приемането на законодателството, пише Greek City Times.

"Страхотен ден за Гърция и Съединените щати! Благодарим на сенатор Менендес и нашите приятели в Конгреса на САЩ за приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция!“ - написа премиерът Мицотакис в профила си в Туитър.

"Като ревностен защитник и твърд привърженик на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър и Израел, аз съм невероятно горд да видя Конгреса да предприеме такава критична стъпка, за да потвърди партньорството 3+1 като опорната точка на демокрацията и стабилността в Източно Средиземноморие и като безценен съюз за Съединените щати“, заяви сенатор Менендес, архитектът и движещата сила зад законодателството.

-Основните разпоредби на закона включват подкрепа за гръцката военна модернизация:

-Насърчава използването на помощта от Европейската програма за стимулиране на рекапитализацията (ERIP) за Гърция, за да подкрепи прехода на Гърция от произведена в Русия военна техника.

-Отпуска 1,8 милиона щатски долара годишно за международно военно образование и обучение (IMET) на Гърция за периода 2022 – 2026.

-Изразява мнението на Конгреса, че САЩ трябва да предоставят директни заеми на Гърция за закупуване на военно оборудване, отбранителни услуги и услуги за проектиране и строителство в съответствие с по-нататъшното развитие на гръцките въоръжени сили.

-Изразява мнението на Конгреса, че президентът има правомощията да ускори доставката на всеки бъдещ самолет F-35, поръчан от Гърция.

Гръцкото външно министерство отбеляза, че "приемането на Закона за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция признава стратегическото значение на Гърция като стълб на стабилността в региона, ангажимента на Съединените щати към сигурността и просперитета на Гърция и първостепенното значение на Стратегическо партньорство между Гърция и САЩ“.

След одобрението на Сената на САЩ на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA) от FY22, председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес (DN.J.), публикува следното изявление, в което обяви, че е успял да включи своя Закон за отбрана и междупарламентарно партньорство между САЩ и Гърция като изменение на тазгодишното NDAA, което сега отива към бюрото на президента Байдън за подпис.

Одобрено от комисията по външни отношения на Сената по-рано тази година, двупартийното законодателство значително ще засили подкрепата на САЩ за гръцката военна модернизация и ще насърчи засиленото сближаване между Кипър, Гърция, Израел и Съединените щати.

"Приемането на Закона за отбраната и междупарламентарното партньорство между САЩ и Гърция от 2021 г. е мощна демонстрация не само на ангажимента на Конгреса за укрепване на нашите двустранни отношения в областта на отбраната и трайните връзки с нашите гръцки партньори, но и на нашата признателност за основната роля на Гърция в осигуряването регионална сигурност и икономически просперитет в Източното Средиземноморие“, каза председателят Менендес.